03 / 05 / 2024

Tapudaki alt değeri yükseltmenin yolu nedir

Tapudaki alt değeri yükseltmenin yolu nedir

Binde 16.5 olan tapu harcını daha az ödemek amacıyla, gayrimenkul alırken tapu değeri düşük gösterilebiliyor. Böyle olunca da ileride ciddi tutarlarda vergi, ceza ya da harç ile karşılaşılabiliyor



Şuf'a hakkı kullanılırsa, aldığınız gayrimenkul elden gidebiliyor!

NE OLABİLİR

1- Alıcı Açısından:

Düşük değer üzerinden ödenen tapu harcı, sonradan tespit edilen gerçek, değer üzerinden, cezalı olarak istenebilir.

Gayrimenkul, edinme tarihinden itibaren, beş yıl (1 Ocak 2007'den önce edinilenlerde dört yıl) içinde elden çıkarılırsa, kazanç "değer artış kazancı" olarak vergiye tabi. Alış bedeli düşük gösterilince, satış kazancı da gerçeğin üzerinde çıkar ve daha çok vergi ödenebilir.

Hisseli gayrimenkullerde, diğer hissedar, tapuda yazılı bedel üzerinden şuf'a (onalım) hakkını kullanıp, gayrimenkulu düşük bedelle alabilir.

2- Satıcı Açısından:

Düşük değer üzerinden ödenen tapu harcı, sonradan tespit edilen gerçek değer üzerinden, cezalı olarak istenebilir.

Satışı yapanın inşaat firması olması halinde ise, gerçek satış bedeli üzerinden KDV hesaplanıp, aradaki farkın KDV'si cezalı olarak istenebilir.

Satıştan doğan kazancın eksik beyan edildiği tespit edilirse; vergisi, vergi ziyanı cezası ve verginin gecikme faiziyle birlikte alınabilir.

TAPU DEĞERİ NASIL YÜKSELTİLİR

Gayrimenkul alım-satım bedelinin düşük gösterildiği durumlarda, gerçek değerin, Vergi Usul Kanunu'nun 371. maddesine göre "pişmanlıkla beyan" edilmesi mümkün (Bkz. 1 Mayıs 1989 Tarih ve 490/36095 sayılı, 1989/6 Sıra No'lu Vergi Usul Kanunu İç Genelgesi).

Bu durumda, zamanında ödenmeyen tapu harcı ile tahakkuk eden pişmanlık zammını, dilekçe ile haber verme tarihinden itibaren 15 gün içinde ödeyenler, gayrimenkulün tapu harcına esas olan değerini yükseltmiş olurlar.

Yargıtay diyor ki...

Tapuya kayıtlı bulunan taşınmazın tescil yoluyla yeniden tapuya bağlanması hukuken mümkün değildir. Mükerrer tapu oluşturulması halinde, ikinci tapuya hiçbir şekilde değer verilemez ve mükerrer tapu üzerinden yapılan işlemlere geçerlik tanınamaz. Her türlü işlemin eski tarihli ve doğru temele dayanan tapu üzerinden yapılması gerekir
(Yargıtay 16. Hukuk Dairesi, 18.05.2006 Tarih, E.2006/1014, K.2006/3708)
Sözcü


Geri Dön