23 / 11 / 2024

Tarihi Yarımada'nın durdurma kararı olumlu karşılandı!

Tarihi Yarımada'nın durdurma kararı olumlu karşılandı!

İstanbul 2. İdare Mahkemesi'nin Tarihi Yarımada ile ilgili 61 konu başlığından 37'sine yürütmeyi durdurma, 7'sine ise kısmen yürütmeyi durdurma kararı vermesi, başta şehir plancıları olmak üzere mimarlar ve hukukçular tarafından olumlu karşılandı.




İstanbul 2. İdare Mahkemesi'nin Tarihi Yarımada ile ilgili 61 konu başlığından 37'sine yürütmeyi durdurma, 7'sine ise kısmen yürütmeyi durdurma kararı vermesi, başta şehir plancıları olmak üzere mimarlar ve hukukçular tarafından olumlu karşılandı.


İSTANBUL 2. İdare Mahkemesi'nin Tarihi Yarımada ile ilgili 1/1000 ölçekli Koruma Amaçlı Uygulama Planı'nın iptali istemiyle açılan davada, 61 konu başlığından 37'sine yürütmeyi durdurma, 7'sine kısmen yürütmeyi durdurma kararı vermesi, şehir plancıları, mimarlar ve hukukçular tarafından olumlu karşılandı. Alman karar doğrultusunda Topkapı ÎETT Garajı ticaret alanından çıkarılacak, Sirkeci Tren İstasyonu kültürel amaçlı kullanılacak ve Kumkapı Balık Hali'nin olduğu yere ise marina yapılamayacak. 

Konuyla ilgili bazı görüşler ise şöyle: 


Haldun HÜREL - Yazar. 


'Yarımadayı rahat bırakmak yapılacak en iyi şey' 


"SON kararlar yerindedir. Şöyle ki;yarımadanın güney konturları, yani Marmara Denizi'ne M, bakan kıyıları, zaten uzun yıllar boyunca bozulmuş, sahil yolunun açılmasıyla da tarihi kimliğini önemli ölçüde yitirmiştir. Yedikule ve Bakırköy hattı kapsamında yine aynı kıyı bandında yapılması düşünülen metro güzergâhının da pek çok tarihi alan kaybına neden olacağı açıktır. 


Kararda, Topkapı otobüs garajının bulunduğu bölgenin (Şehremini) tarihi zenginliği (Roma-Osmanlı) yeşil alan olarak değerlendirilmesi ise son derece olumludur. 

Yarımada'da büyük ölçüde bir yeşil alan sorunu bulunmaktadır. Sirkeci Garı'nın, bitişiğindeki Merzifonlu Mustafa Paşa Camii'nin ve bazı tarihi hanların daha görünür kılınması için, etrafındaki salaş birtakım binaların bile yıkılmasıyla, tarihi garın çok daha rahat algılanması sağlanabilecektir. 

Sirkeci Garı'nın bir 'ulaşım tarihi müzesi' olarak değerlendirilmesi en büyük arzum. Bostanlık alanlar olduğu gibi korunmalı. 


Ali Güvenç KİRAZ - Avukat / Gayrimenkul Hukuku Derneği Başkanı: 


'Hiçbir şekilde işlem yapılamayacak' 


"GENELDE yürütmeyi durdurma kararları, telafisi mümkün olmayacak durumlarda alınan kararlardır. 

Yani birkaç sene sonra bu planın uygulanıp iptal olması durumunda işlemler yapılıp bitmiş hale gelirse ve telafisi mümkün olmayan herhangi bir durum ortaya çıkacak olursa bunu engellemek için mevcut durum idare mahkemesince durdurulur. 

Kararla birlikte şu an için idare, bu projelerle ilgili herhangi bir icrai işlem yapılamaz demiştir ancak bu, kesin bir iptal kararı değildir. 

Bölge idare mahkemesinin idareye itiraz hakkı vardır ve muhtemelen itiraz hakkını da kullanacaktır ya da kullanmıştır. Yani bu karar, bir kurtarma kararı değildir. Alınan karara doğru bir karardır. Mevcut durumun hızlı bir şekilde ilerlemesi, telafisi mümkün olmayacak bir zarara neden olabilirdi. En azından bir süre bu karar idare açısından negatif bir süreç olacaktır, hiçbir şekilde işlem yapamayacaklardır." 


Tayfun KAHRAMAN - Şehir Plancıları Odası İstanbul Şube Başkanı: 


'Yürütmeyi durdurma sonrası iptal kararı alınmalı' 


"SÖZ konusu projeler, Tarihi Yarımada'ya onarılmaz zararlar vereceği, korunması gereken kültürel varlıkları onarılamayacak şekilde tahrip edeceği ve bunun sonucunda da UNESCO Dünya Mirası Listesi'nde yer alan bu alanların tahribi söz konusu olacağı için yürütmeyi durdurma kararının şu an için olumlu olduğunu söyleyebilirim. Ancak bunun ardından alınması gereken karar ise iptal kararıdır. Bu, İstanbul'un özellikle Dünya Mirası Listesi'nde yer alan bu değerlerinin korunmasına yardımcı olacaktır. 

İptal kararları yürütmeyi durdurma kararlarının peşi sıra gelir. Bu durumda da böyle olmasını beklerim. Ama şu da var, idarenin bu konuda ısrarcı olarak yine bu projeleri farklı bir imar planıyla yeniden gündeme getirmesi gibi bir süreç de yaşanabilir. 

Bu yaşandı. İdarenin böyle bir ısrardan kaçınması gerekir." 


Sami YILMAZTÜRK - Mimarlar Odası İstanbul Şubesi Başkanı: 


'Yargının kararı çok isabetli' 


"TARİHİ Yarımada, 8500 yıllık geçmişi olan bir bölge. Buranın surları ve arkeolojik alanları UNESCO tarafından dünya mirasları listesine alındı. İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve Fatih Belediyesi tarafından yapılan bu uygulama, zaten bölge tarihini korumaya aykırıydı ve dava bu nedenle açıldı, yargı da bu doğrultuda karar verdi. 

Ulaşım planlamasında İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin tüp geçit projesi, Tarihi Yarımada'daki trafiği daha da artıracaktı ve bu konudaki heyet raporu ile yargı kararı da bunun yanlış olduğunu gösterdi. FenerBalat, Ayvansaray-Sulukule arkasındaki bostanlar, arkeolojik anlamda yapılmayacak düzenlemelere tabi tutuluyordu, yargı burada da isabetli bir karar alarak bunu durdurdu. 

Kültürel değerlerimizin korunması gerekir. Alınan kararların yerine getirilmesi için mücadelemizi sürdüreceğiz." 


Habertürk


Geri Dön