Tarihi Yarımada imar barışından nasıl etkilenecek?
Tarihi Alan Başkanlığı, ‘imar barışı’nın İstanbul’da tarihi yarımadayı nasıl etkileyeceğiyle ilgili Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan rapor istedi. Başkanlık, raporun UNESCO rehberine göre hazırlanmasını talep etti.
UNESCO’nun dünya mirası listesinde yer alan içerisinde Sultanahmet, Küçük Ayasofya ve Yedikule Zindanı’nın da bulunduğu İstanbul tarihi yarımadanın yüzde 90’ının imar barışına dahil olduğu açıklandı. Hürriyet Gazetesi'nden Aysel Alp'in haberine göre, İstanbul Tarihi Alanlar Başkanlığı, Kasım ayında Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan UNESCO’nun rehberi kapsamında ‘imar barışı’nın tarihi yarımada ve çevresine muhtemel olumlu-olumsuz etkilerini hükümet raporu olarak hazırlatmasını talep etti.
Hükümet raporu
Tarihi Alanlar Başkanı Halil Onur, geçtiğimiz ay Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na iletilen yazıyı Kültür Mirası Etki Değerlendirmesi’nin (KMED) UNESCO standartlarında hükümet raporu olarak hazırlanması için yazdıklarını ifade etti. Onur, “Bu rapor olası projelerin ki yasa da bir projedir, kültürel mirası etkileyebilecek her türlü uygulamada iyileştirme yapılmasını öngörür. Ama iyileştirme yapabilmeniz için öncelikle neyi, nasıl etkileyeceğinizi ve bunun olumsuz etkilerini nasıl ortadan kaldıracağınızı bilmeniz gerekir. İşte biz de bakanlıktan bunun uzmanlarca masaya konulmasını istedik” diye konuştu.
Düzeltmeler yapıldı
İmar barışının olası olumsuz nedenleriyle ilgili konuşan Onur, “Eklenti yapılmış kültür varlıklarımız zaman içinde özgün niteliklerini kaybedebilirler. Eklenti yapılmış olanlar bu işten birinci derecede olumsuz etkilenecektir. Sizin daha önce yazdığınız Acemoğlu Hamamı örneğinde olduğu gibi. Kaldı ki Çevre ve Şehircilik Bakanlığı bu hükümet raporunu hazırlatırsa bu örnekler somut olarak da ortaya çıkacaktır. Bunlar ortaya çıkmalıdır ki iyileştirmeler de doğru olarak yapılabilsin” dedi.
Daha önce Avrasya Tüneli ile Haliç Köprüsü için ilgili bakanlıktan rapor istediklerini söyleyen Onur, “Bu sayede Yedikule’nin yanındaki Mermer Kule’nin iki yol arasında kalması önlendi. Haliç Köprüsü’nde de düzeltmeler oldu” açıklamasında bulundu.
Üstün değer
Dünya Mirası Kültür Varlıkları İçin Miras Etki Değerlendirmesi Rehberi’nin amacı şu şekilde ifade ediliyor: ''Yeni yapılanmaların/ bayındırlık projelerinin Dünya Mirası alanlarının Üstün Evrensel Değeri üzerindeki etkilerini doğru değerlendirmek için yapılacak kültür mirası etki değerlendirmesi (KMED) hazırlık sürecine rehberlik etmek. 1972’de oluşturulan Dünya Miras Sözleşmesi, tüm insanlığın dünya mirasının bir parçası olan ‘Üstün Evrensel Değer’e sahip varlıkları gözetir.”
Tarihi Yarımada'nın imar planları yeniden ele alınacak!