Tarım arazileri konut ve turizm amaçlı kullanılıyor!
Türkiye’de 2006 yılından bu yana 2,1 milyon hektarlık tarım alanı azaldı. Tarım arazileri, konut ve karayolu yapımı, sanayi ve turizm amaçlı kullanılıyor.
Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) açıkladığı verilere göre, Türkiye’de ekilen ve dikilen tarım alanı 23 milyon 763 bin hektar, çayır ve mera arazileriyle toplam tarım alanı da 38 milyon 380 bin hektar olarak belirlendi. Ülkemizde 2006 yılından bu yana 2,1 milyon hektarlık tarım alanı azaldı.
Dünya Bankası verilerine göre yüzölçümü Türkiye’nin kaybettiği tarım alanlarından daha küçük 87 ülke mevcut. Bu ülkeler arasında Lübnan, Kuveyt, Senegal gibi ülkeler yer alıyor. 2006 yılında Türkiye’nin toplam tarım alanı 40 milyon 493 bin hektar olarak belirlenmişti.
Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar konu ile ilgili değerlendirmede bulundu.
Verimli tarım arazilerinin konut ve karayolu yapımı, sanayi ve turizm amaçlı kullanılmasının kabul edilemeyeceğini söyleyen Bayraktar, “Alternatif marjinal tarım arazileri mevcutken verimli tarım arazilerini tarım dışı amaçlarla kullanmak büyük savurganlıktır. Bu konuda valiler ve özellikle büyükşehir belediye başkanlarının hassasiyetle hareket etmesi, kamu yararı kavramını verimli tarım arazilerinin tarım dışına çıkarılması için kullanmaması gerekir'' ifadelerini kullandı.
Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. İsmail Coşkun ise tarım alanlarındaki yapılaşmayı anlattı. Coşkun, ekonomik değer üretmeyen tarım arazilerinin konut ve sanayi tesisi yapımına ayrılması nedeniyle yok olduğunu söyledi.
Coşkun, “Ürünün masrafları karşılamaması, arazinin ekonomik değer üretecek boyutta olmaması gibi sebeplerle araziler boş bırakılıyor. Tarım ürünleri ithalatı giderek artan bir trend. Çiftçi hasat yaparken ithalat vergileri düşürüldü. Önümüzdeki yıl acaba kaç üretici vergi indirimi yapılan ürünlerde üretim gerçekleştirir?” şeklinde konuştu.
Karar