22 / 11 / 2024
fuzul

Tarla kira sözleşmesinin feshi!

Tarla kira sözleşmesinin feshi!

Tarla kira sözleşmelerinde, mal sahibinin kira sözleşmesini feshedebilmesi için, sözleşmede yer alan fesih hükümlerine ve Borçlar Kanunu kapsamında yer alan esaslara uyması gerekiyor. İşte tarla kira sözleşmesinin feshi esasları..




Tarla kira sözleşmesinin feshi!

Tarla kira sözleşmelerinde, mal sahibinin kira sözleşmesini feshEdebilmesi için, sözleşmede yer alan fesih hükümlerine ve Borçlar Kanunu kapsamında yer alan esaslara uyması gerekiyor.


Süreli sözleşmesini feshetmek isteyen tarla sahibinin, öncelikle kiracısına sözleşme yenileme döneminden önce ihtarname göndermesi gerekiyor.


Ancak süreliyken ihtarname gönderilmeyen ve bu nedenle süresiz sözleşme niteliği kazanan kiralamalarda; sözleşmenin sona erdirilebilmesi için taraflardan herhangi birinin ilk 6 ay içerisinde feshi ihbarda bulunması, kira yılı sonunda da dava açması gerekiyor. Konu ile ilgili dava örneği aşağıda yer alıyor:


Yargıtay 6. Hukuk Dairesi 

E:2002/6113 

K:2002/6122 


Esas no: 2002/6113

Karar no: 2002/6122

Tarih: 01.10.2002


DAVA :

Mahalli mahkemesinden verilmiş bulunan yukarıda tarih ve numarası yazılı tahliye davasına dair karar davalılardan R.P.tarafından süresi içinde temyiz edilmiş olmakla dosyadaki bütün kağıtlar okunup gereği görüşülüp düşünüldü.


KARAR :

Dava, tarla vasfındaki taşınmaza ait kira sözleşmesinin feshi ve kiralananın tahliyesine ilişkindir. Mahkemece istem gibi karar verilmiş ve hüküm davalılardan R.P.vekili tarafından temyiz edilmiştir.


Davacı tereke mümessili, davalının dava konusu edilen taşınmazda 01.10.1999 başlangıç tarihli ve 1 yıl süreli kira sözleşmesi ile kiracı olduğunu, ihtarnameye rağmen kiralananın tahliye edilip teslim edilmediğini, kira aktinin feshi ve kiralananın tahliyesini talep etmiştir.


Davalı vekili sözleşmenin dava konusu 36 parseli kapsamadığını, dava konusu yeri kapsasa bile aktin süresize dönüştüğünü, feshi ihbarın süresinde yapılmadığını, davanın süresinde açılmadığını, davanın reddi gerektiğini savunmuştur.


Taraflar arasındaki kira sözleşmesi 01.10.1999 başlangıç tarihli ve 1 yıl sürelidir. Kiralanan ekim için kullanılmak üzere kiraya verilen tarla niteliğindedir. Kiralanan ve sözleşme Borçlar Kanununun hasılat kirasına ilişkin hükümlerine tabidir. Borçlar Kanununun 287. maddesine göre süreli olarak kurulan bir kira sözleşmesi süre sonunda taraflarca sona erdirilmediği takdirde yıldan yıla yenilenerek devam eder. 


Davacı ile davalı arasındaki kira sözleşmesi 01.10.2000 tarihinde sona ermiş ve o tarihten itibaren yıllığa dönüşmüştür. Böyle bir sözleşmenin sona erdirilebilmesi için taraflardan herhangi birinin ilk 6 ay içerisinde feshi ihbarda bulunması, kira yılı sonunda da dava açması gerekir. Davacı tarafından davalıya keşide ve 20.09.2000 tarihinde tebliğ edilen bozucu yenilik doğuran irade açıklaması kira yılı sonuna nazaran ilk 6 ay içinde değildir. 


Bu sebeple feshi ihbarın süresinde yapıldığı kabul edilemez. Davanın reddine karar vermek gerekirken yazılı şekilde tahliye kararı verilmesi hatalı görüldüğünden hükmün bozulması gerekmiştir.


SONUÇ :

Hükmün yukarıda açıklanan nedenle BOZULMASINA ve istek halinde peşin alınan temyiz harcının temyiz edene iadesine 1.10.2002 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.



Taşınmaz mala müdahale sayılacak haller!



Geri Dön