28 / 04 / 2024

Kira sözleşmesinin şerhi nedir? Kira sözleşme şerhi ne işe yarar?

Kira sözleşmesinin şerhi nedir? Kira sözleşme şerhi ne işe yarar?

Gayrimenkul sahibinin, zaman zaman kendi evini kullanma ihtiyacı doğabilir veya evini üçüncü bir kişiye satma düşüncesi oluşabilir. Bu gibi durumlarda, kiracılar arasında kira sözleşmesinin feshedilmesi gerekebilir. Fakat, kiracının tapu kaydına "kira şerhi" düşülmektedir.



KİRA ŞERHİ NEDİR?

Kira şerhi, gayrimenkul sahibi ve kiracı arasında yapılmış olan kira sözleşmesinin tapu kütüğünde resmi olarak kayıt altına alınması işlemidir.

KİRA ŞERHİ NASIL YAPILIR?

Kira sözleşmesinin tapu kaydına işlenmesi için kira şerhi düzenlemek gayrimenkul sahibi ile kiracı arasında yapılan anlaşmaya dayanır. Kira şerhi, taşınmazın tapu kütüğünün şerhler bölümüne eklenerek resmi olarak tescillenir. Ancak başvuru yapacak tarafın yetkilendirilmesi ve kira sözleşmesinin noterde imzalanmış olup olmadığı bazı önemli şartlara bağlıdır.

Eğer kiracıya tek taraflı şerh yetkisi verilmişse ve kira sözleşmesi noterde imzalanmışsa, kira şerhini düzenlemek için sadece kiracının başvuruda bulunması yeterli olacaktır. Fakat, eğer kiracıya şerh yetkisi verilmemişse ve kira sözleşmesi noterde imzalanmamışsa, kira şerhini düzenlemek için bu kez gayrimenkul sahibinin başvuruda bulunması gerekecektir.


Geri Dön