26 / 11 / 2024

Tasarruflu klozetler baraj kurtarıyor

Tasarruflu klozetler baraj kurtarıyor

Türkiye'de yeni yapılan 200-250 bin konutta kullanılması halinde yılda bir baraj kurtulacak.




ECE Seramik Yönetim Kurulu Başkanı Erdem Çenesiz, klozetlerde tam fonksiyonlu temizlik için artık 3.5 litre suyun yeterli hale geldiğini belirterek, "Her yıl yeni yapılan 200-250 bin konutta tasarruflu klozetlerin kullanılması, yılda bir barajınki kadar suyun sifondan boşa akmasını önler" dedi.

VİTRİFİYE seramik üreticisi Ece Grubu'nun Yönetim Kurulu Başkanı Erdem Çenesiz, "Banyoda ne varsa üretmek istiyorum" diyerek, gelecek yıllarda agresif bir büyüme planı yaptıklarını söyledi. Dünyanın en büyük banyo gereçleri üreticisi Alman Ideal Standard'ın 2009 yılından itibaren Türkiye'deki tek yetkili temsilcisi olduklarını belirten Çenesiz, "Vitrifiye seramik sektöründe 2007-2012 yılları arasında her yıl yüzde 30-35 büyüyerek, sektör liderini yakalamayı hedefliyoruz" dedi. Ideal Standart için yılda 200 bin adetlik fason üretim anlaşması yaptıklarını da belirten Çenesiz, 3.5 litreyle tam fonksiyonlu temizlik yapabilen tasarruflu klozetlerin Türkiye'de yeni yapılan 200-250 bin konutta kullanılması halinde yılda 11 milyar 200 milyon metreküp suyun tasarruf edilebileceğine dikkat çekti. Çenesiz, "Sadece sifondan az su çekerek her yıl ortalama bir baraj kadar su tasarruf edilebilir" diyerek inşaat firmalarını duyarlı olmaya çağırdı. Ece Grubu'nun Yönetim Kurulu Başkanı Erdem Çenesiz ile vitrifiye sektörü ve tasarruflu klozetlerin yanısıra yeni hedeflerini konuştuk.

Yılda 55 ton tasarruf

Vitrifiye sağlık gereçleri sektörü yılı nasıl geçiriyor?

- Sektörde pazar büyüklüğü, bu yılın ilk altı ayında geçen yılın aynı ayına oranla aşağı yukarı aynı gitti. Ancak ilk 6 ayda geçen yılın aynı dönemine göre çok az da olsa bir büyüme görüyoruz. Biz şirket olarak büyüyoruz. Toplam satışlarımız bu yılın ilk yarısında geçen yıla oranla yüzde 27 büyüdü. Bu büyümenin önemli bölümünü ihracattan elde ettik. Ürün gamımızı çeşitlendirmemiz de iç pazardaki büyümeyi getirdi. 2008'de yüzde 30 büyümüş olacağız.

Piyasaya sunulan tasarruflu klozetler aile bütçesine ne kadar katkı sağlıyor?

- Ece Banyo olarak 3.5 litre su ile tam fonksiyon katı temizliği yapabilen klozetler ürettiriyoruz. Bizim gibi birkaç üretici daha tasarruflu klozet üretiyor. Bu klozeti kullanan 4 kişilik bir aile, yılda 55 bin litre, yani 55 ton su tasarruf edebilir. Bu, İstanbul fiyatlarıyla aile başına yaklaşık 200 YTL'nin üzerinde tasarruf demek. Türkiye'de yılda 200-250 bin yeni konut yapıldığını ve bunların hepsinde tasarruflu klozet kullanıldığını varsayarsak, 11 milyar 200 milyon litre gibi ciddi bir boyutta suyun tasarruf edilmesi sağlanabilir. Bu orta büyüklükte bir barajdır.

Bu klozetlerin kullanımını nasıl yaygınlaştırılabilir?

- Burada kamuya büyük görev düşüyor. Su konusunda giderek daha fazla sıkıntı yaşanıyor. Kamu inşaatlarında kim üretirse üretsin az su tüketen klozetlerin tercih edilmesi gerektiğini düşünüyorum. Bu klozetler ek bir yükgetirmiyor. Çok su tüketen klozetlerle aynı fiyattan satılıyor. Kamuya hiçbir yük getirmez, ama kullanıldığı zaman da çok büyük su tasarrufu sağlayacak. Az su tüketen klozetler belli bir süre içinde zorunlu hale getirilmeli. Çünkü suyu sifondan boşa akıtmaya hiçbirimizin hakkı yok.

TSE hálá 9 litre diyor

Normal klozetlerde su tüketimi ne kadar?

- Normalde Türk Standartları Enstitüsü (TSE) belgesi için yeterli olan rakam 9 litre. Ama büyük üreticilerin büyük kısmı 9 litrenin altına çoktan indi zaten. Ama merdiven altı üreticiler hale 9 litreyle bile temizlik yapamayan klozetler üretiyor. Ciddi üreticiler ortalama 6 litre. Sektör lideri ve biz zaten tasarruflu klozetlerimizi anons ettik. Bizim 3.5 litreyle tam fonksiyon katı temizliği yapan klozetimiz, 2.5 litreyle yarım temizlik yani sıvı temizliği yapabiliyor.

İhracatı da iyi

Bu ürünlere yurtdışından talep var mı?

- 3.5 litrelik tasarruflu klozetlerde ihracatımız çok iyi gidiyor. Özellikle Avustralya ve İsrail gibi su sıkıntısı çeken ülkeler bunun öneminin farkında ve bu konuyu çok ciddiye alıyorlar. Avustralya'ya yılda 20 bin klozetten fazla ihracat yapıyorduk. Tasarruflu klozetlerimizle bu rakam daha da artacak. İsrail'e de yaklaşık 15 bin klozet gönderiyoruz. Biz su tasarrufunu hem klozetlerimizde, hem de bataryalarımızda çok önemsiyoruz. Bizim artık 6 litrelik klozet üretimimiz kalmadı. Birkaç modelde 4.5 litreliği var, diğerleri 3.5 litre.

Moldova'da iyi satıyoruz, ancak istediğimiz kadar büyüyemiyoruz

Moldova'daki yatırımınızda beklediğinizi bulabildiniz mi?

- Moldova'daki fabrikamız Türkiye kadar hızlı büyüyemiyor.

Sebebi pazar ya da satış olanakları değil. Çok iyi satıyoruz, pazarda tutunduk, ürün yetiştiremiyoruz. Ama açıkçası orada insan kaynağında sıkıntı yaşıyoruz. Orada bu yıl yüzde 30 büyümeyi hedeflerken, yüzde 11 büyüdük. Halen yılda 150 bin adet büyük parça vitrifiye banyo gereçleri üretip pazarlıyoruz. Ama aslında satış kapasitemiz 300 bin adet civarında.

Yurtdışında başka bir yatırım gündeme gelebilir mi?

- Moldova'da belki kendi ürün alanlarımızda tamamlayıcı yatırımlar yapabiliriz. Banyo dolabında ciddi bir kapasitemiz var. Belki orada bir montaj hattı kurabiliriz. Yapı kimyasallarında da Türkiye'de büyüyoruz. Belki 2009'un ikinci yarısında işler planladığımız şekilde ivme gösterirse Moldova'da yapı kimyasalları şirketi kurmayı düşünüyoruz. Son iki yıldır Filistinli ortağımızın hisseleri küçüldü. Biz artık büyük hissedarız.

İnovatif firmayız 15 ürün patentimiz var

Yıllık Ar-Ge bütçeniz nedir?

- İnovatif bir firmayız. Son iki yıllık Ar-Ge harcamamız 4.5 milyon Euro. Bunun faydalarını sadece ürünlerimizde değil, üretim proseslerinde de gördük. Bu sayede çok ciddi bir gelişme yakaladık. Önümüzdeki yıl da araştırma geliştirme bütçemiz en az 2.5 milyon Euro olacak. Patentlerimizin sayısı 15'e ulaştı. Müracaatını yaptığımız 4 ürünümüz daha var. Birçok patentimizi ticari ürün haline henüz ürün haline getiremedik.

İleride yabancı ortaklık tekliflerine sıcak bakarız

Yabancı ortaklıklara nasıl bakıyorsunuz?

- Açıkçası çok teklif geliyor. Ciddi bir büyüme potansiyelimiz var. Belli bir mesafe kat edip firmamızı şu andakinden daha kıymetli hale getirdikten sonra teklifleri daha ciddiye alabiliriz. Dünya artık o kadar global ki her an her şey olabilir.

Avrupa için fason üretim yapıyoruz

İdeal Standard için üretim yapacak mısınız?

- Distribütörlük anlaşmasıyla beraber dünyanın en büyük markalarından biri olan Ideal Standard'ın 200 bin ürünü için fason üretim anlaşması da yaptık. Özellikle İngiltere pazarına gönderilecek bu ürünler. Daha önce de Ideal Standard için üretim yapmıştık. Artık tamamen Batı Avrupa için özel modeller üretiyoruz. 2009'da rakam daha da artacak. Ayrıca İtalya'nın üç büyük üreticisine de fason üretim yapıyoruz.

Akrilik küvet ve duş kabinleri de üreteceğiz

Yeni bir üretim alanına girmeyi düşünüyor musunuz?

- Tüm Türkiye gibi Çorum'da da her yıl binlerce genç iş gücüne katılıyor. Dağıtımını yaptığımız ürünleri, banyoda ne varsa üretmek isteriz. Akrilik küvetler, duş kabinleri, tekneleri yatırım yapacağımız ilk alan. 4.5 milyon Euro'luk bu yatırımı 2008 yılının sonlarında yapmayı planlıyoruz. 2009 yılına akrilik banyo gereçleri üreticisi olarak başlamak istiyoruz. Planladığımız gibi giderse ilk yıl sonunda 10 milyon Euro'ya kadar çıkabilir.

2008 ciro hedefimiz 80 milyon dolar

Ece Grubu olarak 2008 yıl sonu beklentileriniz nasıl?

- Ece Banyo olarak bu yıl vitrifiyede ciromuzun 45 milyon doları geçeceğini tahmin ediyorum. Hatta 50 milyon dolar gibi bir hedefimiz var. Geçen yılki ciromuz 38 milyon dolardı. İhracatımız geçen yıl 8 milyon Euro'yu buldu. Bu yıl 11 milyon Euro'yu geçeceğiz diye düşünüyorum. Grup olarak baktığımızda ise geçen yıl 55 milyon dolar olan ciromuzun bu yıl sonunda 80 milyon doları aşmasını hedefliyoruz.

ERDEM ÇENESİZ

ECE Grup Yönetim Kurulu Başkanı Erdem Çenesiz,

1972 Turhal doğumlu. 1988'de ailesine ait işletmede iş hayatına başladı. Gazi Üniversitesi'ne bağlı Çorum Meslek Yüksekokulu İşletme bölümünün ardından, Kişinev Devlet Üniversitesi Ekonomi Akademisi'ni bitirdi. ABD'de Newport Üniversitesi'nde MBA yapıyor. Çorum Sanayici ve İşadamları Derneği'nin 2003-2005 dönem başkanlığını yürüttü. Orta Karadeniz Bölgesi Sanayici ve İşadamları Dernekleri Federasyonu'nda (OKASİFED) yönetim kurulu başkanı olarak görev yaptı. Halen OKASİFED, TÜRKONFED Çorum Organize Sanayi Bölgesi İşadamları Derneği (ÇOSİAD), Sersa Seramik Sağlık Gereçleri Üreticileri Birliği Yönetim Kurulu Üyesi. Çorum Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Üyesi, Çorum Organize Sanayi Bölgesi Müteşebbis Heyet Üyesi, Türkiye Kiremit-Tuğla Üreticileri Derneği Denetim Kurulu Üyesi.


Geri Dön