Emlak Terimleri

Tapunun bağışlanması mümkün mü?

Bir gayrimenkulün mülkiyet hakkı bir başka kimseye bedel karşılığında devredilebildiği gibi, bedelsiz olarak da devredilebilir mi? Tapunun bağışlanması mümkün mü? İşte tapu bağışı harç ve işlemleri..

Tapunun bağışlanması mümkün mü?

Bir gayrimenkulün mülkiyet hakkı bir başka kimseye bedel karşılığında devredilebildiği gibi, bedelsiz olarak da devredilebiliyor. 


Bedelsiz olarak gerçekleşen bu devir işlemine hibe deniyor. Tapu hibe işlemi için satış işleminden farklı oranlarda harç ödemesi yapılıyor.


Taşınmazların ve mülkiyetten gayri ayni hakların bağışlanmasında, kanuni mirasçılar dışında intifa hakkından, kuru mülkiyet sahibi lehine ivazsız feragat edilmesinde ve süreli intifa haklarında süre dolarak intifa hakkının sona ermesinde kayıtlı değer üzerinden binde 68,31 oranında harç ödemesinin yapılması gerekiyor.


Ayrıca taşınmaz malın varsa veraset ve intikal vergisi ile vakıf taviz bedeli ilişiği kestiriliyor. Döner Sermaye İşletmesince belirlenen tarifeye göre ücret alınıyor. 


Tapunun bağışlanması için gerekenler:

1. Bağışlanacak taşınmaz mala ait tapu senedi

2. Bağışlayan ve bağışı kabul edenlerin fotoğraflı nüfus cüzdanları,

3. Bağışlayanın bir, bağışı kabul edenin iki adet, son altı ay içinde çekilmiş fotoğrafları.

4. Akitte taraflardan biri veya ikisi vekil, vasi, kayyım ve kanuni temsilci ile temsil edilecek ise, ayrıca temsile ilişkin belge.

5.Söz konusu taşınmaz mala ait, ilgili Belediyeden  Emlak  beyan değerini gösteren belge.



Tapu harcı peşin mi ödenir?



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com