Yeni Şirketler

Tarım arazisinden ekin değil para biçilecek

Özellikle imar izni bekleyen tarım arazisinin gelecekte çok prim yapması bekleniyor.

Tarım son dönemlerin en gözde yatırım alanlarından biri. Özellikle de organik tarım... Gıdada üretimin daralmasıyla fırlayan fiyatlar, sektörün yıldızının önümüzdeki günlerde daha da parlayacağını gösteriyor. Yıldızı parlayan her sektörde olduğu gibi bu alana da yatırımcıların yoğun ilgisi var. Büyük sanayiciden küçük firmalara kadar pek çok yatırımcı tarım için kolları sıvamış durumda. Bu ilgiyle birlikte üzerinde tarım yapılabilecek tarla, sulak arazi, bağ yeri, zeytinlik gibi her türlü tarım arazisine olan talep de artıyor. Bu nedenle gayrimenkul yatırımı yapan birçok yatırımcının portföyünde tarım arazileri de artık önemli bir yer tutuyor. Biz de İstanbul ve çevre illerde tarıma uygun alanları, nerelerde ne tip yatırımlar yapılabileceğini ve arazi fiyatlarını araştırdık...
 
Şile ve Silivri'de sulak arazi...

"İstanbul'da genelde hormonsuz sebze ve meyve yemek isteyenler arazi alıp buralarda ürün yetiştiriyorlar." Bu sözler Yıldırım Emlak'tan Alit Yıldırım'a ait. İstanbul'da su sıkıntısı nedeniyle tarıma uygun arazi sayısının kısıtlı olduğundan söz eden Yıldırım'a göre, Ömerli, Şile, Silivri ve Gebze'de sulak, küçük ölçeklerde tarıma uygun araziler alınabilir. Gebze'nin köylerindeki tarım arazilerinin metrekaresi 25 ila 35 YTL, Şile'de ise tarım arazilerinin rayiç bedelleri 20-50 YTL arasında değişiyor.

Turyap'ın Gebze-Darıca Ofisi'nden Lütfi Yılmaz ise, Darıca'da genellikle zeytinlik alanlara rağbet olduğunu anlatıyor. Yılmaz, "Zeytinlik alanların yüzde 10-25'ine imar izni var. Özellikle İstanbul'un gürültüsünden sıkılanlar, yazlarını burada geçirmek için 2-3 dönüm yer alıyorlar; bir kısmına villa yapıyorlar, kalan kısmını da meyve sebze ekerek bağ ve bahçe olarak kullanıyor" diyor.

Darıca'da çok fazla zeytinlik alan kalmadığını da söyleyen Yılmaz, olanların ise genelde Darıca, Eski Hisar ve Bayramoğlu arasında bulunduğu belirtiyor. Bölgedeki zeytinlik alanların büyüklüğü 1.5 ila 5 dönüm arasında değişiyor. Darıca'da deniz manzaralı zeytinliklerin metrekaresi 100-150 YTL'den başlayıp 300 YTL'ye kadar çıkıyor. Bu tip arazileri yatırım amacıyla da almanın mantıklı olduğunu söyleyen Yılmaz, "Zeytinlik satın alıp biraz beklettikten sonra çok daha yüksek fiyatlara satmak mümkün" diyor. Darıca'nın ilçe olmasının gündeme gelmesi nedeniyle zeytinlik alanlardaki imar izninin yüzde 40'a çıkabileceğini de söyleyen Yılmaz, şimdiden zeytinlik satın alanların kârlı çıkabileceğini dile getiriyor. Tarla vasfındaki yerler ise Darıca-Bayramoğlu arasında bulunuyor. Bu tip arazilerin metrekare fiyatı ise 60-80 YTL civarında. Tarla vasfındaki yerlerin yüzde 5 imar izni olduğunu belirtelim...

Yatırımcılar Çatalca'da tarla topluyor

Çatal'da ise özellikle tarla vasfındaki yerlere talep oldukça fazla. Yine Turyap'ın Çatalca Temsilciliği'nden Raif Uğur Başarır, bir yıldır imara kapalı olan bölgede imar beklentisi nedeniyle birçok yatırımcının tarla toplandığını belirtiyor.

Başarır, "Al-sat amacıyla alıp getirisi arttıktan sonra satanların yanı sıra, arsa alıp bölgenin imara açılmasını bekleyenler de var. İstanbul'daki betonlaşmadan kaçmak isteyenler de köy evi yapmak için tarla satın alabiliyorlar" diyor. Çatalca'da en çok talep gören yerler ise İzzettin, Oklalı, Kestanelik, Çanakça, Muratbey, Çakıl, Kavakça ve Subaşı. Başarır özellikle İzzettin, Oklalı, Kastanelik ve Çanakça'ya çok fazla rağbet gösterildiğini belirtiyor.

Başarır, "Tarlaya yatırım yapmak için çok iyi bir dönem. Bölgenin imara açılmasından sonra fiyatlar fırlayacak" diyor. İzzetin'de bir tarlanın metrekare fiyatı 20-80 YTL, Kestanelik'te 20-40 YTL, Oklalı'da 20-40 YTL, Çanakça'da 15-40 YTL, Muratbey'de ise 80-200 YTL arasında değişiyor. Bölgede 1.5 dönümden başlayıp 100 dönüme kadar çıkan büyüklükte tarla vasfında yerler de var.

Seracılık için Yalova'ya talep var

Seracılığın yoğun olarak yapıldığı Yalova'da ise genelde bu alanda üretim yapmak için arazi satın alınıyor. Sude Emlak'tan Gürkan Yılmaz, "Seracılık yapmak isteyenlerin dışında tarım amacıyla arazi satın almak isteyen pek yok" diyor. Yılmaz, alıcıların genelde çevre yolların geçeceği, merkeze yakın yerlerde yatırım amacıyla da arazi satın aldığını belirtiyor. Yalova'da tarlaların metrekare fiyatı 2.5 YTL'den başlayıp merkeze yakın yerlerde 20 YTL'ye kadar çıkıyor. Seracılık yapılabilecek yerlerdeki araziler ise genelde Koruköy, Altınova, Kaytazdere'de bulunuyor. Bu bölgelerdeki arazilerin metrekare fiyatları ise 5 ila 20 YTL arasında değişiyor.

Tekirdağ'da araziler yüzde 100 prim yaptı

Tekirdağ'ın Saray ilçesi de yatırımcıların ilgi gösterdiği bölgeler arasında yer alıyor. Saray'da bulunan Bora Emlak'tan Ahmet Atasay, "Tarıma yatırım yapmak isteyenler, tarımla uğraşanlar, çiftlik sahipleri satın almak için tarla, sulak arazi ya da bağ yerleri arıyorlar" diyor. Atasay'ın anlattığına göre, bölgeden arazi alanlar arasında Ankara ve İstanbul'dan gelen yatırımcılar da var. Atasay, bu bölgelerden gelen yatırımcıların bir kısmının bu tarz yerleri satın alıp daha sonra kiraya verdiğini, bir kısmının ise birkaç yıl beklettikten sonra sattığından söz ediyor. Atasay, İstanbul'dan Bodurlar Kimya'nın kendisinden yatırım için 500 dönüm yer istediğini gıda sektöründe faaliyet gösteren irili ufaklı birkaç firmanın ise depo ve tavuk çiftliği kurmak için arsa aradığını belirtiyor.

Bölgede tarla ve sulak arazilerin metrekare fiyatı 2.5-4, bağ yerlerinin ise 8-10 YTL arasında değişiyor. Talebin etkisiyle arazi fiyatları son bir yılda yüzde 100 artmış.

Tekirdağ'ın ilgi gören bölgelerinden biri de Çorlu. Çorlu'da genelde yatırım amacıyla arazi satın alınıyor. Turyap Çorlu Temsilciliği'nden Mustafa Taşkıranlı'nın söylediğine göre, tarla vasfındaki yerlerin metrekare fiyatı 8-25 YTL arasında ve bu tip yerler ise genelde Önerler ve Türkgücü'nde bulunuyor. Taşkıranlı, tarla satın alanların bu tip yerleri kiraya verdiğini de belirtiyor. Bölgede bağ yerlerine ilgi de var. Çorlu'da bağ yerleri Türkgücü ve Şahbaz'da bulunuyor. Bu tip yerlerin metrekare fiyatları ise 25-60 YTL arasında.

Adapazarı'nda kivi için arazi alınıyor

Adapazarı Turyap Temsilciliği'den Alparslan Gürses ise "Bodur ceviz ağacı ve kivi üretimi yapmak için dağlık alan ya da tarla istiyorlar" diye konuşuyor. Bölgede kivi ekimine uygun olan yerler Kazımpaşa'da bulunuyor. Bodur ceviz ağacı dikimi için ise bütün bölge müsait. Gürses, organik domates, çilek ve kiraz yetiştirmek için arazi arayanların olduğunu da söylüyor. Organik tarım için ise genelde Pamukova, Mekece ve Geyve civarı tercih ediliyor. Araziler ise metrekaresi 10-40 YTL arasında değişen fiyatlardan satılıyor. Geyve-Ali Fuat Paşa, Mekece, Pamukova, Söğütlü ve Hendek de tarım arazisi bulunabilecek yerler arasında.

Kezban GEBETAŞ / Tekborsa