Ekonomi

Taşeron işçi için kritik süreç! Ne kadar zam yapılacak?

Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı'nın atacağı adımlar merak edilirken,  4/D statüsünde çalışan taşeron işçilerin en önemli talepleri 2021 yılında maaşlarına kolladıkları oranlarda bir zam alabilmek...

4/D statüsünde çalışan taşeron işçilerin en önemli talepleri 2021 yılında maaşlarına kolladıkları oranlarda bir zam alabilmek. Bu bağlamda Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı'nın atacağı adımlar oldukça merak ediliyor. Özellikle işçilerin arzlarının kabul edilip edilmeme noktasında izlenecek yok merak edilirken atama hakkı, yüzdelik dilim mevzusunda somut adım atılması isteniyor.

Takvim Gazetesi'nde yer alan habere göre; taşeron işçiye zam oranları için süreç başlıyor ve 4D personellerinin mali ve sosyal hakları da şekilleniyor.  2021 yılı içerisinde Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ile mali ve sosyal haklar adına masaya oturacak olan taşeron işçilerin liste başında yer alan başlıklardan birisi yüzdelik dilim oldu.

TAŞERON İŞÇİLER İÇİN YENİ ZAM ORANI

Asgari ücretli çalışanların maaşlarına yüzde 16 zam oranı beklentisi oluşması, emekliler ve memurların maaşlarına yansıyacak enflasyon oranlarının yükselmesi taşeron işçiler için de beklentiyi artırdı. Son oranların ardından taşeron işçilerin maaşlarına yüzde 17.50 oranında bir zam yapılabileceği ele alındı. TİS görüşmeleri ile taşeron işçilere yüzde 17.50 oranında zam gelebilir.

TAŞERON İŞÇİ İÇİN KRİTİK SÜREÇ

Taşeron işçiler için yetkili sendika hükümete taleplerini iletecek, Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ise bu taleplerin ardından tekliflerini sunacak. Ortak karar alınması durumunda yeni oranlar ve sosyal haklar belirlenmiş olacak.

YÜZDELİK DİLİM DÜZENLEMESİ

Taşeron işçilerin maaş zammı konusunda yapılması beklenen en önemli düzenleme yüzdelik dilim ile ek zam. Yüzdelik dilim konusunda açılan davalar ve bu davalardan sonra işçiler lehine alınan kararlar bulunuyor. Bu kararların ardından bir işçi sendikası tüm çalışanları adına dava açmayı hazırlandığını duyurdu. Tüm taşeron işçiler bu konuda herhangi bir dava sürecine girilmeden Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı'nın bu konuda adım atmasını bekliyorlar.

YÜZDELİK GELİRSE MAAŞLAR NE KADAR ARTACAK?

Yüzdelik dilim konusunda somut bir adım atılması durumunda maaşlar yeniden belirlenecek. Örneğin kadroya alınmadan önce asgari ücretten yüzde 5 daha fazla alan bir işçi yeni dönemde asgari ücretten yüzde 5 daha fazla alacak. Maaşlar, kadro sürecinden önceki ödemelere göre belirlenecek. O dönem de asgari ücret alan bir işçinin maaşı değişmeyecek.

TAŞERON İŞÇİLERİN TALEPLERİ

4/D statüsünde çalışan taşeron işçilerin en önemli talepleri 2020 yılında maaşlarına bekledikleri oranlarda bir zam alabilmek. Bu taleplerini duyurmak adına çalışmalarda bulunan kamu işçilerinin zam talebinin yanında 3 farklı ana başlıkta düzenleme ve değişiklik önerileri bulunuyor.

TAŞERON İŞÇİLERE ASGARİ ÜCRET ZAMMI VAR MI?

Kurumlarda çalışan taşeron işçilerin maaşlarına asgari ücret tutarında zam yapılması konusu herhangi bir adım atılmış bulunmuyor. Toplu sözleşme gereğince maaşlarına yüzde 4 oranında zam yapılan taşeron işçilerden maaşları asgari ücretin altında olan olursa o maaşlar asgari ücret seviyesine çekilecek. Kurumlarda 4/D statüsünde çalışan taşeron işçilerin maaşları konusunda bazı belediyeler seçimden önce önemli adımlar atmışlardı. Kocaeli Belediyesi tarafından atılan adımda taşeron işçilerin maaşlarına günlük 21 TL aylık ise 635 TL zam yapılmıştı. Buna benzer kararlar seçimlerden hemen önce birkaç belediye tarafından alındı.

Taşeron işçi olarak çalışırken 2 Nisan itibariyle sürekli işçi ve belediye şirketlerine geçen çalışanlar için ise Yüksek Hakem Kurulu kararı ile yürürlüğe giren toplu iş sözleşmesi hükümleri 2020 yılına kadar geçerli olacak sosyal ve mali hakları düzenlenmişti. Yüksek Hakem Kurulu kararı ile yürürlüğe giren toplu iş sözleşmesi hükümlerine göre işçilere 6 şar aylık dilimlerde yüzde 4+4 şeklinde zam yapılması kararlaştırılmıştı. Fakat ücretlerde oluşabilecek enflasyon farkı ve belediye şirketlerine geçen işçilere ilave tediye vb. bir çok konuda mali ve sosyal haklar yönünden eksikliği ortaya çıkmış, kadroya geçen işçiler ve sendikalar tarafından eleştirilmişti.

4/D KADROSU NEDİR?

Taşeron düzenlemesi kapsamında 450 bin kişinin tamamının şartsız, yaş kriteri olmadan kapsama alındığını ifade eden Sarıeroğlu, "Mevcutta çalışan kardeşlerimizin içi rahat olsun. Biz en geniş nasıl yapabiliriz arayışı içinde olduk. Bu anlamda sadece emekli olanlar dışında çalışan 450 bin kişi için sınav olacak. Bu da düzenlemeyle alakalı koymamız gereken bir konuydu. Sonrasında, hepsini kadrolu işçi olarak 657 Sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun 4D Statüsü'nde istihdamlarını sağlayacağız." açıklamasında bulunmuştu.Bakan Sarıeroğlu'nun yapmış olduğu açıklamalarda yer alan 4/D kadrosu, devlet kadrolarında çalışan işçi sınıfını nitelemektedir.

4D statüsünde yer alanlar, (A), (B) ve (C) fıkralarında belirtilenler dışında kalan ve ilgili mevzuatı gereğince tahsis edilen sürekli işçi kadrolarında belirsiz süreli iş sözleşmeleriyle çalıştırılan sürekli işçiler ile mevsimlik veya kampanya işlerinde ya da orman yangınıyla mücadele hizmetlerinde ilgili mevzuatına göre geçici iş pozisyonlarında altı aydan az olmak üzere belirli süreli iş sözleşmeleriyle çalıştırılan geçici işçilerdir.

Hükümetten 4/d'li taşeron işçiler için zam teklifi!

Taşeronları sevindiren haber! Maaşlar artacak!