05 / 05 / 2024

Tatilcilerin erken rezervasyona ilgisi artıyor!

 Tatilcilerin erken rezervasyona ilgisi artıyor!

Yaz aylarıyla turizmin açıldığını belirten TUROB Başkanı Timur Bayındır, erken rezervasyona da ilginin arttığını söyledi..



TUROB Başkanı Timur Bayındır, vatandaşın artık tatili bir ihtiyaç olarak görmeye başladığını vurguladı.


Tatil yapmak isteyenlerin erken rezervasyona ilgisi giderek artıyor. 2011'in ilk 5 ayında yaklaşık 700 bin kişi erken rezervasyondan faydalanmıştı. Bu yıl ise bu sayıda yüzde 50 civarında artış gözleniyor. Sektör temsilcileri erken rezervasyonların kendileri için olumlu olduğunu söylüyor.


Tatil lüks olmaktan çıktı


Turistik Otelciler, İşletmeciler ve Yatırımcılar Birliği (TUROB) Başkanı Timur Bayındır, "Tatilin bir ihtiyaç olduğu anlaşıldı. İnsanlarımız artık başka harcamalarını kısıp tatil için bütçe ayırıyor" dedi. Ramazan'ın yaza denk gelmesi nedeniyle tatil planlarının buna göre yapıldığını kaydeden Bayındır, erken rezervasyondan faydalananların Ramazan sonrasına yer ayırttığı söyledi.


Ağustos'tan umutluyuz


Yılbaşından bu yana gelen turist sayısında yüzde 4,5 gibi bir düşüş yaşandığını da hatırlatan Bayındır, şunu söyledi: "Düşüş temmuz ve ağustosta kapanacak." Bayındır, yerli turistin tatil için ağırlıklı olarak Akdeniz ve Ege bölgelerini tercih ettiğini belirtti.


Düşüşten kurtuluruz


Akdeniz Turistik Otelciler ve İşletmeciler Birliği (AKTOB) Başkanı Sururi Çorabatır da, Türkiye genelinde turist sayısında bir artış yaşandığını ifade etti. Antalya'da ilk 6 ayda bir önceki seneye göre yüzde 20'ye yakın gerileme olduğunu belirten Çorabatır, "Bu oran eksi yüzde 7'ye kadar toparlandı. Sezon sonunda eksi değerlerden kurtuluruz" dedi. Çorabatır, dünya ile kıyaslandığında turizmin Türkiye'de olumlu seyrettiğini ifade etti.


Kalifiye eleman sıkıntısı yaşıyoruz


AKTOB Başkanı Çorabatır, Antalya'da 525 bin yatak kapasitesi bulunduğunu bunun 25 bininin bu yıl eklendiğini söyledi. 2013'te yatak kapasitesinin 30 bin artacağına dikkati çeken Çorabatır, şunları söyledi: "Kontrolsüz bir yatak artışı var. Bu artışlar esnafa olumlu yansıyor. Ancak bizler kalifiye eleman bulamadığımız için personel alamıyoruz. Az elemanla daha çok kişiye hizmet vermek zorunda kalıyoruz."


Denize giden de var kaplıcaya giden de


Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) Başkanı Başaran Ulusoy, İstanbul'da yüzde 100, Antalya'da ise yüzde 87-95 doluluğa ulaştıklarını söyledi. İstanbul'un kültür turizmi için tercih edildiğine dikkati çeken Ulusoy, "Tatil yapmak isteyenler Antalya ve Bodrum'a da gidiyor, kaplıcasıyla ünlü Afyon ve Kütahya'ya da" dedi. Ulusoy, bu yılın sonunda turist sayısının 30 milyonu aşacağını, yerli turist sayısının da 10 milyona ulaşacağını ifade etti.


HABER: Zeynep CEYLAN / BUGÜN GAZETESİ


Geri Dön