Emlak Terimleri

Tarla vasfının arsaya çevrilmesi!

Tarla, imar uygulaması geçmeyen toprak parçası olarak tanımlanıyor. Arsa ise, belediyenin imar uygulaması alanına giren toprak parçasına deniyor. Peki, tarla arsaya nasıl çevrilir? İşte tarla vasfının arsaya çevrilmesi işlemleri...

Tarla vasfının arsaya çevrilmesi!

Tarla, tarıma elverişli ancak imar uygulaması geçmeyen toprak parçası olarak tanımlanıyor. Tarlanın sınırları tepeler, dağlar, yollar, dereler, duvarlar, ağaçlıklar yolu veya işaretlerle belirleniyor.


Arsa ise, belediyenin imar uygulaması alanına giren toprak parçası olarak tanımlanıyor. Arsalar, yapılaşmaya müsait olma özelliğine sahiptir.


Tapuda niteliği tarla olan bir taşınmazın arsa niteliğine dönüştürülmesi için cins değişikliği işleminin yapılması gerekiyor. Ancak öncelikle tarlanın bazı özellikleri taşıması gerekiyor.


Tarla tapusunu arsa tapusuna çevirme..

Tarla arsa cins değişikliği işleminin yapılabilmesi içinde tarlanın:

- 1/1000 Ölçekli imar planı içinde kalması,

- Yapılaşmaya açık bir fonksiyona sahip olması gerekiyor.


1/1000 ölçekli imar planı hükümleri çerçevesinde yapılacak imar uygulaması sonucunda tapuda "tarla" olan nitelik "arsa"ya dönüşecektir. 


Cins değişikliği için gerekenler..

- İşleme konu olan gayrimenkulün tapu senedi,

- İşleme konu olan gayrimenkulün maliki veya temsilcisinin fotoğraflı nüfus cüzdanı,

- Gayrimenkulün yapısız iken yapılı hale gelmesinin istendiği durumda; gayrimenkulün cins değişikliği işlemi için yapı kullanma izin belgesi veya işlemin yapılmasında sakınca olmadığına dair Belediye veya Valilik'ten alınması gereken yazı.

- Gayrimenkul sahibinin veya hissedarlarının  bir adet vesikalık fotoğrafı.


Arazi nasıl arsa olur?
1/1000 ölçekli imar planı nedir?