Taşeron işçiler konusunda yeni düzenlemeler yapılacak!
Bakan Faruk Çelik, çalışma meclisi’ne götüreceği dosya hakkında “Kamuda işçileri üç statüye ayıracağız. Taşeron yerine asıl işçi olacaklar. Kıdem Tazminatı Fonu’ndan korkmayın, sadece yeni işe girenler için geçerli olacak” dedi..
Bakan Faruk Çelik, çalışma meclisi’ne götüreceği dosyayı Hürriyet’e anlattı. Çelik, “Kamuda işçileri üç statüye ayıracağız. Taşeron yerine asıl işçi olacaklar. Kıdem Tazminatı Fonu’ndan korkmayın, sadece yeni işe girenler için geçerli olacak” dedi.
ÇALIŞMA ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, 9 yıl aradan sonra bugün Başbakan Erdoğan başkanlığında toplanacak Çalışma Meclisi’ne götüreceği dosyayı, Hürriyet’e anlattı. Çelik, taşeron işçiler konusunda kamunun yanlış politika izlediğini belirterek, “Asıl işçi ihtiyacını belirleceğiz ve bunların taşeron olmasını önleyeceğiz. Kıdem tazminatı fonu korkulduğu gibi değil, fon taşeron işçiler ve yeni işe girenler için geçerli olacak” dedi.
DOSYADAKİ KONULAR
Çelik, Hürriyet’e yaptığı değerlendirmede, iş hayatının en sıkıntılı konularının taşeron işçiler ve kıdem tazminatı olduğunu söyledi. İki gün sürecek Çalışma Meclisi’nin ana konularını bunların oluşturacağını belirten Çelik, şunları söyledi:
“Taşeron işçi sorunu, bizi şu dönemde en çok meşgul eden konu. Sorunu çözmeye çalışırken, karşımıza manhkeme kararları çıkıyor. Karayollarında biliyorsunuz 8 bin taşeron işçiyi ilgilendiren kararlar çıktı. ‘Bunları ya kadroya alın, ya tazminatlarını ödeyin’ deniliyor. Bir orta yolla bunu çözmemiz gerekiyor.”
ASIL İŞİ YAPAMAYACAK
Diğer yandan yaptıkları çalışmanın bir kaç ayağı olduğunu belirten Çelik, “Kamuya bakıyorsunuz, 10 yıl öncesine oranla işçi sayısı 500 binden 200 bine düşmüş. Bunu doğru anlamak gerekir. Bu devletin küçülmesi anlamına mı geliyor? Yoksa kamuda yoğun bir şekilde taşeron işçi kullanıldığı anlamına mı geliyor? Bakıyorsunuz altından taşeronlaşma çıkıyor. İhtiyacınız azalmamış, karşılama biçiminiz değişmiş. Aslında bundan hem çalışan hem de kamu zararlı çıkıyor” dedi.
KAMUDA İŞÇİ AZALDI AMA
Kamunun 5-10 yıl sonra taşeron çalıştırdıklarının tazminatlarını ve diğer haklarını fazlasıyla ödemek zorunda kaldığını hatırlatan Çelik, bu durumun kara yollarında karşılarını çıktığını belirtiyor. Çelik, “Bu yüzden doğru analiz yapmak gerekiyor. Biz de şu soruyu sorduk. Kamuda asıl iş için gerekli çalışan sayısı nedir? Asıl iş için taşeronun kullanılmaması önlenmeli” dedi.
Masada yok yok
ÇALIŞMA Meclis’inin 2 gün sürecek 10. toplantısında, çalışma hayatının yıllardan beri tartışma konusu olan kıdem tazminatı, alt işverenlik, özel istihdam büroları aracılığıyla geçici iş ilişkisi konuları ele alınacak. Toplantıya, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay, Hak-İş Genel Başkanı Mahmut Arslan, Disk Genel Başkanı Kani Beko, TESK Başkanı Bendevi Palandöken, Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) Yönetim Kurulu Başkanı Tuğrul Kudatgobilik katılacak. Çalışma Meclisi, en son 15-16 Eylül 2004’te istihdamın artırılması, kayıtdışı istihdamla mücadele ve kıdem tazminatı fonu yasa tasarısı taslağı gündemi ile biraraya gelmişti.
Kamuda işi üçe ayırdık
YAPTIKLARI çalışmanın merkezinin bu konu olduğunun altını çizen Faruk Çelik şunları söyledi: “Kamuyu asıl iş, yardımcı iş ve alt işverenin üstleneceği iş olarak üçe ayırdık. Böylece asıl işte taşeron çalıştırılmasını önleyeceğiz. Çalışmanın diğer ayağı ise alt işverenden alınacak hizmetlerde çalışanların haklarını belirlemek, mesaisi, izni, emekliliği, tazminatı hepsini bir statüye bağlayacağız ve onların da maduriyetini önleceğiz. Karmaşık ama önemli bir konu.”
Kıdem Tazminatı Fonu korkutmasın
FARUK Çelik, ‘Kıdem Tazminatı Fonu’nun korkulduğu gibi olmadığını belirterek, “Taşeron işçilerin tazminatları ile işe yeni girecekler fon üzerinden değerlendirilecek. Mevcut çalışanların ne geçmiş hakları, ne de gelecek hakları fona devredilmeyecek. Bu kesin. Burada bir tek istisna olabilir, o da isteğe bağlı. ‘Ben Kıdem Tazminatı Fonuyla ilişkilendirilmek istiyorum’ diyen olursa, bireysel olarak buna imkan yaratabiliriz. Tüm bu konular, tartışılacak ve karara bağlanacak” dedi.
Çin’de kıdem tazminatı için altı ay yeterli
ÇALIŞMA Bakanlığı’nın kritik toplantıya sunacağı kıdem raporunda ise 13 ülkenin yer aldığı belirtiliyor. Dünya örneklerinin yer aldığı raporda, en dikkat çekici ülke ise Çin Halk Cumhuriyeti. 5 yıl önce uygulamaya giren yasayla Çin’de işçiler, Türkiye’de olduğu gibi aynı işyerinde çalıştıkları her yıl için 1 aylık kıdeme hak kazanıyor. Ancak Türkiye’den farklı olarak; bir iş yerinde 6 aydan fazla, 1 yıldan az çalışanlar da 1 ücret tutarında kıdem tazminatı alabiliyor. Oysa Türkiye’de kıdem tazminatı alabilmek için aynı işyerinde en az 12 ay çalışmış olmak gerekiyor. İşsizlik sigortasından yararlanma koşulları açısından bakıldığında da Çin’in şartlarının daha kolay olduğu görülüyor. Türkiye’de işsizlik ödeneği alabilmek için, son 3 yıl içinde en az 600 gün prim ödeme isteniyor ki; bunun son 120 günde kesintisiz olması gerekiyor. Bu durumda son 4 aylık kazancın yüzde 40’ı oranında, 6 ay süreyle işsizlik parası alınabiliyor. 1080 gün ve üzerinde prim yatıranların, işsizlik maaşı alma süresi ise en fazla 10 ay oluyor.
Hürriyet