28 / 12 / 2024

Tatsuya Yamamoto'yu Dumankaya İnşaat 18 Aralık'ta anıyor!

 Tatsuya Yamamoto'yu Dumankaya İnşaat 18 Aralık'ta anıyor!

Dumankaya İnşaat Türkiye mimarlığına büyük katkılarda bulunan Tatsuya Yamamoto'nun 2. yıldönümü olan 18 Aralık gününü “Tatsuya Günü” ilan ederek kendisini bir kez daha anıyor



“Bir başka memleket” dediği Türkiye’ye hayranlık uyandıracak pek çok mimari eser katan, Dumankaya Vizyon, İkon ve Adres Lobi projelerinin mimarisini gerçekleştiren Türkiye aşığı Japon Mimar Tatsuya Yamamoto’yu ölümünün 2. yıldönümünde saygıyla anıyoruz.


Dumankaya İnşaat olarak Türk sadakatiyle ve Japon disipliniyle hayata geçirdiği projelerle mimarinin en güzel örneklerini sunan, verdiği akademik eğitimlerle Türkiye mimarlığına büyük katkılarda bulunan Tatsuya Yamamoto'nun 2. yıldönümü olan 18 Aralık gününü “Tatsuya Günü” ilan ederek kendisini bir kez daha saygıyla anıyoruz. 1961'de Japonya'da doğan, Türkiye sevdasıyla İstanbul’a yerleşen ve 18 Aralık 2010 tarihinde geçirdiği kalp krizi nedeniyle 49 yaşında hayatını kaybeden Tatsuya Yamamoto’nun 2. ölüm yıldönümünde kendisine Allah’tan rahmet, sevenlerine baş sağlığı diliyoruz. 


1961'de Japonya'da doğan, Tokyo'da Shibaura Teknik Üniversitesi'nde 1983'te lisans, 1985'te yüksek lisans eğitimlerini alan ve Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü UNESCO görevlisi olarak yok olmakta olan eserleri incelemek amacıyla dünyayı gezen Yamamoto Türk mimarisi okuma isteğiyle 1986 yılında Türkiye’ye yerleşti. Yamamoto, 1987-90 yılları arasında Mimar Sinan Üniversitesi'nde, 1991-95 yılları arasında Eskişehir Anadolu Üniversitesi'nde öğretim görevlisi olarak çalıştı ve 1995'te akademisyenliği bırakarak 1988'de tanıştığı ve birlikte uzun süre hocalık yaptığı Gökhan Aktan Altuğ ile birlikte İstanbul'da Tago Mimarlık'ı kurdu. Yamamoto, kurduğu şirketle birlikte sektörde kısa zamanda aranan bir isim oldu.


Türkiye'ye yerleştikten sonra 1987 yılında öğretim görevlisi Doç. Dr. Gonca Telli ile evlendi. Bu evlilikten Eda isimli bir kız çocuğu sahibi olan Yamamoto, Türkiye’de Tarık adını alıp eşinin soyadını kullanmaya başladı ve yine aynı sene Müslüman oldu. 


Kendi ülkesi gibi sevdiği Türkiye için pek çok hizmette bulunan, gerek ürettiği nitelikli projelerle, gerekse verdiği akademik eğitimlerle Türkiye mimarlığına büyük katkılar sağlayan Tatsuya Yamamoto'nun, yurt içi ve yurt dışında yayınlanmış Türkiye ve mimarlıkla ilgili çeşitli yazıları bulunmaktadır. Türkiye'de pek çok mimari eser yaratan Yamamoto'nun en büyük keyiflerinden biri de resim yapmaktı. Yamamoto’nun soyut resim çalışmaları İstanbul, Eskişehir ve Antalya'da birçok kez sergilendi.  


“Artık Türk sayılırım" diyerek Türkiye’ye bağlılığını dile getiren eşsiz entelektüel ve mesleki birikiminin yanı sıra sıcak, sempatik ve pozitif kişiliği ile de çevresi ve mesai arkadaşları tarafından çok sevilen, Tatsuya Yamamoto’nun genç yaşta yaşamını yitirmesinin ardından 2. ölüm yıldönümünde kendisini saygıyla ve derin bir özlemle anıyoruz.


Yamamoto’nun ölüm yıldönümünü ve Türkiye’ye sevgisini anlattığımız “Tatsuyo Yamamoto’nun Ardından” adlı Dumankaya Blog yazısına http://dumankaya.tumblr.com/post/***********/tatsuya-yamamotonun-ardindan linkinden ulaşabilirsiniz.

Dumankaya İnşaat



Geri Dön