Sektörel

Taşınmaz Ticareti Yönetmelik Taslağı için örnek taslak hazırlanacak!

Emlak sektörünün yeni düzenlemeler getirmek için taslak hazırlayan Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’nagayrimenkul danışmanlık şirketlerinden ‘çalıştay’ önerisi geldi. 


Milliyet Gazetesi yazarların Duygu Erdoğan bugünkü köşesinde '‘Kurumsal emlakçılar rahatsız!'' başlıklı yazısını yayınladı. İşte, Duygu Erdoğan'ın yazısı... 

 

Şirketler, bu haliyle hayata geçecek yönetmeliğin kurumsal firmaların ‘iflası’ olarak tanımlarken, özellikle komisyon bedeli, cayma hakkı, mesleki yeterlilik konularında net açıklamalar oluşturulması gerektiğini savunuyor. Yönetmeliğe için bir de ‘örnek taslak’ hazırlanarak 15 Ocak tarihine kadar Bakanlığa iletecek.

 

Komisyon konusu
Sayısı 140 bin olan emlakçılara yönelik bakanlık tarafından hazırlanan taslak metinde, taşınmaz ticaretinin yapılabilmesi için yetki belgesi şartı getirilmesi, emlakçıların alacağı komisyon ücretinin gayrimenkulün satış bedelinin yüzde 3’ünü geçemeyeceği, haklı bir sebep olmaksızın yüzde 10’unu ödeyerek anlaşmadan cayma hakkı kazanması gibi maddeler yer alıyor.

 

Kurumsal Gayrimenkul Danışmanları Derneği’ni de kurmaya hazırlanan Coldwell Banker Türkiye, ERA Gayrimenkul Türkiye, Keller Williams Türkiye, Turyap, Realty World, Eskidji, Remax gibi markaların üst yöneticileri, yönetmeliğin bu haliyle çıkması halinde 12 bin danışmanın çalıştığı kurumsal ofislerin kapanabileceği, sektörde konut satış hızının yavaşlayacağı ve nitelikli kişilerin de sektörden uzaklaşacağı uyarısında bulundu.

 

Taslak yayınlandıktan sonra Bakanlık’a gittiklerini açıklayan Coldwell Banker Türkiye Ülke Başkanı Gökhan Taş, “Hizmet bedeli (komisyon) verenlere fiyat sınırlaması getirmek ticarete aykırıdır zaten. Nitekim halihazırda biz oranlarımızı devletin onayladığı yani alıcıdan yüzde 3 artı KDV, satıcıdan yüzde 3 artı KDV ile çalışıyoruz. Şu an yönetmelikte komisyon bedeli toplamda yüzde 3 olarak belirtilmiş durumda. Bundan KDV ve gelir vergisi düşüldüğünde yüzde 1 civarında bir gelir kalıyor ki bizim giderlerimiz zaten yüzde 3.5. Yönetmelik bu haliyle çıkar ise kurumsal markalar olarak yok oluruz. Ofisler kapanır. Konuyla ilgili bir de çalıştay yapıp burada çıkan sonuçlara göre yönetmeliğin şekillenmesini sağlayabiliriz” diye konuştu.

 

Turyap Yönetim Kurulu Başkanı Azmi Sarıbay da, sektörün mevcut durumda ‘kaotik’ bir halde bulunduğunu, mutlaka bir düzenlemeye ihtiyaç olduğunu dile getirdi.