21 / 12 / 2024

Tarım alanlarının imara açılması isteniyor

Tarım alanlarının imara açılması isteniyor

Fethiye Emlakçılar Derneği Başkanı Nevzat Tilkici, üretime elverişsiz alanlarım imara açılmasını istedi



Tarım alanlarının imara açılması konusunda devam eden tartışmalar ve konuyla ilgili çıkması beklenen yasa, Türkiye'nin her yerinde olduğu gibi Fethiye'de de farklı görüşlere neden oldu. Fethiye Emlakçılar Derneği Başkanı Nevzat Tilkici, üretime elverişsiz alanlarım imara açılmasını istedi.

Nevzat Tilkici, bir yasa çıkarılarak tarıma elverişsiz ya da daha az elverişli alanların konut alanına dönüştürülmesi gerektiğini belirtti. Nevzat Tilkici, bu tür bir imar çalışmasıyla, yapılaşmada görüntü kirliliğinin ortadan kalkacağını ve de ekonomiye katkı sağlanacağını söyledi.

Fethiye Emlakçılar Derneği Başkanı Nevzat Tilkici, şöyle konuştu:

"Akdeniz Bölgesi, 15-30 2 kat, 25-50 2 kat, 30-60 2 kat imara açık olduğu için burada konut üretimi sıkıntılı. Tarıma uygun yerler değil, tarım alanı vasfını yitirmiş yerlerin ya mevzi imar yapılarak ya da belediye sınırları içerisindeyse imar alanlarının genişletilmesinden yanayım. Eğer bu tür yerleri imara açmazsak hem arsa konusunda sıkıntı yaşarız hem de kaçak yapılaşmayla karşı karşıya kalırız. Kaçak yapılaşma görüntü kirliliğine neden olmaktadır. Bunun yanında sağlıklı bir yapılaşma da sağlanamamış oluyor. Mevzi imar ve imar uygulaması yapılırsa hem ekonomiye katkı sağlanacak hem de kişisel sorunlar çözülecektir." Tilkici, tarımsal niteliğini yitirmiş mülklerin imar sınırlarına alınmasından yana olduğunu belirterek şunları söyledi: "Bunun önüne geçemediğimiz takdirde gecekondulaşma yönünde yapılaşma olacaktır. Bunun yanında alt yapı sorunları da ortaya çıkacak. Bu yasanın kısa bir süre sonra çıkması söz konusudur." Yapılan binaların çevresiyle ve iklim koşullarıyla uyumlu olması gerektiğini de söyleyen Nevzat Tilkici, sözlerini şöyle tamamladı: "Binaların coğrafi şartlara uygun yapılması hem görsellik hem de gayrimenkulün üretici ve tüketici arasındaki boşluğunu kaldıracaktır. Bu konuda Mimarlar Odası ile İnşaat Mühendisleri Odası Fethiye Temsilciliğine, belediyelere ve derneğimize büyük görev düşüyor. Konuya biraz daha ciddi bakılmasından yanayım"

KONU ETRAFLICA DÜŞÜNÜLMELİ 

Muğla Mimarlar Odası Fethiye Temsilcisi Cahit Engin de, "Kentimiz hem tarıma hem de turizme dayalı bir politika izliyor. Bu konuda çok hassas davranmamız lazım" dedi. Büyük planlarda karar mekanizmasını çok iyi işletmek gerektiğini anlatan Engin, sözlerine şöyle devam etti: "Üretimden istenen sonuç alınmayınca da insanları başka yöndeki gelir arayışına itiyor. Bu arayış sonucunda da tarımsal amaçla kullanılabilecek yerler, imara açılmaya çalışılıyor. Bu konu uzun uzadıya düşünülmesi gereken bir konu.

Halen yöremizde yapılmakta olan inşaatlarda hiçbir estetik ve çevreye uyum gözetilmemektedir. Yaylada bulunan Seki beldemizde dahi insanlar dört katlı bina yapıyorlar, bu bir zenginlik göstergesi olarak algılanıyor. Oysa yapılan binalar o yörenin coğrafi güzelliğini bozmamalı."
Sabah Emlak


Geri Dön