22 / 11 / 2024
fuzul

Satış vaadi sözleşmesinin tapuya şerhi nasıl olur?

Satış vaadi sözleşmesinin tapuya şerhi nasıl olur?

Noterde düzenlenen Gayrimenkul Satış Vaadi Sözleşmesi ile, alıcı ve satıcı anlaşarak, belirlenen satış bedeli karşılığında gayrimenkulün satışını gerçekleştirdiğini beyan ediyor. Peki, satış vaadi sözleşmesinin tapuya şerhi nasıl olur?




Satış vaadi sözleşmesinin tapuya şerhi nasıl olur?

Gayrimenkul satış vaadi sözleşmesi alıcı ve satıcının karşılıklı olarak, satıcının taraflarca belirlenen bir bedel karşılığında taşınmazın satışını vermek,alıcının da bu taşınmazı satın almak ve bedelini ödemek konusunda tapu sicil memuru karşısında tarafların vaat ve taahhüt beyanlarını kapsayan ve noterlerce düzenlenen sözleşme olarak biliniyor. 


İleride yapılacak olan asıl satışın yapılmasına dair ön sözleşme olarak ifade etmek de mümkün oluyor. "Gayrimenkul Satış Vaadi Sözleşmesi" düzenlemeye noterler yetki oluyor. Noterlerce düzenlenen satış vaadi sözleşmesi resmi işlemlerde geçerli sayılıyor. 


Satış vaadi sözleşmesinin tapuya şerh edilmesi gerekiyor. Şerh beş sene devam edebiliyor.  Beş sene geçtikten sonra hükmü kalmıyor ve resen telkin edebiliyor. 


Satış vaadi sözleşmesi taraflardan birinin isteği ile tapuya şerh edilebiliyor. Bir taşınmaz üzerinde satış vaadi şerhi olması, o taşınmazın satışına,üzerinde ipotek yapılmasına, ayni ve şahsi hak tesisine engel olmuyor. Ancak yeni hak sahibi satış vaadini kabul etmekle,vaadin borçlusu durumuna geçiyor.


Kat karşılığı inşaat sözleşmesi nasıl devredilir?


Öznur YASLI/Emlakkulisi.com


Geri Dön