Tarlaya ev yapılır mı?
İmar hukuku gereğince ev, ancak imarlı olan arsalar üzerinde inşa edilebiliyor. Buna karşın, "imarsız arsa" olarak da nitelendirilen tarlaya ev yapılır mı? Tarlaya ev yapma izni nasıl alınır?
Tarlaya ev yapılır mı?
İmar hukukunda "imarsız arsa" olarak da ifade edilen tarlalar üzerinde yapılaşmaya izin verilmiyor. Ancak belli sınırlamalar dahilinde tarlaya ev yapılabiliyor. Peki, tarlaya nasıl ev yapılır? Tarlaya ev yapma izni nasıl alınır?
İlgili kanun ve yönetmelikler gereğince, tarlaya yüzde 5 oranında inşaat yapılmasına izin veriliyor. Peki yüzde 5 imarlı tarla ne demek? Yüzde 5 imar; sahip olunan tarla üzerinde toplam alanın ancak yüzde 5'i üzerinde yapılaşma izni olduğu anlamına geliyor.
Aksi takdirde bu sınırın üzerinde inşa edilen yapı, kaçak olarak nitelendiriliyor. Ayrıca tarlaya ev yapma hususunda dikkat edilmesi gereken noktalar arasında tarlanın kadastral yola sınırının olması yer alıyor.
Yönetmelik gereğince bu parsellerin tapu kadastro veya tapulama haritasında bulunan veya var olan bir yola, yapılan ifrazdan sonra en az 25 metre cephesinin bulunması gerekiyor.
Tarlaya yapılacak inşaat için üst sınır da bulunuyor: 250 metrekare. Tarla alanı ne kadar olursa olsun, 250 metrekareden fazla alana sahip inşaat yapılamıyor.
Örneğin; 2 dönüm tarlaya 100 metrekarelik inşaat yapılabilirken; 6 dönüm bir tarlaya 300 metrekare inşaat yapılamıyor.
Köy yerleşik sınırları içerisinde yer alan tarlaya ev yapılabilmesi için köy ihtiyar heyetinden izin alınması gerekiyor.
Tarla vasfının arsaya çevrilmesi!
Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com