Perakende

Tavuk Dünyası dünya çapında bayilikler verecek!

Türkiye’de tavuk yenebilecek restoran sayısının az olmasından yola çıkan Tavuk Dünyası, 21 ayda 36 şubeye ulaştı. Firma, Avrupa’ya çevirerek dünya genelinde bin şube açmayı hedefliyor...

Türkiye’de tavuk yenebilecek restoran sayısının az olmasından yola çıkan Tavuk Dünyası, 21 ayda 36 şubeye ulaştı. 2014’ün Ocak-Mart döneminde 48 bayiye çıkacak olan şirket, Azerbaycan’ın başkenti Bakü ile açıldığı yurtdışında rotayı Avrupa’ya çevirerek dünya genelinde bin şube açmayı hedefliyor.


Türkiye’de tavuk tüketimi yüzde 70’lerde olmasına rağmen yenebilecek restoran olmamasından yola çıkan Tavuk Dünyası, 21 ayda 36 şubeye ulaştı. Sözleşmesi imzalanmış olanlarla birlikte 2014’ün ilk çeyreğinde 48 bayiye çıkacak olan şirket, Azerbaycan’ın başkenti Bakü ile açıldığı yurtdışında rotayı Avrupa’ya çevirdi. Almanya’da 150 ton kapasiteli üretim tesisi kurmaya hazırlanan firma, 3 yılda 80 şube hedefliyor. Uzun vadeli hedef ise dünya genelinde 1.000 şubeyle en iyi tavuk restoranları zinciri kuran Türk şirketi olmak.


İki büyük restoran zincirinin 15 yıl boyunca bayiliklerini yaptıktan sonra kendi işini kurmaya karar veren 3 genç girişimci, tavuk restoranı boşluğunu fark eder. Tavuk Dünyası Yönetim Kurulu Üyesi Mustafa Kaya, “İstatistiklere göre Türkiye’de tavuk eti tüketimi yüzde 70’lerde. Buna rağmen en çok kırmızı et tüketiliyor algısı var.


Bu, lokanta-restoranlarda hep kırmızı et tüketiminin ön planda olmasından kaynaklanıyor. Tavuk yiyebileceğiniz restoran yoktu. Bundan yola çıkarak gerçek tavuk restoran zinciri hedefledik. 1,5 yılda aylık 60 ton üretime ulaşarak haklı olduğumuzu gösterdik.” diyor. Ekim ayında 57 ton üretim yaparak 250 bin kişiye tavuk yedirdiklerini söylüyor. Menüsünde 15 çeşit tavuk, 3 çeşit kırmızı et ürünü bulunan firma, tavuk ve eti helal kesim yapan şirketlerden temin ediyor. Beğeni kazanan lezzetin sırrının 12 çeşit farklı sostan hazırlanmasından kaynaklandığını belirten Kaya, şunları aktarıyor: “Tavuklar 10-13 çeşit doğal baharatla 12-14 saat arasında marine ediliyor. Özel soslama yönteminden dolayı göğüs eti lokum gibi oluyor. 1 porsiyon (240 gram) tavuk bir tatlı kaşığı yağda pişiyor. Her ürün temiz tavayla pişiriliyor. Diğer fast-food markalarında ise yağ kazanının içine atılıyor, bu yöntem sağlıklı değil.”


İlk şubesini Şubat 2012’de İstanbul Maltepe’de açan Tavuk Dünyası, şu an biri Bakü’de olmak üzere 36 şubeye ulaştı. 12 şehre yayılan şirketin İstanbul’da 23 şubesi mevcut. Sözleşmesi imzalanmış olanlarla birlikte 2014’ün ilk çeyreğinde 48 bayiye çıkacak. Bu yılı 26 milyon TL ciroyla kapatmaya hazırlanan Tavuk Dünyası, yaklaşık 700 kişiye istihdam sağlıyor. İstanbul’da en çok satışı Beylikdüzü Marmara Park ve Cevahir AVM’lerde gerçekleştiren şirket, Anadolu’da ise Konya, Antalya ve Bursa’da büyük ilgi görüyor. Mustafa Kaya, “İlk hedef AVM’lerde büyümekti, şimdi işlek caddelere yayılacağız.” diyor. Bir şubenin kuruluş maliyeti 250-350 bin TL arasında değişirken 30 bin Euro+KDV franchise bedeli talep ediliyor.


Yurtdışına Azerbaycan ile açılan Tavuk Dünyası’nın Bakü’de açtığı şube, bölgesinde en iyi iş yapan restoran olunca 2 şube daha açma kararı alındı. Yoğun bayilik taleplerinden dolayı rotayı Avrupa’ya çeviren Tavuk Dünyası, Almanya’da aylık 150 ton kapasiteli 2 bin metrekarelik üretim tesisi kuruyor. Mart 2014 itibarıyla ilk şubeyi açmaya hazırlanan şirket, Almanya, Hollanda, Belçika ve Fransa’da bayilikler vererek Avrupa’da üç yılda toplam 80 şube hedefliyor.


Gelecekte Çin’e de girmeyi planlayan zincirin uzun vadeli hedefini ise Yönetim Kurulu Üyesi Kaya şöyle anlatıyor: “Tüm dünyada 1.000 şubeli, en iyi tavuk restoranları zinciri olmayı hedefliyoruz. Güvenilir, helal yemek hizmeti vererek on binlerce istihdam sağlamayı planlıyoruz.” Kaya, ayrıca şirketin kazancından oluşturacakları fonla, dünyanın dört bir yanındaki ihtiyaç sahiplerine yardım kuruluşları vasıtasıyla destek sağlayacaklarını belirtiyor.