09 / 05 / 2024

TCDD, garları özel sektöre açıyor!

TCDD, garları özel sektöre açıyor!

Ankara garı ihalesini İstanbul Söğütlüçeşme, Eskişehir, Sivas ve Konya gar ihaleleri izleyecek. Tıpkı havalimanı ihalelerinde olduğu gibi TCDD garı işletecek şirkete belli bir yolcu garantisi verecek. İnşaat süresinin ardından işletme süresi başlayacak...



İlk ihale  Ankara  hızlı tren garı için 22 şžubat"ta yapılacak

TCDD garlarında özel sektör dönemi başlıyor. Ankara ve İstanbul havalimanlarını model alan ve özel sektörün yapıp işleteceği hızlı tren garları geliyor. İlki Ankara"da ihale edilecek olan ve uzay üssünü andıran özel sektör tren garı ihalesine 22 şžubat"ta Ankara"da çıkılıyor. Ardından Eskişehir, Sivas ve Konya gelecek. İstanbul"da ise Pendik, Bakırköy ve Söğütlüçeşme sırada... Projenin Ankara-İstanbul hızlı tren hattının seferlerine başlamasıyla eşgüdümlü olarak, hızlı tren seferlerinin Haydarpaşa"ya kadar ulaşması benimsendi.

TCDD yetkililerinden alınan bilgilere göre, Ankara"da açılacak ilk özel hızlı tren garının ardından açılan hızlı tren seferlerinin sırasına uygun olarak diğer illerde de özel garlar kurulacak.

Haydarpaşa korunacak

Bu kapsamda Ankara"nın ardından ilk sırada Eskişehir geliyor. Ardından da Sivas ve Konya"nın olduğu belirtiliyor. Ancak TCDD, Ankara-İstanbul hızlı tren seferlerinin başlamasıyla eşgüdümlü olarak özel sektöre YİD modeliyle verilecek hızlı tren garları için İstanbul"da 3 nokta belirlendi. İstanbul"da, uzay üssü garlar ilk olarak Pendik, Bakırköy ve Söğütlüçeşme"de kurulacak. Öte yandan hızlı tren seferleri Haydarpaşa"ya ulaşacak. Ancak TCDD, uzay üssü gar inşaatı için Haydarpaşa"ya dokunmayacak, özel sektörün işleteceği hızlı tren garı Haydarpaşa"ya yakın ancak tarihi binadan ayrı bir noktada olacak. Hızlı tren garlarını, bugüne kadar İstanbul ve Ankara Havalimanı ihaleleri modeli örnek alınarak, yap-işlet-devret yöntemiyle ihaleye çıkaran TCDD şartnamesine göre, ihaleyi kazanan şirket, 2 yıl inşaat süresinin ardından işletmeye geçecek.

Yolcu garantisi verilecek

Yap-işlet-devret yöntemiyle ihaleye çıkan TCDD, gar işletmesini üstlenecek firmaya 2 yıllık inşaat süresinin sonunda yolcu başına belli bir tutar verecek. En az işletme süresi veren şirket ihaleyi kazanacak. şžartnameye göre, TCDD işletmedeki her yıl için şirkete belli sayıda yolcu garantisi veriyor.

TCDD"den alınan bilgilere göre, hızlı tren garının işletmeye geçeceği 2013 yılı için işletmeci şirkete 2 milyon yolcu, ilk 8 yıl içinse toplam 8 milyon yolcu için garanti verilecek. İşin gerçekleştirilmesi ile ilgili olarak şirketin kullanacağı krediler ve diğer harcamalar için Hazine garantisi verilmeyecek. TCDD 2023 yılına garın 50 milyon kişilik yolcu kapasitesine ulaşacağını hesaplıyor.

Tren yolcusuna da VIP-CIP salonu

İstanbul ve Ankara Havalimanlarında TAV ve Sabiha Gökçen Havalimanı"nda Limak Konsorsiyumu"nun üstlendiğine benzer şekilde Hızlı Tren Garı"nın işletmecisi de Türkiye"de yeni bir isim olacak. İlk özel sektör garında otel, otopark, dükkanlar, restoranlar kuracak. Ankara"da tarihi gar binasının arka tarafında projelendirilen uzay üssü görünümündeki ilk özel sektör tren garında şartnameye göre bulunacak ticari alanlar şöyle:

Garın toplam alanı 175.055 metrekare olacak. Toplam dükkan sayısı 89 adet olurken, toplam dükkan alanı 2.000 metrekare olarak hesaplandı. Gar içinde 14 adet lokanta ve kafe bulunurken, toplam lokanta-kafe alanı 7.055 metrekareye ulaşacak. Gar içinde 474 odalı lüks bir otel olacak. Ünlü markaların yeralması hedeflenen hızlı tren garı tesisi içinde, toplam kiralık ofis alanı ise 5.150 metrekareye ulaşacak.

Hızlı Tren Garı"nda da aynı havalimanlarında olduğu gibi VIP ve CIP salonları bulunacak. Buna göre bu iki alanın toplamı 634 metrekare olacak. En önemlisi garın otopark kapasitesi ise en az 1.656 aracı rahatlıkla karşılayacak.

TCDD, Ankara-İstanbul hızlı tren seferlerinin başlamasıyla eşgüdümlü olarak özel sektöre YİD modeliyle verilecek hızlı tren garları için İstanbul"da 3 nokta belirlendi.

İstanbul"da, uzay üssü garların ilk olarak Pendik, Bakırköy ve Söğütlüçeşme"de kurulması planlanıyor. Bu arada, hızlı tren seferlerinin Haydarpaşa"ya kadar ulaşması öngörülüyor.
Vatan/Gülümhan GÜLTEN


Geri Dön