01 / 05 / 2024

Kira sözleşmesinin tapuya şerhi!

Kira sözleşmesinin tapuya şerhi!

Ev sahibi ile kiracı arasında yapılan sözleşmenin tapuda gözükmesi için sözleşmenin tapuya şerhi gerekli oluyor. Kira sözleşmesinin tapuya şerhi için bazı belgeler isteniyor. Kira sözleşmesinin tapuya şerhi işleminin mali yönü ne kadardır?



Kira sözleşmesinin tapuya şerhi!

Kira sözleşme kiracı ile ev sahibi arasında ileride olası problemlere karşı imzalanıyor. Kira sözleşmesinin noterde imzalanması gibi zorunluluk bulunmuyor. Kira sözleşmesi şahitler huzurunda da imzalanabiliyor. Ancak kira sözleşmesinin tapuya şerhi için noterde yapılmış kira sözleşmesi gerekli oluyor.


Kira şerhi, bir taşınmaz malın maliki ile kiracı arasında düzenlenmiş kira sözleşmesinin tapu kütüğünün şerhler sütununa işlenmesi olarak karşımıza çıkıyor. Kira sözleşmesi noterde yapılmış ve kiracıya şerh yetkisi verilmiş ise sadece kiracının başvurusu ile yapılabiliyor. 


Eğer kira sözleşmesi noterde yapılmamış ise ya da noterde yapılmış ancak tek taraflı şerh yetkisi kiracıya verilmemiş ise taşınmaz sahibinin başvurusu ve akit sırasında imza atması gerekiyor.  Kira şerhi için bazı belgeler gerekli oluyor. Gerekli olan belgeler aşağıda yer alıyor. 


Kira sözleşmesinin tapuya şerhi için gerekli belgeler:

1. Kiralanan yerin tapu senedi  

2. Kira sözleşmesi

3. Taraf/Tarafların fotoğraflı nüfus cüzdanı,

4. İşlem taraflarında temsilci sıfatıyla katılan var ise, temsile ilişkin belge.

5. Kiracı ya da kiralayan taraflardan herhangi biri şirket ise şirket evrakları ( Şirkete ait tapuda işlem yapmak için alınan yetki belgesi aslı, imza sirkülerinin aslı, vergi levhası fotokopisi 


Kira sözleşmesinin tapuya şerhi işleminin mali yönü..

Sözleşme süresine göre hesaplanacak kira toplamı ve sözleşmede süre belirtilmemişse bir yıllık kira bedeli üzerinden; binde 5.94 oranında harç tahsili gerekiyor.  Ayrıca noterce düzenlenmemiş ise kira sözleşmelerinin şerhinde damga Vergisi Kanununca Binde 1.5 oranında damga vergisi tahsil ettiriliyor. Ayrıca döner sermaye işletmesinin belirlediği tarife üzerinden ücret alınıyor. 


Kiracının kontrat feshi!


Öznur Yaslı/Emlakkulisi.com



Geri Dön