Tarsus turizmde iddiasını yükseltti! 10 yılda 9 müze hedefliyor!
Sektörünün yoğun ilgisi ile karşılaşan Tarsus, turizmde iddiasını artırmayı hedefliyor. Tarsus Belediyesi ilçeye 10 yılda 9 müze kazandırmak için harekete geçerken, Kubat Paşa Medresesi'nin restorasyonu, antik yolun tamamlanması, tarihi evlerinin turizme
Tarihi yapılan nedeniyle sinema ve dizi film sektörünün gözde bölgeleri araşma giren Mersin’in Tarsus İlçesi turizmde hedef büyüttü. İlçede bir yandan Tarsus Kazanlı Kıyı Şeridi Projesi’nin kalifiye eleman ihtiyacını karşılamak için eğitim çalışmalarına hız verilirken, bir yandan da kültür turizmine yönelik projeler hayata geçiriliyor. Tarsus Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz, 250’nin üzerinde tarihi yapının bulunduğu ilçeye gelen turistlerin ziyaret edebilecekleri nokta sayısını artırmayı hedeflediklerini, bu kapsamda önceliği Tarsus’un tarihi ve kültürel zenginliklerini gün ışığına çıkarmaya verdiklerini belirterek, “Kent içinde yapılan kazılarda ortaya çıkan tarihi bulgulan müzeler oluşturarak sergileyeceğiz. 10 yılda 9 müze oluşturmayı planlıyoruz” dedi.
Bu müzelerden üçünün projesini hazırladıklarım ve 2 yılda tamamlayacaklarını kaydeden Kocamaz, “Bunlardan biri kent müzesi, biri etnografik eserler müzesi olacak. Üçüncü müzenin ise Türk Dünyası Kültür Müzesi olmasını planlıyoruz. Müzelerin yarımda tarihi alanların restorasyonuna da destek verdik.
Bu kapsamda Daniyal Peygamberin mezarı ortaya çıkarıldı. Bu yıl sonuna kadar çalışmalar tamamlanacak. Kubat Paşa Medresesi’nin restorasyonu, antik yolun tamamlanması, tarihi adliye binasının Kültür Bakanlığı tarafından müzeye çevrilmesi, tarihi Tarsus evlerinin belirli işlevler kazandırılarak turizme açılması gibi çalışmalar da var. Bütün bu projeler tamamlandığında Tarsus’un din, tarih ve kültür merkezi olduğunu bir kez daha ispatlanmış olacak. Kent merkezindeki tarihi ticaret merkezini restore ederek Gaziantep, Şanlıurfa, Antakya örneklerinde olduğu gibi turistlerin ziyaretine açılacak bir alışveriş merkezine dönüştüreceklerini vurgulayan Kocamaz, “Bu dönemde şehir merkezindeki otellerin hayata geçirilmesiyle konaklama ihtiyacı da ortadan kaldırılacak” dedi.
Kongre merkezi ihalesi yakında
Daha önce fuar alanı olarak belirledikleri 380 dönümlük alanı 700 dönüme çıkararak kongre merkezi olması ve sosyal amaçlar için hizmete açacaklarım ifade eden Kocamaz, “Böylece turizm çeşitliliğini artıracağız. Kongre merkezi içinde 600 ve bin kişilik 2 adet kongre salonu, ayrıca 100 kişilik 3 adet toplantı salonunun yanısıra oteller, yeşil alan projeleri, restoranlar gibi sosyal alanlar planlanıyor.
Bu projenin ihalesi önümüzdeki günlerde yapılacak. Diğer bir turizm çeşidi ise kayak olacak. Bu nedenle Karboğazı Kayak Merkezi’nin vakit kaybedilmeden hayata geçirilmesi gerekiyor.
Altyapısının, yol, elektrik, telesiyej çalışmalarının bir an önce tamamlanması gerekli. Bölgeye yoğun yerli ve yabana yatırımcı talebi var. Gerekli planlama yapılarak ihaleye çıkılması gerekiyor” şeklinde konuştu.
Film çekimleri bölgede turizmi canlandırdı
Tarsus Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz, deniz, kayak, tarih, kültür, doğa ve inanç turizminin yanında Tarsu Alışveriş Merkezi yatırımının gerçekleştirilmesiyle alışveriş turizmi adına da önemli bir adım atıldığını belirterek, “Öte yandan son dönemlerde Kurtlar Vadisi sinema filmi, Hanımın Çiftliği televizyon dizisi gibi projeler Tarsus’ta çekilmeye başlandı. Bu yöndeki etkinlikler bir taraftan bölgemize yönelik ilgiyi artırarak, tanıtımını yaparken diğer taraftan turizmi de canlandırıyor. Yapacağımız restorasyon çalışmalarıyla bölgemiz Hollywood benzeri doğal bir film platosuna dönüşecek ve bu yöndeki etkinlikler de artacak” diye konuştu.
Bu güne kadar bine yakın kişiye eğitim verdik
Tarsus’ta işsizlik oranının Türkiye ortalamasından en az 2,5 kat fazla olduğunu kaydeden Burhanettin Kocamaz, bu nedenle yeni projelerin ayrı bir önem taşıdığına değindi. Belediye olarak özellikle turizme yönelik personel yetiştirilmesine önem verdiklerini açıklayan Kocamaz şu bilgileri verdi: “Kent konseyinin, Tarsus Ticaret Odası’nın, belediyenin, Kaymakamlığın ve Tarsus Amerikan Koleji’nin bu konuda çalışmaları var. Amerikan Koleji ile birlikte esnafa, garsonlara yabancı dil kursları başlattık. Ayrıca 1,5 yıldır aşçılık, komilik, bahçıvanlık gibi sektörün ihtiyaç duyabileceği personeli yetiştirmeye yönelik kurslar da düzenliyoruz. Bugüne kadar bölgemizde bine yakın kişiye eğitim verdik. Turizm otelcilik bölümü öğrencilerinin yetişmesi için de şimdiden Antalya otellerinde staj imkânları oluşturuyoruz Bu öğrencilerimizin tamamı Tarsus Kıyı Kesimi Turizm Projesi’nde çalışmak için heyecanla bekliyor. Ayrıca Çukurova Bölgesel ve Uluslararası Hava Limanı’nın Tarsus sınırları içerisinde inşa edilecek olması da heyecanımızı bir kat daha artırıyor.”
Derya Eğrican Güleç/Dünya