29 / 04 / 2024

Tarihi Nasrullah Camisi'nin restorasyon çalışmaları başladı!

Tarihi Nasrullah Camisi'nin restorasyon çalışmaları başladı!

Vakıflar Genel Müdürü Dr. Adnan Ertem, Kastamonu'da restorasyon çalışmaları devam eden tarihi Nasrullah Camisi’nde incelemelerde bulundu.




Vakıflar Genel Müdürü Dr. Adnan Ertem, Kastamonu'da restorasyon çalışmaları devam eden tarihi Nasrullah Camisi’nde incelemelerde bulundu.


Vakıflar Genel Müdürü Adnan Ertem, Kastamonu'daki tarihi Nasrullah Camisi'nin restorasyon çalışmalarının küçük detaylar dışında tamamlandığını, yakında ibadete açılacağını belirtti.


Restorasyonu üstlenen firma yetkililerinden çalışmalarla ilgili bilgi alan Ertem, camide incelemelerde bulundu.


Ertem, incelemelerinin ardından gazetecilere yaptığı açıklamada, 600 yıllık Nasrullah Camisi'nin sadece Kastamonu açısından değil, Türkiye için önem taşıdığını söyledi.


Camide restorasyon çalışmalarına 3 yıl önce başlandığını kaydeden Erdem, "Camideki restorasyon çalışmaları bugün itibarıyla çok küçük detayları saymazsak bitmiş vaziyette. İnşallah önümüzdeki günlerde ibadete açılışını gerçekleştireceğiz." dedi.


Camide çok güzel çalışma yapıldığını ifade eden Ertem, 1700-1800'lü yılların orijinal süslemelerine raspa yapılarak alttaki renklere ulaşıldığını anlattı.


Bu yöntemi genelde eski eserlerde uyguladıklarını aktaran Ertem, "Raspa yaparak dönem renklerine ulaştığımız taktirde bunları uyguluyoruz ama temel amacımız korumaya yöneliktir. Burada da aynı şekilde onu gerçekleştirdik." bilgisini verdi.


Erdem, caminin restorasyonunu bedelsiz üstlenen Gürsoy Grup firmasına da teşekkür etti.


Gürsoy Grup Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Gürsoy da bu önemli görevi üstlenmelerinden dolayı aile olarak büyük mutluluk yaşadıklarını dile getirdi.


Nasrullah Camisi


Kastamonu merkezde bulunan Nasrullah Camisi, 1506 yılında Kadı Yakupoğlu Nasrullah tarafından yaptırıldı. Osmanlılar döneminde yapılmış ilk cami olma özelliği taşıyan Nasrullah Camisi, 1764, 1875 ve 1945 yıllarında onarım gördü.


Kesme ve moloz taştan inşa edilen Nasrullah Camisi'nin minaresi ise ayrı olarak inşa edildi.


AA



Geri Dön