Tarımda büyük ses getirecek yeni dönem! Bakan Yumaklı tüm detayları peş peşe açıkladı!
Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, katıldığı canlı yayında gündeme ilişkin sorulara cevap verdi. Bakan Yumaklı, tarımda sözleşmeli üretime yönelik değerlendirmelerde bulundu.
Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, katıldığı bir TV programının canlı yayınında tarımda sözleşmeli üretim başta olmak üzere birçok konuda açıklamalarda bulundu.
Milliyet’in haberine göre, Bakan Yumaklı'nın konuşmasından öne çıkan başlıklar şöyle:
“Yeni normallerimiz var. Toplumun özümsemesi gerekir. Bizim çiftçilerimize tavsiyelerimiz olacak.
Desteklerimizin yönlendirici katkısını göreceğiz. Biz her yıl revize edilecek şekilde üç senelik planlamalar şeklinde üreticimizin önüne getireceğiz.
Bütün konuların tamamlanmasının ardından planlama çalışmaları başlayacak. Tarımsal üretim planlamasını 2024-2025 üretim sürecinde uygulamaya başlayacağız.”
TARIMDA SÖZLEŞMELİ ÜRETİM
“En önemli konulardan biri de sözleşmeli üretim. Üreticiye pazar garantisi sağlıyorsunuz. Sanayiciye de ham maddeyi sağlıyorsunuz. Bunların tümü sözleşmeli üretimin parçası.
Nihai amacımız öngörülebilirliği azami seviyeye yükseltebilmek ve olması gereken arz ve talebi yakınlaştırmak.
Bir yandan üretici sanayiciler olacak, bir yanda da kooperatifler oluyor.”
TARIM SAYIMI YAPILACAK
“Tarım sayımı en son 2001 yılında yapıldı. Tarım sayımını stok sayımı gibi görebiliriz. Bununla ilgili her türlü veriler Türkiye İstatistik Kurumu'nda (TÜİK) bulunuyor. Biz hazırlıklarımızı bitirdiğimiz zaman TÜİK hemen harekete geçecek.”
İŞLENMEYEN TARIM ARAZİLERİ
“Bununa ilişkin bir kanuni düzenleme çalışmalarımız vardı. Eğer herhangi bir arazi iki sene süresince ekilmemiş ise bakanlığımız bu arazileri bulunduğu konumda rayiç değere göre kiraya verecek. Bunun kiraya verilmesi hususu oranın isteklerine göre belirlenecek. O bölgenin geliri varislerine yatırılacak. Türkiye ekonomisine de katkı sağlayacak.”
DEPREM BÖLGESİNDE TARIM ÜRETİMİ
“Deprem bölgesine yönelik devamlı proje yapıyoruz. Çiftçilerimize devamlı bir desteğimiz var. Bizim bitkisel üretimimiz neredeyse hiç etkilenmedi. Hayvansal üretimimiz de sınırlı biçimde etkilendi. Deprem bölgesindeki tarımsal üretimimiz büyük bir değişikliğe uğramayacak.”
TARIMSAL DESTEK ÖDEMELERİ
“Tarımsal üretim yapmak isteyenleri destekliyoruz. 21 senede 841 milyar liralık tarımsal destek ödemesi yapıldı. Bu sene içerisinde 46 milyar liralık destek ödemesi gerçekleştirildi. 2023 sonunda 64 milyara ulaşmasını öngörüyoruz. 2024’te de 91,5-92 milyar liraya gelecek. 11,2 milyar liralık mazot desteği çiftçilere tanımlandı.”
Otomobilde kampanyalara ek indirim dönemi resmen başladı! Ne zamana kadar devam edecek?