Sektörel

Tariş Pamuk, Kredi Garanti Fonu ile kredi protokolü imzaladı

Beliğ Azbazdar, yeni pamuk sezonu öncesi Kredi Garanti Fonu (KGF) ile 55 milyon liralık kredi protokolü imzaladıklarını belirtti

TARİŞ Pamuk Tarım Satış Kooperatifleri Birliği Başkanı Beliğ Azbazdar, yeni pamuk sezonu öncesi Kredi Garanti Fonu (KGF) ile 55 milyon liralık kredi protokolü imzaladıklarını, bunun 10 milyon lirasının hasat öncesi hazır olacağını ifade etti. Gazetecilere açıklamalarda bulunan Azbazdar, Birliğin geçen yıl girdiği mali sıkıntıyı aşmak üzere göreve geldikleri 4 Eylül 2009'dan bu yana radikal kararlar aldıklarını, tasarruf tedbirlerine riayet ettiklerini, zarar eden tesisleri çalıştırmadıklarını, gayrimenkulleri elden çıkarmak için yoğun çaba sarf ettiklerini belirtti.

Göreve geldikleri dönemde birliğin acilen ödenmesi gereken 50 milyon lira borcunun bulunduğunu, geçen ay başına kadar toplam 94 milyon liralık ödemenin yapıldığını kaydeden Azbazdar, birliğin mali sıkıntılarına rağmen borç ödeme gücünün bulunduğunu gösterdiğini ifade etti.

Azbazdar, birliğin 2 banka ve devlete olan borçları dışında, 10 milyon liralık borcunun bulunduğunu, bunun bu sezon kapanabileceğini, bankalara olan faizleriyle birlikte 180 milyon liralık borçla ilgiliyse yapılandırma görüşmelerinin sürdüğünü ifade etti.

"Borç ödeme konusunda kritik dönemi atlattık" diyen Azbazdar, kimsenin alacağından dolayı birliğe takibat açtırmadığını, bankalarla yaptıkları görüşmelerin ise olumlu bir seyirde ilerlediğini ifade etti.

Geçen yıl başında aylık personel gideri 2 milyon lirayken bu yıl başında 900 bin liraya düştüğünü, bu günlerde bu rakamın 800 bin lira civarında olduğunu söyleyen Azbazdar, "Maalesef, ayakta kalmak için gerekirse bu azalma devam edecek" dedi.

Bu süreçte dünyada pamuk fiyatlarının artmasına paralel olarak İzmir Ticaret Borsası'nda da pamuk fiyatının yükseldiğini dile getiren Azbazdar, bu durumun da birliğin elini rahatlattığına dikkati çekti. Yeni sezon öncesi KGF ile yaptıkları görüşmeler sonucu istedikleri desteği aldıklarını kaydeden Azbazdar, şunları ifade etti:
"55 milyon liralık KGF kredisi kabul edildi. Ziraat Bankası, Anadolubank ve Şekerbank ile kredi prosedürüne başladık. Temmuz ayı ortasına kadar sözleşmeleri bitirmiş olacağız.

Bu kredi pamuk rehini üzerine kurulmuş bir kredi. Kredinin 10 milyon liralık bölümü hasada başlanmadan elimizde olacak. Pamuk alımı için elde kaynak hazır olacak. Çiftçiye avansını hemen ödemiş olacağız. Geçen yıl KGF kredisi yetişmemesi nedeniyle 29 bin ton pamuk alabilmiştik, bu yıl alabildiğimiz kadar pamuk alacağız ancak en az 90-100 bin ton pamuk almayı hedefliyoruz. Bu yıl ayrıca 8-10 milyon liralık mazot, gübre ve ilaç kredisi vereceğiz."

Azbazdar, birliğin ortağa borcunun bulunmadığını, geçen yıllardan kalan yaklaşık 12 milyon liralık alacağının bulunduğunu belirterek bunun tahsili için kooperatiflere talimat gönderdiklerini, alınabileceklerin tahsil edileceğini, diğerlerinin yasal çerçeve içinde tasfiye edileceğini kaydetti.

TOKİ İLE MUTABAKAT

Azbazdar, birlik gayrimenkullerinin değerlendirilmesi konusunda TOKİ ile Kuşadası, Aydın Tekstil, Çiğli Depolama ve İzmir Pamukyağı Kombinası tesisleri arazileri için mutabakata vardıklarını, araziler üzerindeki ipotek sorunları konusunda bankalarla yaptıkları görüşmeleri bu ay sonuna kadar tamamlamayı planladıklarını ifade etti.

Pamukyağı kombinasının bulunduğu arazinin İzmir Limanı'nda alınan yeni yatırım kararı ile birlikte önemini daha da artırdığını ifade eden Azbazdar, İzmir Yeni Kent Merkezi İmar Planı'yla ilgili devam eden yargı sürecinin kendilerine de zarar verdiğini ifade etti. Azbazdar, şöyle konuştu:

"Dava sonuçlanır ve imar planı uygulamaya geçerse yapacağımız anlaşma çerçevesinde borçlarla ilgili sorunlarımız çok büyük oranda çözülecek. Belediye burada görevini yapıyor. Burada iş biraz İzmir kamuoyuna düşüyor. Davaları açan Yüksel Çakmur ile görüştüm. Manhattan kayalık oraya gökdelen yapılır ama buraya yapılmaz diyor. Ama biz de 280 katlı değil 27 katlı bina yapılacak diyoruz. 20 kat olsun ama iş çözülsün. İnsanları bu kadar süründüremezsiniz. Yüksel Bey anlayış gösterir İzmir'in önünü tıkamazsa borç sorunumuz kalmayacak."

Azbazdar, genel müdürlük binasıyla ilgili de bazı gruplardan teklifler alındığını, özellikle İzmir Limanı ile bağlantılı yatırım yapmak isteyen şirketlerin ilgisinin bulunduğunu belirterek, değerini bulduğunda genel müdürlük binasının elden çıkarılmaması için bir neden olmadığını ifade etti.
AA