29 / 04 / 2024

Taşınmaz kültür varlıklarının onarımına yardım miktarı!

Taşınmaz kültür varlıklarının onarımına yardım miktarı!

Korunması gerekli taşınmaz kültür ve tabiat varlıklarının korunması, bakım ve onarımı için Bakanlıkça ayni, nakdi ve teknik yardımlar yapılabiliyor. Peki, taşınmaz kültür varlıklarının onarım yardımı ne kadar?



Taşınmaz kültür varlıklarının onarımına yardım miktarı!

Kültür varlıklarının onarımı yönetmeliği olan Taşınmaz Kültür Varlıklarının Onarımına Yardım Sağlanmasına Dair Yönetmelik gereğince, korunması gerekli taşınmaz kültür ve tabiat varlıklarının korunması, bakım ve onarımı için Bakanlıkça ayni, nakdi ve teknik yardımlar yapılabiliyor. Peki, taşınmaz kültür varlıklarının onarım yardımı ne kadar?


Taşınmaz kültür varlıklarının onarımına yardım miktarı ne kadar?

Bakanlıkça yapılacak nakdi yardım miktarı, projeler için ellibin (50.000.-) YTL’yi, proje uygulamaları için tahmini bedelinin yüzde yetmiş (%70) ini ve her halükarda ikiyüzbin (200.000.-) YTL’yi geçmemek üzere komisyonca belirlenir. 


Ancak tahmini bedeli ellibin (50.000.-) YTL’yi geçmeyen proje uygulamalarının yüzde yüz (%100) üne kadar yardım yapılabilir. Yıllara sari veya kısımlara bölünen proje uygulamaları için bu fıkradan yararlanılamaz. 


Bu tutarlar her yıl, Devlet İstatistik Enstitüsünce yayınlanan genel ÜFE oranında artırılarak Bakanlıkça duyurulur.


Sözleşme

Madde 12 — Bakan onayı ile kesinleşen komisyon kararları, il müdürlüklerine ve istek sahiplerine bildirilir. İller itibariyle yapılacak yardım miktarları ödeme emirleri ile illere gönderilir.


İl müdürlükleri yardım almaya hak kazanan istek sahipleriyle sözleşme imzalar. 


Yapılan kontrol sonucunda, yardımın amacına uygun şekilde kullanılmaması veya yanlış bilgi, belge verilmesi veya yanıltıcı beyanda bulunulması halinde, yardımın tamamının veya amacına uygun harcanmayan kısmının, yardım miktarının ödendiği tarihten tahsil edileceği tarihe kadar geçen süre için hesaplanacak yasal faiziyle birlikte bildirim tarihinden itibaren otuz (30) gün içerisinde ödenmesi gerektiği, bu süre içerisinde ödenmemesi halinde genel hükümlere göre tahsil edileceği hususları sözleşmede yer alır. 


Sözleşmede yer alacak diğer hususlar Genel Müdürlükçe il müdürlüklerine bildirilir.


Taşınmaz Kültür Varlıklarının Onarımına Yardım Yönetmeliği!



Geri Dön