Emlak Terimleri

Tarla arazisine ev yapılır mı?

İmar mevzuatı, Belediye ve mücavir alan sınırları içinde ve dışında kalan yerlerde yapılacak planlar ile inşa edilecek resmi ve özel bütün yapıları kapsıyor. Peki kanun ve yönetmeliklere göre tarla arazisine ev yapılır mı?

Tarla arazisine ev yapılır mı?

Yerleşme yerleri ile bu yerlerdeki yapılaşmaların; plan, fen, sağlık ve çevre şartlarına uygun teşekkülünü sağlamak amacıyla düzenlenen İmar mevzuatı, Belediye ve mücavir alan sınırları içinde ve dışında kalan yerlerde yapılacak planlar ile inşa edilecek resmi ve özel bütün yapıları kapsıyor.


3194 sayılı Kanun ve Kanunun yönetmelikleri gereğince,  "imarsız arsa" olarak da ifade edilen tarla arazileri üzerinde yapılaşmaya izin verilir mi? Tarla arazisine ev yapılır mı?


Kanuna göre, tarlalar üzerinde yapılaşmaya izin verilmiyor. Ancak belli sınırlamalar dahilinde tarla arazisi üzerinde ev yapılabiliyor. Peki, tarlaya nasıl ev yapılır? 


Tarlaya yüzde 5 oranında inşaat yapılmasına izin veriliyor. Söz konusu yüzde 5 imar; sahip olunan tarla üzerinde toplam alanın ancak yüzde 5'i üzerinde yapılaşma izni olduğu anlamına geliyor. Ayrıca, tarlanın kadastral yola sınırının olması gerekiyor.


Aksi takdirde bu sınırın üzerinde inşa edilen yapı, kaçak olarak nitelendiriliyor. Yönetmelik gereğince bu parsellerin tapu kadastro veya tapulama haritasında bulunan veya var olan bir yola, yapılan ifrazdan sonra en az 25 metre cephesinin bulunması gerekiyor.


Tarlaya yapılacak inşaat için üst sınır da bulunuyor: 250 metrekare. Tarla alanı ne kadar olursa olsun, 250 metrekareden fazla alana sahip inşaat yapılamıyor.


Köy yerleşik sınırları içerisinde yer alan tarlaya ev yapılabilmesi için köy ihtiyar heyetinden izin alınması gerekiyor. 



Tarlaya imar izni nasıl alınır?



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com