01 / 05 / 2024

Tarımsal arazi parsel büyüklüklerinin belirlenmesi!

Tarımsal arazi parsel büyüklüklerinin belirlenmesi!

26024 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan Toprak Koruma ve Arazi Kullanımı Kanunu Uygulama Yönetmeliği kapsamında yer alan hükümler arasında "Tarımsal arazi parsel büyüklüklerinin belirlenmesi"ne ilişkin maddelere yer veriliyor...



Tarımsal arazi parsel büyüklüklerinin belirlenmesi!

Tarım arazilerinde parsel büyüklükleri, yörelere göre toplumsal, ekonomik ve ekolojik veriler göz önünde bulundurularak belirleniyor. Peki, tarımsal arazi parsel büyüklükleri nasıl belirlenir diye soruyorsanız hemen yanıtlayalım.


Sorunuzun detaylı yanıtı Toprak Koruma ve Arazi Kullanımı Kanunu Uygulama Yönetmeliğinde 11. maddede şu şekilde açıklanıyor;


Tarımsal arazi parsel büyüklüklerinin belirlenmesi

Madde 11 — Tarım arazilerinde parsel büyüklüğü yörelere göre toplumsal, ekonomik ve ekolojik veriler gözetilerek belirlenir. Belirlenen parsel büyüklüğü; mutlak tarım arazileri ve özel ürün arazilerinde 1 hektar, dikili tarım arazilerinde 0,5 hektar, örtü altı tarımı yapılan arazilerde 0,3 hektar ve marjinal tarım arazilerinde 2 hektardan küçük olmamak kaydı ile tarım makinelerinin arazi bozulmasına neden olmadan verimli çalışmasını mümkün kılacak büyüklükte oluşturularak kullanılır. Tarım arazileri bu büyüklüklerin altında ifraz edilemez, bölünemez. 


Arazi eğimi % 3 ten fazla olan yerlerde parselin uzun kenarı eğime dik olarak planlanır. Ancak çay, fındık, zeytin gibi özel iklim ve toprak istekleri olan yerler ile seraların bulunduğu alanlarda, yörenin arazi özellikleri daha küçük parsellerin oluşmasını zorunlu kılıyor ise yukarıda belirtilen parsel büyüklüklerinden daha küçük parseller oluşturulabilir.





Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com



Geri Dön