06 / 01 / 2025

Tarihi İnönü Konağı düğün salonu oldu!

Tarihi İnönü Konağı düğün salonu oldu!

İsmet İnönü'nün adını taşıyan Sivas'taki müze, düğün salonu, restoran ve çay bahçesine dönüştürüldü



"Milli Şef" olarak da anılan Türkiye Cumhuriyetinin ikinci Cumhurbaşkanı İsmet İnönü'nün adını taşıyan Sivas'taki müze, düğün salonu, restoran ve çay bahçesine dönüştürüldü. İnönü'nün, 1891-1897 yılları arasında Sivas'ta ailesiyle birlikte oturduğu konaktaki eşyaları da depoya kaldırıldı. Konak şimdi, evlenen çiftlerin 'vals'leriyle ve takı merasimlerinde yaşanan 'Damadın teyzesinden geline 3 burma bilezik' sesleriyle şenleniyor.

Atatürk'ün silah arkadaşı, Lozan fatihi ve Türkiye'yi İkinci Dünya Savaşı'na sokmayan lider olarak da anılan "Milli Şef İsmet inönü'nün adını taşıyan Sivas'taki müze, düğün salonu, restoran ve çay bahçesi olarak hizmet vermeye başladı. Konakta sergilenen eşyalar, bir süre önce depoya kaldırıldı. Sivil toplum kuruluşlarının tepki gösterdiği uygulamayla ilgili olarak Vali, kışın yaşanılan yer sıkıntısını gösterdi, ismet inönü'nün adını taşıyan ve kesme taştan yapılan konağın tarihi, 19. yüzyılın son çeyreğine dayanıyor, inönü'nün, 1891-1897 yılları arasında, Sivas'ta orta öğrenimini gördüğü sırada ailesiyle birlikte oturduğu konak, 1945 yılında belediye tarafından müzeye çevrildi.

YARIM ASIRLIK MÜZE

Babası Mehmet Reşit Bey'in Sivas'taki memuriyeti döneminde İnönü'nün 6 yıl yaşadığı konak, aynı yıl "inönü Müzesi" adı altında ziyarete açıldı. Konak, yarım yüzyılı  aşkın süre müze olarak hizmet verdi. 2000 yılında İl özel İdaresi'ne devredilen tarihi konak, yapılan düzenlemelerin ardından 2004 yılında restoran, düğün salonu ve çay bahçesi olarak da hizmet vermeye başladı. İl özel idaresi tarafından işletilen konağın ismi de "İsmet İnönü Konağı Cafe ve Restoran" olarak değiştirildi. En üst katta eşyalar sergilenirken, diğer 3 kat ile bahçe ise restoran, kafe ve düğün salonu olarak hizmet vermeye devam etti. Tarihi inönü Konağı'nm üst katında sergilenen Milli Şefe ait üniformalar, fotoğraflar ile evde kaldığı dönemde kullandığı eşyalar, kasım ayı başında Sivas'taki Atatürk Kongre ve Etnografya Müzesi'nin bodrum katında bulunan depoya kaldırıldı, inönü'ye ait eşyaların yanı sıra konakta bulunan bölgenin tarihi değer taşıyan eserleri de aynı depoya götürüldü.

BÜYÜK TEPKİ VAR

  Sivas'taki bazı  sivil toplum kuruluşları konaktaki eşyaların kaldırılmasına tepki gösterdi. Ulaşım Hak-Sen Genel Başkanı Tuncay Altun, "Tarihe tanıklık eden eşyaların gözlerden ırak bir depoya taşınması kabul edilir bir durum değil" dedi.

  Cumhuriyetçi Kadınlar Derneği'nden yapılan açıklamada ise, "Tarih kenti Sivas'ta her geçen gün bir tarih yok oluyor. Türkiye Cumhuriyeti'nin 2. Cumhurbaşkanı'na ait bir müzedeki eşyaların bodrum katına kaldırılmasını yargılıyoruz" denildi.

TARİHİ İNÖNÜ KONAĞI

  1870'li yıllarda yapılmıştır. Sivas konaklarının küçük ve süstemesiz bir benzeridir. Avluda kiler, fırın, mutfak, tuvalet, çeşme ve ocak bulunur. Evin birinci katına ve bodrum katına ayrı ayrı kapılardan girilmektedir. Birinci kat harem ve selamlıktan oluşur. Pencereleri caddeye bakan selamlık bölümündeki "baş oda" ve "yan oda", "L" şeklinde bir salonla harem bölümü ile bütünleşir. Pencereleri, bahçeye ve ara sokağa bakan harem bölümünde oldukça büyük, yüksek ve aydınlık iki oda vardır. Merdiven çıkışında "Kızlar Sekisi" bulunmaktadır. Odalardaki sedirler, dolaplar, yüklükler, nişler ve lambalıklar geleneksel Sivas evlerinin vazgeçilmezleri arasındadır. İkinci kata salondan dik bir merdivenle çıkılmaktadır. Çok pencereli ve aydınlık olan köşk odası, yaz aylarında kullanılır. Bu katta bir de yazlık yatak odası bulunmaktadır.
Erhan Ceylan/Gazete Habertürk


Geri Dön