22 / 11 / 2024
fuzul

Tavuk tüyleri yalıtım malzemesi olarak kullanılabilir!

Tavuk tüyleri yalıtım malzemesi olarak kullanılabilir!

Imperial College Üniversitesi'nde okyan Ryan Robinson ile tasarımcı Elena Dieckmann tavuk tüylerini değerlendirecek bir proje geliştirdi. Tavuk tüyü yakında binalarda yalıtım malzemesi olarak kullanılabilecek...




BBC'de yer alan habere göre tavuk çiftliklerinde ortaya çıkan en büyük atık ürünlerden biri olan tavuk tüyü yakında binalarda yalıtım malzemesi olarak kullanılabilecek..


İnsanın olduğu her yerde tavuk da vardır. Her ülkenin mutfağında tavuğu veya yumurtasını menüde bulmak mümkün.


Yani Norveç'ten Yeni Zelanda'ya, Küba'dan Kamboçya'ya kadar tavukları en küçük yerleşim birimlerinde görebilir, birçok yerde binlercesinin dev çiftliklerde yetiştirildiğini duyarız.


Bu kadar çok tavuğun olması aynı zamanda çok miktarda tavuk tüyü demek. Bu tüyler normalde ya yakılır ya da katı atık alanlarına gömülür.


Londra'daki Imperial College Üniversitesi'nde biyoloji öğrencisi Ryan Robinson ile tasarımcı Elena Dieckmann bu tüyleri değerlendirecek bir proje geliştirdi.

 

Tavuk tüyleri yalıtım malzemesi olarak kullanılabilir!

 

Bu projeyle tavuk tüyleri binalarda yalıtım maddesi veya gıda ve ilaç paketleme malzemesi olarak kullanılabiliyor.
İkili, bu buluşu ticari bir ürüne dönüştürmek amacıyla Aeropowder adıyla bir şirket kurdu.


Aeropowder, toplumdaki atıklar için yeni kullanım alanları geliştirmeye çalışan bir araştırma projesi olarak başladı. Önce keratin kaynağı olarak saç incelenmiş, ama en büyük atık keratin kaynağının atık tüyler olduğu görülmüştü.


Sadece İngiltere'de haftada bin ton tavuk tüyü atığı ortaya çıkıyor. Dünya çapında bir günde oluşan tavuk tüyü atığının miktarı ise on bin ton.


BBC, Robinson ile Dieckmann'ı Imperial College'daki çalışma alanlarında ziyaret etti. Her yer tavuk tüyü balyaları ve mutfak robotları ile doluydu.


Robinson bugün İngiltere'de tavuk tüylerinin bir kısmının düşük kalite hayvan yemine dönüştürüldüğünü söylüyor. Kovadan bir avuç alınca küflü peynir ile ayak kokusu arası, pek iştah açıcı olmayan bir koku yayılıyor.

 

Tavuk tüyleri yalıtım malzemesi olarak kullanılabilir!

 

Tüyler yolunduktan sonra yeniden kullanım amacıyla işlenmesi sadece bu amaçla oluyor şimdilik. Geri kalanı ya yakılıyor ya da katı atık alanlarına gömülüyor. Robinson bu tüylerin doğal özelliklerinden yeterince yararlanılmadığını söylüyor.


"Oysa kuştüyü yapısı gereği yalıtıma uygundur. Delikli keratin liflerinden oluşur. Bu liflerdeki ekstra hava, daha az ısı transferi demektir. Bu maddenin bu kadar iyi olduğunu görmek bizi şaşırttı; giderek daha da iyi hale getirmeyi umuyoruz."


Aeropowder önce tüyleri öğüterek ince pudra haline getirmiş. Ama daha sonra tüylerin yapısal özelliğinden dolayı, sadece pudra şeklinde katkı maddesi olarak değil, sıkıştırılmış ana madde olarak da kullanılmasına karar verilmiş.
Bu şekilde ortaya çıkan madde, sıkıştırılmış tüylerden oluşmuş bir tuğla görünümünde. Bu tuğlalar oldukça esnek ve hafif.


Ayrıca bu madde yangına dayanıklılık bakımından sentetik ürünlerden çok daha iyi. Fakat Robinson bu ürünün yangına dayanıklılığını artırmak için çalıştıklarını ve bu konuda bağımsız testler yapılmadan piyasaya sürülmeyeceğini söylüyor.


Robinson, Aeropowder'da mümkün olduğunca doğal maddeler kullanmaya çalıştıklarını vurguluyor.

 

Tavuk tüyleri yalıtım malzemesi olarak kullanılabilir!

 

"Binaların yalıtımı konusuna yoğunlaştık. Ürünlerimiz dış duvarlarda, sandviç duvarlarda veya çatı katlarında kullanılabilir. Ama ayrıca gıda ve ilaç gibi daha küçük tüketici ürünlerinin yalıtımı üzerinde de duruyoruz."


Fakat tavuk tüyünün kullanımı konusunda girişimde bulunan sadece Aeropowder olmamış. 2011'de ABD'deki Nebraska-Lincoln Üniversitesi'nden araştırmacılar, bu atık ürünün doğada çözülebilir plastik üretiminde kullanılabileceğini önermişti.


Çözülmesi gereken bir diğer sorun ise bu maddenin uzaklara taşınarak değil, tavuklara yakın bir yerde üretilmesi.
Robinson'a göre, ürettikleri madde hala test ve deneme aşamasında. "Ama uzun vadede tavuk tüyüne dayalı ürünlerde dünya lideri haline gelmek istiyoruz. Hedefimiz, tavuk tüyü olan her yerde, sürdürülebilir ürünlerin yerel imalatını mümkün kılmak."

 


Geri Dön