28 / 04 / 2024

10 yıllık kira sözleşmesinin feshi!

10 yıllık kira sözleşmesinin feshi!

6098 sayılı Türk Borçlar Kanunu geçici madde 2 gereğince; 1 Temmuz 2014 tarihinden itibaren ev sahipleri hiçbir gerekçe göstermeden 10 yıllık kira sözleşmesinin feshini isteyebilecek...



10 yıllık kira sözleşmesinin feshi!

Borçlar Kanunu geçici madde 2 gereğince; 1 Temmuz 2014 tarihinden itibaren ev sahipleri hiçbir gerekçe göstermeden 10 yıllık kira sözleşmesinin feshini isteyebilecek.


Peki ev sahiplerine 10 yıllık kira sözleşmesini feshetme hakkı nereden geliyor? 10 yıllık kira sözleşmesinin feshi nasıl yapılır?


Bilindiği üzere yeni kira kanunu olan Borçlar Kanunu 1 Temmuz 2012 tarihinde yürürlüğe girmişti. Kanun kapsamında kiracı tahliyelerine ilişkim hükümlere yer verildi.


Ancak 10 yıllık kiracıların gerekçesiz tahliye edilmesi uygulaması bu tarihten itibaren 2 senelik süre ile ertelenmişti. Buna göre 2 senelik erteleme süresinin sonuna gelindi ve artık ev sahipleri gerekçe göstermeden on yıllık kira sözleşmesinin feshini isteyebilecek.


10 yıllık kira sözleşmesinin feshi koşulları:

- On yıllık uzama süresi sonunda kiraya veren, bu süreyi izleyen her uzama yılının bitiminden en az üç ay önce bildirimde bulunma koşulu,

- Yazılı bildirim koşulu.


MADDE 347- 

Konut ve çatılı işyeri kiralarında kiracı, belirli süreli sözleşmelerin süresinin bitiminden en az onbeş gün önce bildirimde bulunmadıkça, sözleşme aynı koşullarla bir yıl için uzatılmış sayılır. Kiraya veren, sözleşme süresinin bitimine dayanarak sözleşmeyi sona erdiremez. 


Ancak, on yıllık uzama süresi sonunda kiraya veren, bu süreyi izleyen her uzama yılının bitiminden en az üç ay önce bildirimde bulunmak koşuluyla, herhangi bir sebep göstermeksizin sözleşmeye son verebilir.


Belirsiz süreli kira sözleşmelerinde, kiracı her zaman, kiraya veren ise kiranın başlangıcından on yıl geçtikten sonra, genel hükümlere göre fesih bildirimiyle sözleşmeyi sona erdirebilirler.


Genel hükümlere göre fesih hakkının kullanılabileceği durumlarda, kiraya veren veya kiracı sözleşmeyi sona erdirebilir.


GEÇİCİ MADDE 2 – 

Bu Kanunun 1 inci maddesinin son cümlesi hükmü bir defaya mahsus olmak üzere, bu Kanunun yürürlüğe girmesinden önce Türk Borçlar Kanununun 347 nci maddesinin birinci fıkrasının son cümlesinde öngörülen kira sözleşmelerinden on yıllık uzama süresi dolmamış olmakla birlikte geri kalan süre beş yıldan daha kısa olanlar hakkında, yürürlüğe girdiği tarihten itibaren beş yıl; on yıllık uzama süresi dolmuş olanlar hakkında da yürürlüğe girdiği tarihten itibaren iki yıl sonra uygulanır.


Beş yıllık kiracı tahliyesi!


Geri Dön