27 / 04 / 2024

Kat irtifakından kat mülkiyetine geçiş için gerekli belgeler neler?

Kat irtifakından kat mülkiyetine geçiş için gerekli belgeler neler?

Kat irtifakı ve kat mülkiyet farklı kavramlar olduğu için ilkinden diğerine geçiş yapılması gerekir. Kat irtifakı, yapı inşaat halindeyken hak edilen bir tapu türüdür. Ancak yapının inşaası tamamlandıktan sonra kat mülkiyetine geçilir. Peki bu süreçte gereken belgeler nelerdir?



KAT İRTİFAKINDAN KAT MÜLKİYETİNE GEÇERKEN HANGİ BELGELER GEREKİR?

İnşaat halindeki daire, mağaza, iş yeri ve depo gibi yerlerin yapısı tamamlanıncaya kadar kat irtifakı tapusu geçerliliğini korur. Tüm yapı çalışmaları tamamlandıktan sonra kat irtifakı tapusu kat mülkiyetine dönüştürülür. Bu süreçte bazı belgeler gerekli olur. Kat irtifakından kat mülkiyetine geçerken şu belgeler geçerlidir:

Dilekçe: Kat mülkiyetine geçerken hak sahipleri, arsa paylarını belirten bir dilekçe yazmakla yükümlüdür. 

İskan (Yapı Kullanma İzin Belgesi): İskanı olmayan yapılara kat mülkiyeti verilmediği için yapı izin belgesi almak gerekir. 

Vaziyet planı: Tekrardan ibraz edilmemesi için vaziyet planına ihtiyaç duyulur. 

Fotoğraf: Taşınmaz ürünün tamamen görünmesi için minimum 13x18 cm boyutlarında bir fotoğraf gereklidir. Aynı zamanda gayrimenkulün ön, arka ve yan cephelerini gösteren fotoğraflara da ihtiyaç duyulur. 

Yönetim planı: Kat mülkiyetine geçerken tüm hak sahiplerinin yönetim planında imzaları yer almalıdır. Yönetim planı, bağımsız bölümlerin kullanım şekillerine göre hazırlanmalıdır. 

Kimlik: Hak sahiplerinin ya da varsa temsilcilerinin kimlikleri olmalıdır. 

Maliklerin fotoğrafları: Gayrimenkulde payı olan hak sahiplerinin iki adet vesikalık fotoğrafı olmalıdır. 

KAT İRTİFAKI İÇİN GEREKLİ OLAN ŞARTLAR NELERDİR?

Kat irtifakında öncelikle gayrimenkul sahiplerinin tamamının onayının alınmış olması gerekir. Ayrıca bu süreçte yapının tamamlanmamış olması, yani henüz inşaat aşamasında olması önemlidir. Kat irtifakı oluşturulurken yapının tamamını kapsamasına dikkat edilir. Ancak yapının bölümleri birbirinden bağımsız şekilde inşa edilmelidir. Ayrıca gayrimenkul hak sahiplerinin sayısı kadar senet veya istem belgesi gerekir. 

KAT İRTİFAKI VE KAT MÜLKİYETİ ARASINDAKİ FARKLAR

Kat irtifakı ve kat mülkiyeti gayrimenkul sahiplerine mülkiyet hakkı verse de farklıdır. Kat irtifakı tapuda arsa olarak yer alırken kat mülkiyeti bina olarak yer almaktadır. Bu noktada yapının özellikleri farklılık gösterir.

Kat mülkiyeti ile kat irtifakı arasındaki fark nedir?

Kat mülkiyeti nedir? Kat mülkiyeti nasıl alınır?

Evim tapuda arsa görünüyor ne yapmalıyım?


Geri Dön