27 / 04 / 2024

Gayrimenkul satış vaadi sözleşmesinin feshi!

Gayrimenkul satış vaadi sözleşmesinin feshi!

Gayrimenkul satış vaadi sözleşmesi, bir taşınmaz malın satım sözleşmesinin yapılmasını isteme hakkı veren bir ön sözleşme olarak tanımlanıyor. Peki, gayrimenkul satış vaadi sözleşmesinin feshi nasıl olur?



Gayrimenkul satış vaadi sözleşmesinin feshi!

Gayrimenkul satış vaadi sözleşmesi, bir taşınmaz malın satım sözleşmesinin yapılmasını isteme hakkı veren bir ön sözleşme olarak tanımlanıyor.


Sahibine kişisel hak sağlayan bu sözleşme, ilgilisine ayni hak sağlamıyor. Taraflar arasında düzenlenen söz konusu satış vaadi sözleşmesi, tapu kütüğüne şerh edilebiliyor. Bunun için sözleşme taraflarından herhangi birinin talebi yeterli oluyor. 


Ön sözleşme olan gayrimenkul satış vaadi sözleşmesi vaadin yerine getirilmesi veya sözleşmenin feshi ile sona eriyor. Peki, gayrimenkul satış vaadi sözleşmesinin feshi nasıl yapılır?


taşınmaz satış vaadi sözleşmesinin feshi ile ilgili esaslar Öngören Hukuk Bürosu tarafından şu şekilde açıklanıyor: Taşınmaz satış vaadi sözleşmesinin geçerliliği noterde düzenlenmiş olmasına bağlı olduğundan sözleşmenin feshi de Noterlik Kanunu’nun 81/2’nci maddesine göre noterde yapılacaktır. Taraflar sözleşmenin feshini noterde usulüne uygun olarak yapacaklardır. 


Diğer bir fesih yolu ise Borçlar Kanunu’nun 106’nci maddesine göre taraflardan birinin yükümlülüklerini yerine getirmemesi halinde diğer tarafın fesih ihbarı göndermesidir. Sözleşmenin fesih edilmemesi durumunda ise, taraf karşı taraftan yükümlülüklerini yerine getirmediğinden dolayı doğan zarar tutarının ve yükümlülüklerinin yerine getirilmesini talep edebilecektir. 


Davacının, davalının temerrüde düşmesi nedeniyle yukarıda anılan madde uyarınca seçimlik haklarından birini kullanma hakkı vardır. Davacı satımın feshi ile birlikte yükümlülüklerin yerine getirilmemesi sebebi ile doğan zararı da talep etme hakkına sahiptir. 


Taşınmaz satış vaadi sözleşmesinin önemli sona erme sebeplerinden biri zamanaşımına uğramasıdır. Borçlar Kanunu’nun 125’nci maddesine göre satış vaadi sözleşmesi 10 yıllık zamanaşımı süresine tabidir. 


Yargıtay 14.Hukuk Dairesi’nin E.2000/2066 K.2000/2448 13.04.2000 tarihli ve E. 2003/3550 K.2003/5635 03.07.2003 tarihli kararlarına göre zamanaşımını hesaplamak için öncelikle sözleşmenin ifa olanağının olup olmadığı araştırılmalıdır. Somut olayda elbirliği ortaklığına konu bir taşınmazda ortaklardan birinin miras payını ortak olmayan bir kişiye satmayı vaad etmesi durumunda sözleşme bir taahhüt işlemi olarak geçerlidir. Ancak elbirliği ortaklığı çözülünceye kadar bu sözleşmenin ifa olanağı yoktur. Bu durumda elbirliği mülkiyet sona erdiğinde sözleşme ifa kabiliyetini kazanacak ve zamanaşımı da bu tarihten başlayacaktır. 



Satış vaadi sözleşmesinin içeriği!



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com



Geri Dön