Ekonomi

Tarımda çiftçileri sevindirecek haber! O ürünümüzü kapış kapış almaya geliyorlar

Tarımda Türk çiftçilerini sevindirecek bir gelişme yaşandı. İddiaya göre gıda ithalatında çeşitlilik yaratmak isteyen Malezya, Türkiye'den buğday unu almak için harekete geçiyor. Bu nedenle ülkeler gıda çeşitliliklerini geliştirmek ve iş birliği yaptıkları ülke sayısını artırmak istiyor

Gıda ürünleri hiç olmadığı kadar değerli olmaya başladı. Bu nedenle ülkeler gıda çeşitliliklerini geliştirmek ve iş birliği yaptıkları ülke sayısını artırmak istiyor. Malezya ise gıda ithalatını artırmak için kolları sıvadı. Malezya'nın rotasını çevirdiği ilk ülke ise Türkiye oldu. 

TÜRKİYE'DEN BUĞDAY UNU İTHAL ETMEYİ DEĞERLENDİRİYORLAR

Malezya Ulusal Haber Ajansı Bernamama’nın haberine göre Başbakan İsmail Sabri Yakup yükselen küresel gıda fiyatlarından dolayı gıda ithalatı kaynaklarını çeşitlendirmeye çalışırken Türkiye'den buğday unu ithal etmeyi değerlendiriyor. 

SEKTÖR LİDERLERİYLE GÖRÜŞME YAPTI 

Dört günlük bir ziyaret için Salı günü İstanbul'a gelen Yakup, Türkiye'nin sektör liderleriyle yaptığı görüşmelerde gıda güvenliğinin ana konulardan biri olduğunu söyledi.
 

SAVAŞ VE KISITLAMA KARARLARI ÇOK ETKİLEDİ

Dünyanın en önemli buğday ve mısır yetiştiricileri olan Rusya ile Ukrayna arasındaki savaşın ve Hindistan'ın buğday ihracatını kısıtlama kararının arzı baskıladığını söyleyen Yakup, Malezya'da artan yaşam maliyetleriyle karşı karşıya kalan tüketicileri desteklemek için sübvansiyon sağlamaya devam ettiğini de sözlerine ekledi.

Malezya, buğday ihtiyacının yüzde 80'ini Avustralya'dan, geri kalanını ise ABD, Kanada ve Ukrayna'dan satın alıyor.

TÜRKİYE'NİN BUĞDAY UNU ÜRETİMİ

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre Türkiye'nin buğday üretimi 2015'te 22,6 milyon ton, 2016'da 20.6 milyon ton, 2017'de 21,5 milyon ton, 2018'de 20 milyon ton 2019'de 19 milyon ton, 2020'de 20,5 milyon ton ve 2021'de 17,7 milyon şeklinde gerçekleşti

TÜRKİYE BUĞDAY UNUNU NASIL KULLANIYOR?

TEPGE'nin raporunda Türkiye'nin kendi ürettiği buğdayın yüzde 80'inin gıda sektöründe yüzde 11'inin yem sanayisinde, yüzde 6'sının ise tohumluk olarak tüketildiği paylaşılıyor. Aynı zamanda ihracat için de ithalat şartı var. Yani eğer bir üretici makarna ihraç etmek istiyorsa burada kullanacağı unu da ithal etmeli. Rapora göre Türkiye'nin küresel buğday ithalatından aldığı pay yüzde 4,2. 2020-2021 sezonu verilerine göre Türkiye'nin ithalatında Rusya yüzde 77,7 ile lider onu yüzde 9,2 ile Ukrayna ve yüzde 3,5 ile Litvanya takip ediyor.

Külahçıoğlu, Rusya ve Ukrayna'da yaşanan sıkıntılar Kanada ve AB ülkeleri ile telafi edilebileceğini bu anlamda Türkiye'nin bir sıkıntı çekmeyeceğini söylüyor. 160 ülkeye ihracat yaptıklarını anlatan Külahçıoğlu sektörün yeni pazar bulmakta zorlanmayacağını aktarıyor.

Bu yıl ülkelerin ellerindeki buğday stoklarının oldukça azaldığını dile getiren Külahçıoğlu, yeni üretim sezonuyla beraber durumun iyileşme göstereceğini ve fiyatlarda da yeni ve güçlü bir artış yaşanmasını beklemediklerini söyledi.

Suiçmez, "Eğer biz buğday ekim alanlarını arttırıp aynı zamanda verimliliği yükseltecek çalışmalar yaparsak kendi ihtiyacımızı karşılama noktasında gelecek yıllarda da sıkıntılar çekmeyiz. Bugün Hindistan'ın buğday üretimindeki gücü 10 yıl önce yaptıkları buğday üretim planında saklı. Onlar bir atılım yaparak bugün bu noktaya geldiler" diyor.