05 / 05 / 2024

Tarabya Oteli'nin içinden şimdi de Ayazma çıktı

Tarabya Oteli'nin içinden şimdi de Ayazma çıktı

Sarıyer'de devam eden Tarabya Oteli'nin inşaat çalışmalarından tarihi eser çıktığı söylentilerine bir yenisi daha eklendi



İddialara göre çalışmalar sırasında otelin altından Rumlar için 'kutsal sayılan su pınarı' anlamına gelen Ayazma bulundu. Ayazma'nın yanında çeşitli tarihi kalıntılar ile bir kilise çıktığı da iddialar arasında. Ancak bu kalıntıların henüz nasıl bir tarihsel değer taşıdığı bilinmiyor.

İnşaatı yürüten firmanın Sarıyer Belediyesi'ne başvurarak 'kalıntıları yıkmalarını' istediği öne sürüldü. Belediye yetkilileri ise firmaya, otel ve çevresinde bulunduğu iddia edilen Ayazma'nın 'öngörünüm bölgesi' sınırlarında kaldığı, bu nedenle kendilerinin buraya müdahale yetkisi bulunmadığı yönünde cevap verdi.

'Biz muhatap değiliz'

Belediye yetkilileri, Tarabya Oteli ve çevresinde yapılacak herhangi bir uygulama öncesi Boğaziçi İmar Müdürlüğü'nden ve III No'lu Koruma Bölge Kurulu'ndan

izin alınması gerektiğini açıkladılar. 2960 sayılı yasa ile Boğaziçi alanı öngörünüm bölgesindeki her türlü imar yetkisinin, Boğaziçi İmar Müdürlüğü'ne verildiği belirtildi.

Tarabya Oteli'nin arkasında olduğu söylenen Ayazma ile ilgili olarak Rum cemaati de araştırma yapılmasını istedi. Bu konuya Anıtlar Kurulu'nun el atmasını isteyen Rum cemaati yaptıkları açıklamada, "Burada Ayazma olup olmadığı araştırılsın. çalışmalar sırasında burada bir kitabe bulundu. Ayazma yoksa bile bu kitabeyi bize versinler. Çünkü bu kitabe, kutsal sayılan bilgileri içeriyor" diye konuştular.
Gazete Habertürk


Geri Dön