TAVAK, Çeşme'de Türk-Alman Üniversitesi kurulacak
Çeşme Alaçatı'da 2010-2011 eğitim öğretim yılında faaliyete geçecek Türk-Alman Üniversitesi, "yaşam koçluğu", "turizm yöneticiliği", "hastane yöneticiliği", "kültür yöneticiliği" gibi bazı yeni meslek dallarında eğitim veren ilk kurum olacak
Üniversitenin çalışmaları hakkında bilgi veren Türk-Alman Eğitim ve Bilimsel Araştırmalar Vakfı (TAVAK) Başkanı Prof. Dr. Faruk Şen, Almanca eğitim verecek, akademik kadrosunun büyük bölümünü Alman hocaların oluşturacağı Üniversitenin, fakülteleri ve araştırma merkezleriyle "Türkiye'de ilklere imza atacağını" söyledi. Alaçatı'da tahsis edilen arazide 40 bin metrekare kapalı alanın tamamlanmasının 2012'yi bulacağını, ancak ilk yıl binalar tamamlanana kadar geçici mekanda eğitime başlayacaklarını anlatan Prof. Şen, "İktisadi ve Siyasi Bilimler", "Hukuk ve AB Hukuku", "Kültür ve Kitle İletişim" ve "Spor" fakültelerinden oluşacak Üniversitenin akademik kadrosu için Almanya'da 5 üniversite ile gerekli protokollerin tamamlandığını söyledi.
Üniversitenin diploma denkliği ve eğitim programı sayesinde Avrupa'nın her yerinde çalışabilecek, Türkiye ile Avrupa arasındaki köprüleri oluşturabilecek öğrenciler yetiştireceğini ifade eden Prof. Şen, öğrencilerin öğrenimlerinin bir bölümünü misafir öğrenci olarak Almanya'da sürdürme olanağını da bulabileceklerini kaydetti.
Merkezler arasında yaşam koçluğu var
Prof. Şen, günümüzün ekonomik ve sosyal ihtiyaçlarını karşılayabilmek için farklı mesleklerin oluştuğuna dikkati çekerek, İktisadi ve Siyasi Bilimler Fakültesi bünyesinde yer alacak "turizm yöneticiliği" ve "hastane yöneticiliği" ile Kültür ve Kitle İletişim Fakültesi altında çalışacak "kültür yönetimi" bölümlerinin, Türkiye'de ilk olacağı bilgisini verdi. Şen, fakültelerle aynı anda Türkiye ve Ege Bölgesi için önemli çalışmalar yürüteceğine inandıkları 5 merkezi de Üniversite bünyesinde hizmete sokacaklarını ve bu merkezlerde kendi alanlarında dünyaca ünlü isimleri ağırlayacaklarını kaydetti.
Çeşme'deki Türk-Alman Üniversitesinde "Akdeniz ve Ege Araştırmaları", "Uluslararası Göç Araştırmaları", "Yenilenebilir Enerji", "Organik Tarım" ve "Uluslararası Koçluk" merkezleri faaliyet gösterecek. "Koçluk" eğitiminin de Türkiye için yeni olduğunu ifade eden Şen, "bu çok güncel bir konu. Artık dünyada politikacıların, iş adamlarının, önemli sporcuların yaşam koçları var. Biz de bunun profesyonel eğitimini vereceğiz" dedi.
"Yarımada kalkınsın istiyoruz"
TAVAK Başkan Yardımcısı ve Ege Koop Genel Başkanı Hüseyin Aslan da hayata geçmek üzere olan projenin kendilerini çok heyecanlandırdığını, Üniversitenin İzmir ve Ege Bölgesi açısından çok olumlu sonuçlar getireceğini belirtti. Aslan şöyle dedi: "İstanbul Riva'da planlanan Üniversiteyi, gayretlerimizle İzmir'e kazandırmayı başardık. Amacımız Çeşme ve Yarımada'nın kalkındırılması. Üniversite ve merkezler, yılda yalnızca iki ay hareketlilik yaşayıp altyapıya rağmen 10 ay ölü kalan Çeşme'yi hareketlendirecek." Yarımada'nın spor, eğlence, kültür ve eğitimle kalkınabileceğini ifade eden Aslan, İzmir'deki tüm kurumların bu denli büyük bir projeye destek olmasını beklediklerini sözlerine ekledi.(AA)