29 / 04 / 2024

Takyidat nedir? Takyidat ne işe yarar?

Takyidat nedir? Takyidat ne işe yarar?

Takdiyat belgesi, gayrimenkul terimlerinden biri olup sıklıkla duyulmaktadır. Dolayısıyla pek çok kişi tarafından merak edilen bir kavram olarak karşımıza çıkıyor. Peki takdiyat nedir, ne işe yarar ve nasıl alınır? İşte takdiyat ile ilgili kapsamlı yanıtların devamı....



TAKDİYAT NE ANLAMA GELİR?

Takyidat, Türk Dil Kurumu sözlüğüne göre sınırlama anlamına gelir. Takyidat adını taşıyan belge, talep edilse de edilmese de taşınmaz bilgilerinin herkes tarafından sorgulanabilme imkanı sağlar.

TAKDİYAT BELGESİ NEDİR?

Takyidat belgesi, genellikle tapunun ayrıntılarını içeren bir tür belgeyi ifade eder. Bu belge, mevcut binaların üzerindeki şerhler, hacizler, ipotekler, intifa hakları, şufa hakları, irtifak hakları, vefa hakları ve serbest derecedeki istifade hakları gibi durumları gösterebilir veya bunların olmadığını belirtebilir. Bu belge, taşınmaz üzerindeki sınırlamaları ve hakları göstererek mülkiyet durumunu açıklar.

Takiydat belgesi alabilmek için gereken adım, belirli bir harç ödemesini tamamlamaktır. Harç ödemesi gerçekleştirildikten sonra takiydat belgesi elde etmek oldukça basit hale gelir. Takiydat belgesini alabilmek için ödenmesi gereken harç miktarını Ziraat Bankası, İş Bankası, Halkbank veya Vakıfbank gibi çeşitli bankalardan birine yatırarak elde edebilirsiniz.

Takyidat nedir? Takyidat ne işe yarar?

TAKDİYAT BELGESİ NASIL ALINIR?

Türkiye'de, takyidat belgesi almak için Tapu Müdürlüğü'ne başvurmak oldukça kolaydır. Bu belgeyi elde etmek için, Ziraat Bankası, İş Bankası ve Halkbank gibi anlaşmalı bankalara başvurabilirsiniz. Gerekli takyidat harcını ödemek için bu bankaları tercih etmelisiniz. Ancak günümüzde birçok banka, bu harcı sadece banka gişelerinden tahsil edebilmektedir. Ziraat Bankası'ndan takyidat harcını yatırmak isterseniz, bu işlemi ATM cihazı aracılığıyla gerçekleştirmeniz gerekmektedir.

Eğer takyidat belgesini iskan ismine almanız gerekiyorsa, ilgili apartmanda bulunan her daire sahibi, bağımsız bir şekilde harç ücretini bankaya yatırmalıdır.

TAKDİYAT BELGESİNi KİMLER ALABİLİR?

Bugün, gayrimenkul işlemlerinin gerçekleştirilmesinde takyidat belgesinin büyük bir rolü vardır. Genellikle takyidat belgesi, mülk sahibi veya bu sahipten hak iddia eden kişiler tarafından alınır. Şu anda, takdiyat belgesi üçüncü taraflar aracılığıyla dahi elde edilemeyen ve elde edilmesi kesinlikle yasak olan bir tür belge olarak bilinir.

Fek yazısı nedir? Fek yazısı nasıl alınır?

Kat irtifakından kat mülkiyetine geçiş için gerekli belgeler neler?

Kentsel dönüşüme nasıl başvuru yapılır?

 


Geri Dön