Genel

Taş konakta simit sarayı ve butik otel açılacak!

800 yıllık kervansarayı dört yıl önce Mardin'e yeniden kazandıran Sabahattin Evrensel, şimdi iki yeni yatırıma daha hazırlanıyor

Artuklu Kervansaray'ın Prens Charles'dan Kadir İnanır'a kadar uzanan oldukça enterasan bir konuk çizgisi var. 800 yıllık kervansarayı dört yıl önce Mardin'e yeniden kazandıran Evrensel, şimdi iki yeni yatırıma daha hazırlanıyor

Sabahattin Evrensel, tam anlamıyla şahsına münhasır birisi. Prens Charles'ın bile konuk olarak kaldığı Artuklu Kervansarayı ve onun yaratıcısını merak edip de Mardin'in taşlı yollarını arşınlayarak ona ulaştığımızda hararetli bir tartışmanın ortasında bulduk kendimizi.
Büyük bir nezaketle bizi biraz bekleteceğini söylerken aslında epey bir bekleyeceğimizin farkındaydık ama, zaten randevuya epey bir gecikmiş ve akşam saat 21 .OO'ları bulduğu için günün yorgunluğunu atmak için de iyi bir fırsat olduğunu düşünmüştük. Tam 800 yıllık bu kervansarayda Bereketli Hilal'in topraklarını seyreylemek büyük bir ayrıcalık. Yapı, 800 yılın tüm görkemini taşıyor. Muhteşem bir restorasyon çalışmasından geçmiş olmalı ki, kendinizi neredeyse 1 asır öncesinde düşleyebiliyorsunuz...

Simit Sarayı'nda da Mardin olacak
Ancak, 5-10 dakikaya bulmadan Evrensel'in hararetli tartışmasının içinde buluyoruz kendimizi. Konu, yeni yatırımı olan Simit Sarayı. Konu, sarayın yapılacağı taş evde mimarinin mi daha önde olması gerektiği yoksa simit sunumlarının yapılacağı büfelerin mi?.. Evrensel, taş evin tüm ögeleriyle korunmasından yana tavır koyuyor ve bunu sonuna kadar sürdürmeye de kararlı görünüyor. Zaten bu tartışmadan anlıyorsunuz neden Sabahattin Evrensel'in bu denli tercih edildiğini... Prens Charles'in bu yapıya hayran bakışını, aktör Kadir înanır'ın koltuklara sanki yerini bulmuş gibi kurulmasını...

Sonunda tartışma tatlıya bağlanıyor ve sorun çözümleniyor. Yani, yalanda Mardin, bir Simit Sarayı'na sahip olacak. 400 bin dolarlık bu yatırımla daha modern bir adım attığını belirten ta Evrensel, hemen ardından ekliyor: "Simiti Türkiye'nin milli bir yiyeceği olduğu için tercih ettik. Yine bir taş konakta hizmet verecek. Tabii, yine Mardin usulü ve mimarisiyle..."
Evrensel'in yatırım planlan bununla sınırlı değil. Mardin merkezde yeni bir butik otel daha düşünüyor. Bina şimdiden seçilmiş. 100 yatak kapasiteli olacak bu otel için belirlediği yatarım maliyeti ise 3 milyon dolar.


1200lerden kalma
Sabahattin Evrensel, bir Mardinli. Ancak, uzun zamanlar İstanbul'da ticaret yapmış. Mardin'e yatarım vaktinin gelip de geçtiğini düşündüğü zaman ise kafasında uzun zamandır düşündüğü butik otel yatırımını, yani Artuklu Otel projesini hayata geçirmeye kesin olarak karar vermiş. Fakat, 1200'lerden Artuklular'dan kalma kervansarayı restore edebilmek için 4 milyon TL'lik harcama yapmış. Bu arada Prof. Metin Sözen'in de büyük katkıları oldı nu belirtiyor Sabahattin Evrensel.

43 odası ve 100 yatağıyla 2006 yılında met vermeye başladığında ise tam da rensel'in düşlediği gibi büyük bir ilgi gön Şu anda otelin konuklarının yüzde 65' bancılardan oluşuyor.

Çalışanların yarısından fazlası kadın
Ancak, Artuklu'ya tüm bunların dış sosyal bir proje olarak da bakmak gerek Çünkü, Sabahattin Evrensel, ilk kur anından itibaren, kendi deyişiyle kadı tihdammı kafasına takmış: "Mardin'di dınlara pek de iş imkanı tanındığı söyl mez. O yüzden baştan itibaren kadın damına önem verdik. Başta yadırgandık, sonra alıştılar. Şu anda 40 kişilik istihdam var. Bunların yarısından fazlası kadın"
Milliyet-Necla Unutmaz