Genel

Tasarruf finansman şirketlerinin incelenmesi için önerge verildi!  

Türkiye'de bulunan tasarruf finansman şirketlerinin kapsamlı şekilde incelenmesi amacıyla meclise önerge verildi. 

Kocaeli Milletvekili Tahsin Tarhan ve 23 milletvekili tarafından Türkiye'de bulunan tasarruf finansman şirketlerinin kapsamlı şekilde incelenmesi için meclis araştırması önergesi hazırlandı. 

Türkiye'de bulunan tasarruf finansman şirketlerinin kapsamlı şekilde incelenmesi amacıyla meclis araştırması açılmasına ilişkin önerge verildi. 

Türkiye'de bulunan tasarruf finansman şirketlerinin kapsamlı şekilde incelenmesi amacıyla hazırlanan önerge:

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA

Tasarruf finansman şirketlerinin Türkiye’de uzun yıllardır var olduğu bilinmektedir. Tasarruf finansman şirketleri bugüne kadar yasal bir zemine oturtulması gereği duyulmamıştır. Bunun sonucu olarak, denetim ve kontrolleri yapılmadığı için kaç tane şirketin var olduğu ve ne kadar kişiyi etkilediğine dair sağlıklı bir veri bulunmamaktadır. Sayılan tam olarak tespit edilemese de sektörde 7 ana firma, yerel firmalarla birlikte yaklaşık 300 firma bulunduğu ve 1 milyon vatandaşın konut finansman ve organizasyon şirketlerinin müşterisi olduğu tahmin ediliyor. Ancak şirketlerin ve müşterilerin sayısı her kaynakta farklı şekilde ifade edilmektedir. Konut ve otomobil edinmek isteyen vatandaşlarında üyelik kayıtlarına ilişkin güvenilir bir veri yoktur. İddia edilen veriler birbirinden farklılık gösterse de bu şirketlerin önemli bir kitleye hitap ettiği açıktır. Hemen hemen her reklamda yer alan, her ilde, her semtte görmeye başladığımız bu firmalar hakkındaki verilerin tespit edilmesi önem arz etmektedir. 

Türkiye’de doğrudan bu şirketlerle ilgili olmasa dahi birçok dolandırıcılık olayının yaşandığı ortadadır. Son dönemde Çiftlik Bank kurduğu sanal sistemle yaklaşık 80 bin kişiyi 500 milyon TL dolandırdı. Jet Fadıl hem yerli otomobil projesi, hem de yaptığı otel inşaatı vaadiyle milyonlarca liralık yolsuzluk yaptı. Deniz Feneri Derneği bağış adı altında 41 milyon 400 bin avroluk vurgun yaptı. Kombassan, Yimpaş, Endüstri Holding, Jet-Pa, İhlas Finans gibi birçok firma tarafından dolandırılan ve mağdur olan onlarca insan bulunmaktadır. Yolsuzluklar sadece tasarruf finans modelinde değil, konut satışlarında da çok büyük usulsüzlükler var. Türkiye’de bugüne kadar 300 bin kişi konut alırken nitelikli yalanlarla, hile ile dolandırıldı. Bu ve bunun gibi örnekler çoğaltılabilir. Benzer dolandırıcılık, mağduriyetler ve sorunlu yönetim nedeniyle piyasada bir güvencesizlik hakimdir. Vatandaşın bankalara ve finansman şirketlerine olan borcu yüksek düzeylere çıkmış durumdadır. Ekonomik güven ve istikrar bulunmadığı hem dolandırıcılık olaylarından hem de ekonomik verilerin durumuyla ortaya konulmaktadır. 

2/3383 esas numaralı Finansal Kiralama, Faktoring ve Finansman Şirketleri Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi 17.02.2021 tarihinde Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu’nda kabul edilmiştir. Tasarruf finansman şirketleri bu kanun teklifi ile hukuksal güvence altına alınmak istenmektedir. 

Geçmişte yaşanan mağduriyetler doğrultusunda, kanuni güvenceye kavuşacak olan bu sektörün kötüye kullanılması söz konusu olabilir. Tasarruf finansman şirketleri son zamanlarda genişleyen bir politika sürdürerek büyümeye başlamış ve etkilediği kitleyi de artırmıştır. Ancak bu şirketlerin tam olarak ne boyutta olduğu ve kaç kişiye hizmet verdiği konusunda net bir bilgi bulunmamaktadır. Türkiye’de faaliyet gösteren tasarruf finansman şirketlerinin kapsamlı bir şekilde incelenmesi ve kaç firma/müşteri bulunduğunun tespit edilmesi amacıyla Anayasanın 98 ve Türkiye Büyük Millet Meclisi içtüzüğünün 104 ve 105. maddeleri uyarınca araştırması açılmasını arz ederiz. 

Nuran AYDIN/Emlakkulisi.com