27 / 04 / 2024

Taşınmaz satış vaadi sözleşmesinin tapuya şerhi!

Taşınmaz satış vaadi sözleşmesinin tapuya şerhi!

Taşınmaz satış vaadi sözleşmesinin tapuya şerhi nasıl oluyor? Taşınmaz satış sözleşmesi tapu işlemleri nasıl yapılıyor? Taşınmaz satış vaadi sözleşmesinin tapuya şerhi konusu hakkında merak ettiklerinizi haberimizin devamında bulabilirsiniz..



Taşınmaz satış vaadi sözleşmesinin tapuya şerhi!


Taşınmaz satış vaadi sözleşmesi, bir taşınmazın satım sözleşmesinin yapılmasını isteme hakkı veren bir ön sözleşme olarak karşımıza çıkıyor. Taraflar düzenledikleri ön sözleşme ile ana sözleşmenin akdedilmesini hüküm altına almak amacını taşıyor. Ön sözleşmenin akdedilmesi ile taraflardan biri yükümlülüğünü yerine getirmediği takdirde diğer tarafın ifayı talep hakkı doğuyor.


Taşınmaz satış vaadi sözleşmesi, belli bir taşınmazla ilgili olarak asıl satış sözleşmesinin yapılmasına esas olan ve taraflar arasında borçlandırıcı ilişki kuran bir ön akit olarak sayılıyor. Taşınmazın  satış vaadi sözleşmeleri noterler tarafından düzenleniyor. Şerh tarihinden itibaren beş yıl geçtikten sonra üçüncü kişilere karşı hüküm ifade etmiyor. Ancak taraflar arasında on yıl süreyle hüküm ve sonuç doğurmaya devam ediyor. 


Satış vaadi sözleşmesi taraflardan birinin isteği ile tapuya şerh edilebiliyor. Bir taşınmaz üzerinde satış vaadi şerhi olması, o taşınmazın satışına,üzerinde ipotek yapılmasına, ayni ve şahsi hak tesisine engel olmuyor. Ancak yeni hak sahibi satış vaadini kabul etmekle,vaadin borçlusu durumuna geçiyor.


Henüz intikali yapılmamış bir taşınmazın ,mirasçı tarafından satış vaadine konu edilmesi mümkündür.Mirasçılık sıfatının belgelenmesi halinde intikal işlemi yapılmadan ,satış vaadi şerhi mümkündür.Satış vaadi sözleşmesinde satış bedelinin yabancı para birimi olarak gösterilmesi halinde,sözleşme tapuya şerh edilemiyor .Ancak ,yabancı para birimi ile birlikte işlem tarihindeki karşılığı TL olarak gösterilirse, şerh edilebiliyor.

 

Taşınmaz satış vaadi sözleşmesi nedir?

Taşınmaz satış vaadi sözleşmesi örneği!

Taşınmaz satış vaadi sözleşmesi geçerlilik şartları!



Tuğçe ERSOY/Emlakkulisi.com



Geri Dön