28 / 04 / 2024

Taşımacılıkta ‘Yeşil Lojistik Belgesi’ dönemi 1 Ocak’ta başlayacak...

Taşımacılıkta ‘Yeşil Lojistik Belgesi’ dönemi 1 Ocak’ta başlayacak...

Lojistik alanında ek destekler ve muafiyet gibi avantajların sağlanması ve çevreciliği amaçlayan "Yeşil Lojistik Belgesi" için başvuruların 1-31 Ocak 2024 döneminde yapılacağı açıklandı. İşte haberin detayları...



Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’nın Mayıs 2022'de uygulanmaya başladığı "Kombine Taşımacılık Yönetmeliği" kapsamında, şimdi ise sıra yeşil lojistik konularındaki usullerin belirlenmesine geldi. 

Bu süreçte, yönetmelik, kombine yük taşımacılığını, yeşil lojistik çalışmaları ve bu faaliyetleri yapan gerçek ve tüzel kişilere verilecek destek ve imtiyazları kapsamaktadır. 

"Yeşil Lojistik Belgesi" için başvurular ocak ayına alındı. Belge, yeşil lojistik çalışmalara yönelik ilke, esas ve koşulların belirlenerek bütünleşik, dengeli ve çevreyle dost bir taşımacılık düzeninin oluşturulması, yaygınlaştırılmasının desteklenmesi ve teşviki amacı ile verilmektedir. Belge için yeni dönem 1 Ocak 2024'te başlayacak. Bu kapsamda ise söz konusu bu belgeyi alacak firmaların yeni yılda 1-31 Ocak döneminde de talep edilen belgeler ile Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı'na başvuruda bulunması gerekmektedir.

YEŞİL LOJİSTİK ALMAK İÇİN

Belgeyi almak isteyen firmaların belirli şartları taşıması lazım. Buna göre, işletmelerin senede en az 200 kombine yük taşımacılığı seferi gerçekleştirmesi, enerji tüketiminin en az yüzde 5'inin yenilenebilir enerji kaynaklarından üretilen elektrikten karşılandığını gösterir belge sunması ve sertifikaya sahip olması şartı aranmaktadır. Öte yandan, işletmenin senelik asgari yüzde 5 yeşil paketleme faaliyeti yürütmesi, Orman Genel Müdürlüğüne Türkiye genelinde uygun bulunan ağaçlandırma sahaları için yılda en az 500 fidan bağışı yapması, sıfır atık yönetim sistemine sahip olması da aranan şartlar arasında yer alıyor.

Taşımacılıkta ‘Yeşil Lojistik Belgesi’ dönemi 1 Ocak’ta başlayacak...

Yeşil Lojistik Belgesi, süresiz olarak düzenleniyor. Belge başvuruları sadece Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığının KEP adresi üzerinden kabul edileceği kaydedildi.  Müracaat sonucunda Yeşil Lojistik Belgesi, Genel Müdürlükçe belirlenen formatta elektronik belge olarak düzenleniyor. Daha sonra belgeyi alan işletmeler ilan ediliyor.

BELGE SAHİPLERİNİN FAYDALANDIĞI AVANTAJLAR

Yeşil Lojistik Belgesi, firmalara birtakım avantajlar da sağlamaktadır. Bakanlık tarafından Yeşil Lojistik Belgesi sahibi işletmelere ve belge geçerlilik süresinde, ilk defa başvurulan taşıma yetki belgesinde yüzde 50, ayrıca işletmenin taşımacı yetki belgesi eki taşıt belgesine de ilave edilecek olan 100 taşıt için taşıt kartı ücretinde yüzde 95 indirim sağlanacağı bildirildi.

Naktaş Hafriyat Taşımacılık İnşaat Limited Şirketi kuruldu!

Riva Grup Yapı Malzemeleri İnşaat Hırdavat Taşımacılık Sanayi Ve Ticaret Limited Şirketi kuruldu!

Özak Seyahat Ve Taşımacılık Ticaret Limited Şirketi Kuruldu!


Geri Dön