26 / 12 / 2024

Tarifeli seferler dışında tüm seferler Atatürk Havalimanı'ndan yapılacak!

Tarifeli seferler dışında tüm seferler Atatürk Havalimanı'ndan yapılacak!

İstanbul Atatürk ve İzmir Adnan Menderes Havalimanlarının 2015 yılına ait toplam 174 milyon 647 bin ABD Dolar olan kira bedeli Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan'a düzenlenen bir törenle iki ayrı temsili çek olarak verildi..



Türkiye'nin iki büyük havalimanı olan İstanbul Atatürk ve  İzmir  Adnan Menderes Havalimanlarının 2015 yılına ait toplam 174 milyon 647 bin ABD Dolar olan kira bedeli Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan'a düzenlenen bir törenle iki ayrı temsili çek olarak verildi. Bakan Elvan törende yaptığı konuşmada,  "(3. havalimanının açılışının ardından ) Tarifeli seferlerin dışında tüm seferlerin Atatürk Havalimanı'ndan yapımı söz konusu olacak" dedi.


Havalimanlarının işletici firması olan TAV Havalimanlarının İcra Kurulu Başkanı Sani Şener tarafından Bakan Lütfi Elvan'a verilen kira ödeme törenine ev sahibi konumunda olan Devlet Hava Meydanları İşletmesi Genel Müdürü Orhan Birdal, thy Genel Müdürü Temel Kotil ve çok sayıda konuk katıldı.


Atatürk Havalimanı Dış Hatlar Terminali Ali Sürmen toplantı salonunda düzenlenen temsili çek takdim töreninde bir konuşma yapan Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan şunları söyledi:


"Türkiye kamu-özel sektör işbirliğinde dünyanın önde gelen ülkelerinden. Sadece DHMİ'nin bu kapsamda 18 projesi hayata geçirildi. 8 milyar dolarlık pay devletin kasasına girecek. Bugün TAV'ın kira ödemesine yönelik olarak bir araya geldik. Sadece TAV örneğine bakalım. Havalimanı inşaatı ve işletmesinde dünyanın önde gelen firmalarından biri. Pek çok ülkede yaptığımız görüşmelerde 'Bu havalimanını Türkler inşaa etti, bu havalimanını Türkler işletiyor' diyorlar. Bundan hepimiz gurur duyuyoruz. Kamu-özel sektör işbirliğine çok önem veriyoruz ve devam edeceğiz. 3. havalimanı hariç 8 milyar dolarlık bir pay devletin kasasına girecek. Şu ana kadar 2 milyar dolar devletin kasasına girmiş durumda. Devletin kasasından bir kuruş çıkmıyor. İşi alan firma yatırım yapıyor, firma kazanıyor. Yatırım sonucunda o tesis vatandaşlarımız tarafından kullanıyor. Vatandaşımız da kazanıyor. Kaybeden bir taraf yok aslında. Bu uygulamalarımızı eleştirenler rahatsız olanlar var. Sistem ne kadar güzel işliyor. Bu güzel işleyen sistemden bazı kesimler rahatsız oluyorlar. Bunu da ayrıca sorgulamak lazım."


BU MODEL DEVAM EDECEK.


Kamu özel kesim işbirliği modeline çok önem verdiklerini ve önümüzdeki dönemde bu model üzerinde çalışmaların devam edeceğini vurgulayan Elvan "Bu modelin bir ürünü olarak havacılık sektöründe çök önemli gelişmeler oldu. Havacılığın gelişmesinde bizim politik kararlarımızın, uyguladığımız serbestleşmenin önemi var. Ancak bunu açıklıkla söylüyorum yap-işlet devlet modeli havacık sektörünün gelişmesini hızlandırmıştır. Hakkari havalimanı bitmek üzere. Ordu'da yapıyoruz. Rize'de, Yozgat'ta ilave çok sayıda havalimanı yapacağız. Bu ülke geliştikçe, büyüdükçe daha çok alt yapı yatırımlarına para harcayacağız. Özel kesimin önünü açacağız. Havacılık sektörünü desteklemeye devam edeceğiz. Sorunların çözümü için tedbir almaya devam edeceğiz. Önümüzdeki dönemde çok daha iyi noktalara geleceğiz"diye konuştu.


Atatürk HAVALİMANI KAPANMAYACAK


Yapımına başlanan 3'ncü havalimanı devreye girdikten sonra tarifeli seferler dışındaki seferlerin Atatürk Havalimanı'ndan yapılabileceğini ifade eden Elvan "Charter, kargo ve özel uçuşlar olabilir.Yurtdışına gittiğiniz de özellikle gelişmiş ülkelerde aynı şehirde çok sayıda havalimanı görüyorsunuz. Türkiye geliştikçe,büyüdükçe, hem Atatürk hem Sabiha Gökçen Hem de 3'ncü havalimanına ihtiyacımız olacak.Kimse merak etmesin. Kullanacağız" dedi.


AtlasJet'in Zagrosjet ile yaşadığı sorunlar nedeniyle Irak'a yaptığı operasyonların Irak tarafından durdurulmasından sonra Zagrosjet'in de İstanbul uçuşlarına izin verilmemesi ile ilgili bir sorun üzerine Elvan "Bu konuyla ilgili olarak Dışişleri Bakanlığı, SHGM ve ilgili firma görüşmelerini sürdürüyor. Bugün de Dışişleri Bakanlığı müsteşarımız ve ilgili firma konu üzerinde çalışıyor" dedi.


TAV BİZİM DÜNYAYA AÇILAN FİRMAMIZ.


DHMİ Genel Müdürü Orhan Birdal yaptığı konuşmada, "TAV, bizim yap-işlet-devret ve kiralamayla işletme hakkı devri projeleri ile İstanbul'da başlayıp dünyaya açılan firmamız. Atatürk Havalimanı da sadece Türkiye'nin değil dünyanın gözbebeği. Bu alınan paralar yine Türk sivil havacılığına harcanıyor. Havacılıktan aldığımızı havacılığa veriyoruz" dedi.


Tav Havalimanları İcra Kurulu Başkanı Sani Şener ise yaptığı konuşmada, şunları söyledi:


"9 Ocak 2000'de Atatürk Havalimanı'nı açtık ve 15 yıl oldu. Önce yap-işlet-devret, daha sonra da kiralama yöntemiyle işletmeyi üstlendik. İzmir Adnan Menderes Havalimanı'nın ilk kirasını da bugün ödüyoruz. Bugün de sözümüzde durduğumuz ve taahhüdümüzü yerine getirdiğimiz için mutluyuz. Atatürk Havalimanı'ndan çıktığımız yolculukta bugün TAV olarak 14 havalimanı işletiyoruz. TAV İnşaat şirketimiz, altı tane havalimanı yapıyor. Servis şirketlerimiz de 33 havalimanında faaliyet gösteriyor. Yani, TAV olarak dünyada 53 havalimanında varız. Bu da bir Türk firmasının geldiği yeri gösteriyor" dedi.


Ankara Son Söz


Geri Dön