28 / 04 / 2024

10 yıllık kira sözleşmesinin sona ermesi!

10 yıllık kira sözleşmesinin sona ermesi!

1 Temmuz 2014 tarihinden beri uygulanmaya başlanan Borçlar Kanunu esaslarına göre 10 yılını dolduran kiracılar gerekçesiz tahliye edilebiliyor. İşte 10 yıllık kira sözleşmesinin sona ermesi şartları...



10 yıllık kira sözleşmesinin sona ermesi!

Taşınmaz mal kiralamalarının yasal esasları Borçlar Kanunu'nda düzenleniyor. Mevcut düzenlemelere göre mal sahipleri her istediği zaman kiracısının tahliyesini isteyemiyor.


Ancak haklı tahliye gerekçelerinin meydana gelmesi durumunda kiracıya yapılacak bildirim ile tahliyesi sağlanabiliyor.


Ancak 10 yılını doldurmuş kiracılar için farklı bir uygulama bulunuyor. 1 Temmuz 2014 tarihinden itibaren yürürlüğe giren kanun maddesi gereğince, bu kiracılar herhangi bir gerekçe gösterilmeden çıkarılabiliyor.


10 yıllık kira sözleşmesinin sona ermesi için yalnız bildirim şartlarına uyulması gerekiyor. Aksi halde sözleşme 1 seneliğine daha yenilenmiş kabul ediliyor.


Borçlar Kanunu..

10 yıllık uzama süresi sonunda kiraya veren, bu süreyi izleyen her uzama yılının bitiminden en az üç ay önce bildirimde bulunmak koşuluyla, herhangi bir sebep göstermeksizin sözleşmeye son verebilir.


Belirsiz süreli kira sözleşmelerinde, kiracı her zaman, kiraya veren ise kiranın başlangıcından on yıl geçtikten sonra, genel hükümlere göre fesih bildirimiyle sözleşmeyi sona erdirebilirler.


Genel hükümlere göre fesih hakkının kullanılabileceği durumlarda, kiraya veren veya kiracı sözleşmeyi sona erdirebilir.



10 yıllık dükkan kiracıları çıkarılamayacak mı?



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com





Geri Dön