Sektörel

Konut satış piyasasına disiplin geliyor!

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı tarafından yayınlanan yönetmelik taslağı ile ikinci el konut satışlarına ilişkin piyasadaki düzensizlik olgunlaşıyor. Konuya ilişkin açıklamalarda bulunan Realty World İcra Kurulu Üyesi Özden Efeoğlu, yeni düzenlemenin yasalaşmasını istediklerini söyledi..

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’nın yeni yayınladığı yönetmelik ile ikinci el konut satışlarına ilişkin piyasadaki düzensizlik ve başıboşluk yerini disipline bırakıyor. 

 

Konu ile ilgili açıklamalarda bulunan Realty World İcra Kurulu Üyesi Özden Efeoğlu "İkinci el konut satışları, ülke ticaret ve ekonomisinde önemli bir meblağ teşkil ediyor. Devletimizin bu anlamda ciddi bir vergi kaybı var. Yönetmelikte gerekli düzenlemelerin yapılıp, yasalaşmasını istiyoruz" dedi.

 


Realty World İcra Kurulu Üyesi Özden Efeoğlu, İstanbul'da kayıtlı 10 bin emlak ofisi olduğunu ama toplamda 100 bini aşkın emlak ofisi bulunduğunu belirterek “Bir mahallede bakkal dahil herkes emlakçılık yapıyor. Bu kişiler hem kayıtdışı ekonomi yaratıyor, hem de vatandaşı kandırıyor. Burada bizim sektöre yön veren global gayrimenkul firması olarak elimizden gelen desteği vermemiz gerekiyor” dedi.
 
Özden Efeoğlu, aslaktaki maddelerin ilgili yetkililer ile istişare edilmesinin gerektiğini söyledi.

 

Efeoğlu, "Yönetmelikte ilgili düzenlemeler yapılmalı. Örneğin; 12 (b) maddesinde bir ofisin “En az 30 m2” büyüklüğe sahip olmasından bahsedilmiş. Bu herkesin her ortamda emlakçılık yapabilmesi demek. Ayrıca bir sonraki maddede bahsedilen ofisin “Masa, dolap, koltuk ve benzeri malzeme ile bilgisayar, internet, telefon, tarayıcı ve faks gibi teknik donanıma sahip olması” ilkesi ile de ters düşüyor. Burada amaç kaliteyi artırmak olmalı, burada tamtersi bir durum söz konusu" dedi. 


Komisyon oranlarında minimum oran belirlenmeli

 

Komisyon oranları ile ilgili konuda ise "Biz sadece komisyon oranları ile kalitenin artacağına inanmıyoruz. Hizmet bedelinin artması demek kalitenin artması demek değil. Fakat sadece komisyon oranlarını düşürüp mevcut şartlarda devam etmenin de bir anlamı yok. Buradaki çözüm noktası maksimum komisyon oranı yerine minimum komisyon oranını belirlemek olmalı. Bu çok daha doğru bir yaklaşım olacaktır. Bugün nasıl ki İstanbul Berberler Odası minimum fiyatları belirlediyse ve saçınızı belli bir rakamın altına kestiremiyorsanız bizdeki mantıkta aynı olmalı. Ayrıca Iğdır’da bir mülk kiralamak ile İstanbul’da kiralamak aynı iş değil. Alınan komisyon işin büyülüğüne, zorluğuna ve koşullara göre belirlenmeli. Devletimizden beklediğimiz sınırların doğru çizilerek hem bizleri, hem de vatandaşın haklarını koruması" dedi. 

 

Emlakçıların seri numarası da olmalı

 

Yeni taslağa göre işletmeyi temsile yetkili kişilerden birinin en az lise mezunu olması, mesleki yeterlilik belgesine veya emlak yönetimine ilişkin ön lisans diplomasına sahip olması koşulu aranacak. 

 

Emlakçıda pazarlama ve satış personeli olarak çalışabilmek için emlak ve emlak yönetimine ilişkin ön lisans veya lisans diploması gerekecek. Diploması olmayanların ise mesleki yeterlilik belgesine-sahip olması istenecek. 

 

Konu ile ilgili Efeoğlu, "Emlakçıların gerekli eğitimleri alarak sertifikalarını almaları çok önemli. Bunun yanı sıra, emlakçıların kendilerine ait bir kimlik numarası olması gerekiyor diye düşünüyorum. Nasıl ki bizi tanımlayan TC kimlik numaramız var, bu da onun gibi olacak. Yetkin emlakçı sadece bu seri numarası ile iş yapacak.  Böylece hem işlem takibini yapabilir, hem de emlakçıların gereken sorumluluğu üzerlerine almasını sağlayabiliriz." dedi.