10 / 01 / 2025

Tarkan'ın akrabaları baraja geçit vermedi

Tarkan'ın akrabaları baraja geçit vermedi

Tarkan Tevetoğlu'nun Karadeniz'deki akrabaları, Rize İkizdere'de Atabey Enerji'nin yapacağı santrale bir çivi bile çaktırmadı



Hasankeyf için imza toplayan ünlü sanatçı Tarkan Tevetoğlu'nun Karadeniz'deki akrabaları, HES'e karşı durmakla kalmadı, saldırı ve tehdit suçlamaları ile jandarma tutanaklarına bile geçti. Atabey Enerji, 4 yıldır inşaata çivi çakamadı.

 

Koçoğlu grubuna ait Atabey Enerji Üretim Sanayi ve Ticaret şirketinin Rize İkizdere'de 23 milyon dolar maliyetle kuracağı 10 megavat gücündeki Rüzgârlı HES hidroelektrik santral projesinin yapımına, megastar Tarkan'ın akrabalarının başını çektiği köylü grubunun yoğun tepkisi nedeniyle 4 yıldan bu yana başlanamıyor.

 

Tarkan'ın memleketi olan Rüzgarlı Köyü'nün tepkili vatandaşlarından Tevetoğlu Ailesi'nden Ahmet Tevetoğlu şirket çalışanlarına hakaret, saldırı ve tehdit etme gibi suçlamalar nedeniyle jandarma tutanaklarına geçti. Ahmet Tevetoğlu Tarkan'ın dayısının oğlu olarak bilinirken köyün bir önceki muhtarlığını yapan ünlü şarkıcının bir diğer yakın Cevahir Tevetoğlu da hareketin önderlerinden. Cevahir Tevetoğlu köyde santralle ilgili olarak herhangi bir çalışmanın bulunmadığını belirterek, “ Bundan sonra da olmayacak. Köyde santral istemiyoruz. Köyümüzde ne bu nede diğer santralleri istemiyoruz” dedi.

 

'CAN VE MAL GÜVENLİĞİMİZ YOK'

Jandarma tutanaklarına göre şirketin bölgede şantiye kurmak amacıyla yaptığı çalışmaların ilk gününde köylüler şirket çalışanlarının önlerini araçlarıyla keserek tehdit etti. Tutanaklara göre bu araçlardan inen 15 kişilik kadınlı erkekli grup Atabey Enerji'nin projedeki şantiye şefi Halil Şardaşlar'a "Sen bu bölgede gezemezsin. Buraya elektrik santrali yapamazsın" şeklinde tepkide bulundular.

 

Olayların büyümesini jandarma önledi. Ancak Tarkan'ın amcası Ahmet Tevetoğlu'nun içinde bulunduğu grup, şirket yetkililerinin şikâyetçi olması üzerine İkizdere İlçe Jandarma Komutanhğı'na ifade vermeye gitti. Şantiyenin kurulduğu 2006 yılından bu yana şirket çalışanları 'yeterli derecede can ve mal güvenliklerinin sağlanamaması' nedeniyle bölgeye giremiyor.

 

Santrala karşı dava açtılar

Köylüler Çevre ve Orman Bakanlığı tesisin yapılmasında ÇED raporu gerekmediği kararı, EPDK'yı Elektrik Üretim Lisansları ve DSİ'yi de Kullanım Anlaşmaları konularında mahkemeye verdi. Ancak Mahkemeler Rüzgârlı Köyü sakinlerini davaların hepsinde haksız buldu. Bunun üzerine köylüler ÇED raporu konusunda Danıştay 6'ıncı Dairesi'ne temyize gitti, ancak başvuru mahkemece kabul edilmedi. Danıştay'a başvuru yapanlar arasında Tevetoğlu ailesinden 7 kişilik bir grup daha bulunuyor.

 

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu'ndan (EPDK) 2005 yılında bölgeye hidroelektrik santral kurmak için lisans alan ancak bir tuğla beli koyamayan şirket, Kurum'a 3 ü kez süre uzatmak içir başvuru yaptı. Şirketin süre uzatım teklifleri EPDK'nın bir sonraki kurul toplantısında görüşülecek.

 

Köylüler "erozyona yol açar" diyor

Rüzgârlı köylüleri hidroelektrik santralleri kurulan dere yataklarının kuruma olasılığı taşıdığını, dere yatağındaki sucul yaşamın olumsuz olarak etkileneceğini, dereye bırakılması planlanan suyun akarsudaki mevcut ekolojik dengeyi ve canlı yaşamının devamı için gerekli olduğunu, projenin orman ve orman altı bitki örtüsüne, bölgede yaşayan insanlara ve hayvanlara zarar vereceğini düşünüyorlar. Köylüler ayrıca santral yapılırken kesilecek ağaçların heyelan ve erozyonlara yol açacağı konusunda hemfikir.

 

Ünsal Ereke/Habertürk


Geri Dön