18 / 05 / 2024

Tarlabaşı yenileme projesi uygulamada!

Tarlabaşı yenileme projesi uygulamada!

Tarlabaşı projesi: Bölgeyi iyileştirecek. Emek Sineması: Yıkım yok



Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan çok tartışılan iki projeyi savundu. Beyoğlu Belediyesi´nin iki önemli projesi çok tartışılıyor. Bunlardan Emek Sineması ile ilgili olanı yargı engeline takıldı. Birçok önemli isim belediyenin Emek Sineması için geliştirdiği projenin şehrin kültür hayatında önemli bir simgesinin yok edilerek "alışveriş merkezi" haline getirileceğini savundu. `Tarlabaşı Yenileme Projesi´ ise mimari değer taşıyan binaları yok edeceği kaygısıyla eleştiriliyor. Projelerin "anlaşılmadan tartışıldığını" savunan Beyoğlu Belediye Ahmet Misbah Demircan ile Emek Sineması ve Tarlabaşı hakkında konuştuk...
 
Mimari doku yenilenecek

Tarlabaşı projesinin Tarlabaşı´nın sadece yüzde 5´lik bir kısmını kapsadığını ifade eden Demircan "binaların yüzde 55´inin boş" olduğunu belirtiyor. Bu mülklerin gerçek sahibi olmayan kişilerin oturduğu "işgal edilmiş" binalar da hesaba katıldığında bu oranın yüzde 70´i bulduğunu söylüyor.

 
`İyileştirme planları´

Demircan, Tarlabaşı´nda belediyeye ait bir büroda bu projeyi anlatırken belediyenin amaçlarının etraftaki yerleşimin değerini arttıracak ve mimari dokunun yenilenmesini sağlayacak bir girişim olduğunu savunuyor: "Eski binalar, Anıtlar Yüksek Kurulu´nun tescil şartlarına göre yapılacak. Yüzde 30 ticaret, yüzde 70 konut olacak. Böyle bir çöküntü alan içinde bir tane amiral gemisi oluşturabilirsek bu bütün her tarafı çekip çevirecektir. İstiklal Caddesi´nin bu tarafına insanlar yatırım yapmıyor. Burayı iyileştirme yapılabilecek bir alan olarak görmüyor. Temel sorun şu: Binalar çok küçük, yedi katlı bina ama her kat 30 metrekare. Burada öyle bir restorasyon yapılacak ki, altında otoparkları, iç avlusu olacak ama dıştan bakınca binanın orijinal görüntüsü korunacak."

10 küçük cep sineması

Beyoğlu Belediyesi´nin tartışma yaratan son projesi ise Emek sineması oldu. Demircan "yıkım" eleştirilerine şiddetle karşı çıkıyor: "Buranın ses ve görüntü kalitesi yok. Bir fuayesi olsun tuvaletler geniş olsun, yeme içme mekânları olsun.

Var olan sinemanın korunmasının yanı sıra on tane de küçük cep sinemasının yapılacağını söyleyen Demircan, yapılan değişikliğin Emek Sineması´nı bir üst kata taşımaktan ibaret olduğunu belirterek eleştirilere karşı çıkıyor: "Bir yıkım yapılmıyor. Aynı salon üst kata taşınıyor. Buraya yatırımı yapan sürdürülebilir bir proje yapmak istiyor. Bunu da anlayışla karşılamak lazım."
Taraf


Geri Dön