TBMM Devre Mülk Alt Komisyonu toplandı!
Kültür ve Turizm Bakanlığı Yatırım ve İşletmeler Genel Müdürü Demirören, "Tüketicinin mağdur olmayacağı, devre mülk ve devre tatillerin gereği gibi yapılıp, işletilmelerini sağlayacak kanuni düzenlemeleri yapmamız gerekiyor" diye konuştu...
Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Dilekçe Komisyonu bünyesinde oluşturulan, Devre Mülk ve Devre Tatil Sektöründe Yaşanan Mağduriyet İddialarının Araştırılması ve Alınması Gereken Önlemlerin Belirlenmesi Alt Komisyonu, AK Parti Bolu Milletvekili Fehmi Küpçü başkanlığında toplandı.
Kültür ve Turizm Bakanlığı Yatırım ve İşletmeler Genel Müdürü Murat Demirören, konuyla ilgili toplantıda sunum yaptı.
Anadolu Ajansı'nda yer alan habere göre; Demirören, turizm alanı olarak belirlenen yerlerde özel mülkiyetin de bulunduğunu, buralarda konut ve otel yapılabildiğini ifade ederek, doğal su kaynaklarının işletilmesi ve ruhsatlandırılmasının belediyelere ait olduğunu söyledi.
Konut ya da apart otel şeklinde yapılan binaların devre mülk ya da devre tatil şeklinde satıldığını söyleyen Demirören, buralarda en büyük sorun olan "işletme mantığının" kurulması gerektiğini belirtti.
Demirören, şu ifadeleri kullandı;
"Vatandaşlarımıza tatil siteleri veya binalar yapılmadan, kağıt üzerinde satış yapılıyor, yarım yapılanlar satılıyor. Ayrıca teslim edilip işletme zaafiyeti oluşuyor. Şikayetler bunlarla ilgili. Aldatıcı ilanlarda vatandaşlara bunlar satılıyor. Bu tür yerler konut olarak yapılırsa bizim haberimiz olmuyor. Bunu sıkı kurallara bağlamamız lazım. Tüketicinin mağdur olmayacağı, devre mülk ve devre tatillerin gereği gibi yapılıp, işletilmelerini sağlayacak kanuni düzenlemeleri yapmamız gerekiyor. İyi olanları istisna tutarak söylüyorum, bu tesisler kötü örnek olduğu ve dışarıdan turizm tesisi olarak bakıldığı için turizmi de olumsuz etkiliyor."
"Bunları denetim altına almak gerekiyor"
2023 yılında turizm geliri hedefinin 65 milyar dolar olduğunu hatırlatan Demirören, bunun için turizmi bütün yıla yayıp, çeşitlendirmek gerektiğini; termal turizmin de bu açıdan önemli olduğunun altını çizdi.
Demirören, tercihlerinin, termal oteller ve sağlık merkezlerin yapılması, sıhhi koşullarda nitelikli hizmet verilmesi olduğunu söyledi. Demirören, "Ancak herkes otelde kalacak değil, devre mülk ve devre tatili tercih edenler de olacaktır ama bunları denetim altına almak gerekiyor. Bunun için de mevzuatta bazı değişiklikler gerekiyor. Bunların büyük kısmı 'konut' diye belediyeden alınıp, sonradan devre mülke çevriliyor" diye konuştu.
Demirören, termal oteller anlamında Türkiye'nin bir sıkıntısı olmadığını, buralarda denetleme yapabildiklerini belirtti ve şu ifadeleri kullandı; "Ancak konutlara denetleme yapamıyoruz, belediyelere gönderiyoruz. En büyük sıkıntımız buralarda denetim yapamamak"
3 maddede devre mülk hakkı nedir, nasıl kurulur?