02 / 05 / 2024

Taşeronları sevindiren haber! Maaşlar artacak!

Taşeronları sevindiren haber! Maaşlar artacak!

4/D statüsünde çalışan taşeron işçilerin en önemli talepleri 2020 senesinde ücretlerine gözledikleri oranlarda bir zam yapılması. Bu kapsamda Çalışma Bakanlığı'nın atacağı adımlar merakla bekleniyor. Peki, taşeron işçiye maaş zammı ne kadar olacak? İşte 2020 taşeron işçiye zam oranı...



4/D statüsünde çalışan taşeron işçilerin en önemli talepleri 2020 senesinde ücretlerine gözledikleri oranlarda bir zam yapılması. Bu kapsamda Çalışma Bakanlığı'nın atacağı adımlar merakla bekleniyor. Özellikle işçilerin taleplerinin kabul edilip edilmeme noktasında izlenecek yol merak edilirken atama hakkı, yüzdelik dilim mevzusunda somut adım atılması da talep ediliyor. 

Takvim'de yer alan habere göre; analistler 2021 senesi ücret zam oranlarının enflasyon oranlarının altında olmayacağına dikkat çektiler. Burada enflasyon oranları için öne çıkan sayılar ise 2020 yılsonu için yüzde 10.5, 2021 senesi işçilerin hedefi ise yüzde 8.5. Toplu İş Sözleşmesi ile ücretlerine yapılacak zam oranlarını bekleyen taşeron işçilerine ilişkin yapılan değerlendirmelerde ise zam oranının 2021 senesi hedef enflasyon sayısının altında kalmayacağı belirtiliyor. 

Taşeron işçiye zam oranları sürecine start verildi. 4D personellerinin mali ve sosyal hakları şekilleniyor. 

Peki, taşeron işçiye maaş zammı ne kadar olacak? İşte 2020 taşeron işçiye zam oranına ilişkin ayrıntılar... 

Taşeron işçi maaşlarında yüzdelik dilim kararı ve maaş zammı merakla bekleniyor. 2020'de Çalışma Bakanlığı ile mali ve sosyal haklar adına masaya oturacak olan taşeron işçilerin listelerinin başında yer alan başlıklardan birisi yüzdelik dilim olarak belirtildi. 

4/D statüsünde çalışan taşeron işçilerin en önemli talepleri 2020 yılında maaşlarına istedikleri oranda bir zam gerçekleşmesi. 

Taşeronları sevindiren haber! Maaşlar artacak!

TİS GÖRÜŞMELERİNDE ÖNEMLİ 4 BAŞLIK

2020 TİS görüşmelerinde taşeron işçiler için çok önemli 4 ayrı konu başlığı yer alıyor.

Daha önceki süreçlerde en çok mağduriyet yaşanan konular ise; düzenleme eksikliği sebebiyle her türlü işte çalıştırılan taşeron işçilerin görev tanımı bulunmaması, aile birliği bozulan taşeron işçilerin tayin hakkı olması, maaşları kadroya alındıktan sonra düşen işçiler için yüzdelik dilim düzenlemesi yapılmaması ve maaş zam oranlarının düşük olması olarak gündeme geldi. 

TAŞERON İŞÇİYE ZAM ORANI NE KADAR OLACAK?

Hür Belediye İş Sendikası ile Bozova Belediyesi bünyesinde olan Bozbel AŞ bünyesinde 696 KHK ile çalışan işçilere yüzde 45 oranında rekor maaş zammı uygulandı. Bunun yanı sıra taşeron işçileri yakından ilgilendiren tüm sorunların karşılanacağı sözleşme için de hazırlıkların başladığı belirtildi. 

TAŞERON İŞÇİ ZAM ORANLARI 2020

Zam oranları ile ilgili ise bazı değerler dikkat çekiyor. En kuvvetli ihtimallerden bir tanesi ise 2020 yılı asgari ücret maaş zammının yüzde 15 oranında olması. Bu oran enflasyon rakamının üzerinde olup kabul edilmesi durumunda işçilere refah payı sunacak. 

2020 TİS görüşmelerinde önemli bir diğer nokta sendikanın zam talebi oldu. Bu konuda bir açıklama yapılmazken işçi sendikasının geçmiş dönemdeki yüzde 4'lük zam oranlarını dikkate alması öngörülüyor. Bu kapsamda sendikanın yüzde 15'ten yukarı bir oranla masada bulunması kuvvetle muhtemel görünüyor. 

Taşeronları sevindiren haber! Maaşlar artacak!

TAŞERON İŞÇİ İÇİN KRİTİK SÜREÇ

Taşeron işçiler için yetkili sendika hükümete taleplerini iletecek, Çalışma Bakanlığı ise bu taleplerden sonra tekliflerini sunacak. Ortak karar alınması halinde yeni oranlar ve sosyal haklar belirlenmiş olacak.

YÜZDELİK DİLİM DÜZENLEMESİ

Taşeron işçilerin maaş zammı konusunda yapılması öngörülen en önemli düzenleme yüzdelik dilim ile ek zam oldu. Yüzdelik dilim konusunda açılan davalar ve bu davalardan sonra işçiler lehine alınan kararlar mevcut. Bu kararlar sonrasında bir işçi sendikası tüm çalışanları adına dava açmayı hazırlandığını açıkladı. Tüm taşeron işçiler bu konuda herhangi bir dava sürecine girilmeden Çalışma Bakanlığı'nın bu konuda adım atmasını talep ediyor. 

YÜZDELİK GELİRSE MAAŞLAR NE KADAR ARTACAK?

Yüzdelik dilim konusunda somut bir adım atılması halinde maaşlar yeniden düzenlenecek. Örneğin, kadroya alınmadan önce asgari ücretten yüzde 5 daha fazla alan bir işçi yeni dönemde asgari ücretten yüzde 5 daha fazla alacak. Maaşlar, kadro sürecinden önceki ödemelere göre hesaplanacak. O dönemde asgari ücret alan bir işçinin maaşında ise değişiklik olmayacak.

TAŞERON İŞÇİLERİN TALEPLERİ

4/D statüsünde çalışan taşeron işçilerin en önemli talepleri 2020 yılında maaşlarına bekledikleri oranlarda bir zam yapılması. Bu taleplerini duyurmak için çalışmalar yapan kamu işçilerinin zam talebinin yanında 3 farklı ana başlıkta düzenleme ve değişiklik önerileri mevcut.


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön