24 / 12 / 2024

Taşınırken bunlara dikkat edin!

Taşınırken bunlara dikkat edin!

Yaz gelince taşınmalar hız kazanıyor. Yılın ilk yarısında taşınmalar geçen yıla göre yüzde 7 yükseldi. Taşınmak maliyetli de bir işlem. İşte kolay taşınma rehberi... 



Türkiye genelindeki taşınma talepleri ilk 6 ayda yüzde 7 artış gösterdi. Sadece İstanbul’da yılın ilk yarısında yaklaşık 275 bin taşınma gerçekleşti.Posta Gazetesi'nden Meltem Kara Söyleyenoğlu, taşınmaya hazırlananlar için bir rehber hazırladı.

ERKEN DAVRANIN

Taşınma kesinleştiyse, son günü beklemeyin. Hazırlıklara başlayın. Önce koli, naylon ve gazete kağıdı gibi eşyaları saracağınız ve toplayacağınız malzemeleri edinin. Son günü beklemeden, ilk olarak kullanmadığınız eşyalardan başlayarak kolileme işlemine geçin. Kullanmadığınız eşyaları atın. Hazırlanan kolilerin üzerine hangi odaya ait olduğunu yazarsanız, yeni eve yerleşirken size kolaylık sağlar.

YETKİ BELGESİ ŞART

Eşyalarınızın nakliyesi için seçtiğiniz firmanın mutlaka K3 Yetki Belgesi bulunması gerekiyor. Nakliye firmasını, Tüm Evden Eve Nakliyeciler Derneği’ne (END) ya da ulaştırma bölge müdürlüklerine sorun ve yetki belgesi olup olmadığını öğrenin. Türkiye’de 1.712 firmanın K3 yetki belgesi bulunuyor

SİGORTA VAR MI?

Nakliye firmaları, taşınma sırasında eşyalarınıza zarar gelmemesi için sigorta yapıyor. Ancak bu sigorta araç içinde eşyanın başına gelebilecek durumlar için geçerli. Bu sigorta işçilik zararını da karşılamıyor. Eşyalarınız nakliye aracından indirildikten sonra sigortanın kapsamından çıkıyor.

EKSTRA ÜCRET

Nakliye için pazarlığınızı iyi yapın ve fiyata nelerin dahil öğrenin. Taşınma sırasında anlaşma dışında ücret talep edilebiliyor. Örneğin, asansör bozuksa ya da eşyalar asansöre sığmadıysa ekstra ücret talep edilebiliyor. Bazen de nakliyat kamyonu, evin kapısına 20 metreden az bir uzaklıkta yanaşamıyorsa ekstra ücret isteniyor. Anlaşmanızı yazılı olarak yapmak size kolaylık sağlar.

MALİYETİ NEDİR?

Taşınmanın maliyeti dairenin bulunduğu kat, asansör ve paketlemeye göre değişiyor. Nakliyeyi yapan firma eşyaları da paketliyorsa fiyat bir miktar artabiliyor. İstanbul’da iki yaka arasında taşınmanın maliyeti 700 lira ile 1.000 lira arasında değişiyor. Şehirler arası taşınmalarda ise bu miktar en fazla 4 bin lira olabilir. 
 
REIDIN ile Enakliyat Taşınma Hareketliliği Raporu’nun ikinci çeyrek sonuçlarına göre, İstanbul’da en çok taşınan ilçe Ümraniye, Ankara’da Çankaya oldu.

En çok tercih edilen bölgeler ise İstanbul’da Kadıköy, Ankara’da Yenimahalle. En hareketli ilçe İstanbul’da Kadıköy ile Küçükçekmece, Ankara’da ise Çankaya ve Etimesgut.

METRO HATTI ETKİLİ

Armut.com ve RahatTasin.com’un verileriyle 6 ayda bir yayınlanan Türkiye Taşınma Dosyası’na göre ise İstanbul’da en çok göç alan semtler arasında,  Marmaray  hattı üzerindeki Pendik, Kartal ve Tuzla yer alıyor. Ankara’da ise Başkentray, Etimesgut ve Mamak’taki taşınma hareketliliğini etkiliyor.

İSTANBUL’DAN KAÇIŞ

Türkiye Taşınma Dosyası’na göre İstanbul, kıyı kesimlere göç vermeye devam ediyor. Şehirden uzaklaşmayı tercih edenler, şehir içinde Şile ve Adalar’a taşındı. İstanbul’da en fazla göç veren ilçeler Eyüp, Sancaktepe ve Zeytinburnu oldu. Kadıköy, Beşiktaş ve Şişli’den taşınanların ise en çok Bodrum’u tercih ettiği gözlemlendi. İzmir, Ankara, Muğla, Antalya ve Balıkesir ise İstanbul’dan taşınanların en çok tercih ettiği ilk 5 şehir oldu.Ayrıca, Türkiye genelinde en çok göç alan şehirler ise Antalya ve Muğla, Balıkesir.


Geri Dön