02 / 05 / 2024

Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'nın binası 16 katlı olacak

Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'nın binası 16 katlı olacak

TOKİ'nin Tarım ve Köyişleri Bakanlığı için yaptırdığı bina 16 katlı olacak



"Uçuş hattı (mania) güvenliği" sorununa neden olduğu gerekçesiyle ruhsat verilmediği için durdurulan
Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'nın Eskişehir Yolu'ndaki yeni hizmet binasının inşaat ihalesi yenilendi.

Yüksekliği 23 kattan 16 kata indirilen binayı, Uzunlar İnşaat yapacak.

Toplu Konut İdaresi (TOKİ), Gümrük Müsteşarlığı için yine Eskişehir Yolu'nda yapılacak yeni hizmet binasının ihalesini de sonuçlandırdı. Gümrük Müsteşarlığı'nın yeni hizmet binası ihalesini GESTAŞ İnşaat kazandı.

TOKİ'nin Tarım ve Köyişleri Bakanlığı için yaptırdığı 23 katlı binanın inşaatı, "uçuş hattı (mania) güvenliği" sorununa neden olduğu gerekçesiyle ruhsat verilmediği için Haziran ayında durdurulmuş, yaklaşık yüzde 17'si
gerçekleştirilen inşaat, tasfiye edilmişti. Proje, 23 kattan 16 kata indirilerek, 7 Aralık'ta yeniden ihale edildi. Davet usulü ile yapılan ihaleye 7 firma katılırken, ihaleyi Uzunlar İnşaat kazandı. İhale sözleşmesi, bugünlerde imzalanacak. Binanın yaklaşık 540 günde tamamlanması öngörülüyor.

Diğer taraftan, ilk ihaleyi kazanan ve inşaatı yüzde 17 aşamasına getiren Sigma İnşaat'ın yeni ihaleye katılmadığı öğrenildi.

-BİNA YÜKSEKLİKLERİ 939 KOTU AŞMAYACAK
Bakanlığın 23 katlı binasına izin verilmezken, Eskişehir yolu üzerinde bulunan TOBB'un binası 35, Hazine-Dış Ticaret müsteşarlıklarının binası 25, Halk Bankasının binası ise 29 katlı. Tepe İnşaatın 3 blok halinde yapımını sürdürdüğü iş, alışveriş ve lüks konut merkezi Tepeprime'ın en yüksek bloğu ise 19 katlı.

Ancak, giriş ve mağaza katları dikkate alındığında söz konusu binaların kat yüksekliği daha da artıyor. TOBB ve Tepeprime'ın binalarının Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'nın binalarına "karşılıklı" denecek kadar yakın olması dikkat çekiyor.

Tarım ve Köyişleri Bakanlığı, yeni hizmet binasının yapımı için  TOKİ  ile 2007 yılında bir protokol imzalamıştı. Protokol uyarınca, bakanlığın Eskişehir yolu 9. kilometredeki Lodumlu mevkisindeki kampüsünde, TOKİ yeni bir bakanlık hizmet binası yapacaktı ve hizmet binası yapımı karşılığında bakanlığın İstanbul Yolu Yenimahalle kampüsünde bulunan alan da TOKİ'ye devredilecekti. Protokol kapsamında, Yenimahalle'deki arsayı alan TOKİ, burada hasılat paylaşımı yöntemiyle 1000 civarında konut yaptı ve sattı. Bakanlığın hizmet binası yapımı için 2008 yılı Ocak ayında düzenlenen açık ihaleyi ise 47 milyon 696 bin 790 lira bedelle Sigma İnşaat ve Turizm İşletmeleri Ticaret AŞ kazanmıştı. İnşaatın 10 Şubat 2010'da bitirilmesi gerekiyordu.

Mimar Hüseyin Keçeci'ye ait proje, 23 katlı bir binadan oluşuyordu ve bakanlığın  Ankara  genelindeki birçok hizmet biriminin binada toplanmasını öngörüyordu. İmar planında binalar için yükseklik sınırı bulunmuyordu. Ancak, Sigma İnşaat'ın Mayıs ayında Çankaya Belediyesi'ne ruhsat için başvurduğu aşamada, "uçuş güvenliği" sorunu gündeme geldi ve Genelkurmay Başkanlığı'ndan görüş alınarak, 916 kot (deniz seviyesinden yükseklik) üzerindeki yükseklik nedeniyle binaya uçuş güvenliği açısından ruhsat verilemeyeceği bildirilmişti.

Daha sonra yapılan görüşmelerde, 939 kot yüksekliğine göre inşaatın tamamlanması konusunda görüş birliğine varıldı.

Yapımına başlanacak yeni hizmet binası 2 kat bodrum 1 zemin ve 16 kattan oluşacak. Toplam 49 bin 188 metrekare kullanım alanı olacak bina ile birlikte çalışanlar için sosyal tesisler de yapılacak.

TOKİ Başkanı Erdoğan Bayraktar, konuyu değerlendirirken, "TOBB'un binalarını emsal gösterdik. (Burada daha önce yapılan TOBB'un binaları var, bize de bu yüksekliği verin) dedik. Gittik geldik, gittik geldik, yakardık, ettik ne yaptıysak bize izin vermediler. Şimdi Tepe İnşaatın sürdürdüğü Tepeprime'a yakın bir yükseklik için bize izin veriyorlar. Çok enteresan bir film var burada..." ifadesini kullandı.

-GÜMRÜK MÜSTEŞARLIĞI'NIN YENİ HİZMET BİNASI
TOKİ, ayrıca 4 Aralık'ta Gümrük Müsteşarlığı için Eskişehir yolu üzerinde yaptırılacak yeni hizmet binasının ihalesini de gerçekleştirdi.

Tarım ve Köyişleri Bakanlığının yanındaki arsada yapılacak 7 katlı binanın ihalesini, 41,9 milyon lira bedel ile Gestaş İnşaat kazandı.

Yeni hizmet binası, yemekhane ve kreşten oluşacak. Toplam bin 100 günde tamamlanacak binanın 44 bin metrekare kullanım alanı olacak.

TOKİ, Gümrük Müsteşarlığı için ayrıca, Eğitim ve Sosyal Tesis Binası yapacak. İhale için teklifler 18 Aralık'ta alınacak.

Daha önce PTT için İstanbul;da kargo üssü kuran TOKİ, Ankara Eskişehir yolu üzerinde, MTA'nın yanındaki araziye de Ankara Vergi Dairesi için hizmet binası yapacak.
AA


Geri Dön